Prošlo je mjesec dana od premijere južnokorejske serije na Netfliksu koja do sada pokidala sa pregledim i nevjerovatnom, ali brutalnom radnjom. Inspirisana je klasičnim japanskim filmovima u kojoj je grupa studenata kidnapovana i prisiljena da igraju smrtonosne igre. Ali!

Rating: 4.5 out of 5.

Squid Game/Igra Lignje je Netfliksova serina koja je do sada oduševila mnoge pričom, ali i glumom južnokorejskih glumaca i glumica. Igra smrti koju su svi igrači pristali igrati zbog teške finansijske situacije u kojoj žive. Sve osobe koje će učestvovati u ovoj igri sačinjenoj od šest mečeva, šest različitih „dječiji“ igara. Naravno, igre su mnogo ozbiljnije zbog rizika koji svi saznaju u prvoj epizodi, oni su stavili svoje živote na kocku kako bi dobili novu šansu u životu.

Da li biste vi igrali smrtonu Igru Lignje kroz šest igara da biste osvojili svotu od 64.751.000 miliona maraka?

Kao i uvijek počinjemo sa upoznavanjem glavne osobe koju mi pratimo, a to je Song Gi-hun (Igrač broj 456) kojeg tokom prve epizode veoma detaljno upoznajemo kroz jedan dan u njegovom bjednom životu. Sa tim prikazanim povezujemo se sa njim na emocionalnom nivou koji će trajati tokom bindžovanja serije (da seriju morate bindžovati, jer kako drugačije gledati nešto na Netfliksu).

Tokom serije upoznaćemo brojne igrače koji će sudjelovati u igri i pokušati zajedno doći do kraja ove paklene igre za koju niko nema nada da će je preživjeti. Jedina stvar koja je pogurala sve igrače da igraju je bijeda i dugovi koje imaju. Zato je nagrada koju mogu dobiti 45 milijardi Južnokoreskih Vona.

Ako vas je interesovalo koliko je novca Igrač 456 osvojio, a ne znate koliko je 45 milijardi korejskog novca; u pitanju je svota od 38.6 miliona dolara/ 64.751.770 miliona dolara.

Ova serija je sljedeći nivo iznad filma Battle Royal (2000).

Kreator serije, Hwang Dong-hyuk, razvio je scenario za ovu dramu prije 10 godina. Razlog tek sadašnjem snimanju su bile mnogobrojne medijske kompanije koje su odbile njegov scenario.

U roku od samo 28 dana nakon emitovanja, serija je privukla 111 miliona gledalaca, nadmašivši Bridgerton (2020-) kao najgledaniju originalnu seriju Netflika.

Kojih šest igara se igraju u seriji? SPOJLERI U NASTAVKU!

Tokom cele serije takmičari igraju dečije igre kako bi dobili priliku da osvoje ogromnu novčanu nagradu. U svakom slučaju, osim prve igre regrutovanja, cena neuspeha u igri je smrt.

Igra za izbor igrača: Ddakji (Pog)

Pojavljuje se u prvoj epizodi.

Ovo je igra koju je regruter koristio na početku igre. U SAD-u i drugim zemljama engleskog govornog područja igra Pog može poslužiti kao slična vrsta igre ovoj. U suštini, svaki igrač ima presavijeni komad obojenog papira i naizmenično bacaju svoj komad na dio drugog igrača. Prvi koji natera protivnikov papir da prevrne papir pobjeđuje.

Igra 1. Crveno svjetlo, Zeleno svjetlo

Pojavljuje se u drugoj epizodi.

Takmičari moraju da se kreću sa jedne strane oblasti na drugu samo ako se osoba sa suprotne strane područja kaže „zeleno svetlo“. Ako se vidi da se kreću kada ta osoba kaže „crveno svetlo“, eliminišu se.

Igra 2. Ppogi (saće sa saćem)

Pojavljuje se u trećoj epizodi.

U ovoj igri takmičari moraju da isijeku oblik koji im je dodijeljen iz slatkiša u jednom od četiri oblika, a da pri tome ne razbiju oblik u roku.


Igra 3. Povlačenje konopca

Pojavljuje se u četvrtoj epizodi.

Igra poznata većini ljudi, dva tima (u ovom slučaju sa 10 ljudi sa svake strane) pokušavaju da povuku protivnički tim preko crte. U ovoj smrtonosnijoj verziji, oni pokušavaju da povuku drugi tim sa platforme.

Igra 4. Klikeri

Pojavljuje se u šestoj epizodi.

Postoje različite varijacije igranja klikera, ali mnogi su odlučili da igraju igru kvota i izjednačenja gde igrač mora da pogađa da li njihov protivnik ima neparan ili paran broj klikera u ruci i sam da se kladi. Ako su tačni, osvajaju broj lopti na koje su se opkladili, ako su netačni, gube loptice na koje su se kladili.

Igra 5. Stakleni most

Pojavljuje se u sedmoj epizodi.

Ovo je jedna od igara koja sigurno nije inspirisana dječijom igrom, ne znam koji je razlog ubacivanju igre, ali vjerovatno dramatičnost i napetost.

Na staklenom mostu svaki korak napred sadrži jedan komad normalnog stakla koje ne može da izdrži težinu čovjeka i jedan komad kaljenog stakla koji može. Igrači moraju da se kreću preko mosta pokušavajući da pogode pravi put kako bi preživeli.

Igra 6. Igra Lignje

Pojavljuje se u devetoj epizodi.

Tradicionalna igra na igralištu u obliku lignje iscrtanom u pesku. Cilj igre je da ofanzivni igrač pređe središnju liniju skakućući na jednoj nozi prije nego što pređe preko terena … a posao odbrambenog igrača je da ih zaustavi po svaku cenu.

Oglasi

Slične „death game“ radnje u filmovima koje možete pogledati:

  • Battle Royal
  • Alice in Borderland
  • As The Gods Will
  • Kaiji: Ultimate Survivor
  • Judge
  • Death Bell
  • Battle Royal 2

Sve preporuke idi ka seriji i naravno južnokorejskoj veziji audija, dok engleski dub pokazuje nesposobnos ili neželju Netfliksa.

Squid Game je južnokorejska mini serija koja je pored obaranja rekorda na Netfliksu, oborila i nas sa nogu svojom pričom. Jedna osoba može odnijeti sve, a ostali moraju umrijeti; klasična japanska radnja ovakvog tipa, ali su južnokorejski glumci, na čelu sa Lee Jung-jae, napravili seriju vrijednu bindžovanja.

Režiser:Hwang Dong-hyuk
Glume:Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Greg Chun, Rama Vallury, Jung Hoyeon
Žanr: Akcija, Drama, Misterija, Death Game
IMDb: 8,2 – 204.000 glasova

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.