Ovo je lista najboljih filmskih trilogija koje postoje do sada. Neko bi dodao nešto ili izbacio neke trilogije, ali mislim da je ovo više prikaz mogućnosti šta jedan režiser može napraviti nakon prvog filma.

Hunger Games

Ketnis Everdin dobrovoljno zauzima mjesto svoje mlađe sestre u Igrama gladi: televizijskom takmičenju u kojem su nasumično izabrana dva tinejdžera iz svakog od dvanaest distrika Panema koji će se boriti do smrti.

Glumi: Jennifer Lawrence
Režiser: Gary Ross
Žanr: Akcija, Avantura, Sci-fi

The Dark Knight trilogija

Kada njegovi roditelji budu ubijeni, milijarder plejboj Brus Vejn preselio se u Aziju, gdje mu je Ra’s Al Ghul mentor kako da se bori protiv zla. Kada sazna za Dukarda plan za uništavanje zla u Gotham Citiju, Brus sprječava ovaj plan da ide dalje i vraća se kući. Vraćajući se u svoje prvobitno okruženje, Brus usvaja lika sljepog miša kako bi postao strah zločincima i korumpiranima kao ikonu poznatu kao „Betmen“. Ali ne ostaje dugo tiho.

Glumi: Christian Bale
Režiser: Christopher Nolan
Žanr: Akcija, Avantura

John Wick

Uz prevremenu smrt svoje voljene žene koja mu je još uvek gorka u ustima, Džon Vik, bivši profesionalni ubica, od nje dobija poslednji poklon – dragocjenu uspomenu koja će Džonu pomoći da pronađe novi smisao života sada kada je više nema. Ali kada arogantni ruski mafijaški princ Jozef Tarasov i njegovi ljudi posete Džona prilično neželjenu posjetu kako bi mu oduzeli njegov cjenjeni Mustang iz 1969. godine i poklon njegove supruge, legendarni ubica biće primoran da otkrije svoj pedantno skriveni identitet. Slijep od osvete, Džon će odmah pokrenuti pažljivo orkestrirani vrtlog razaranja protiv sofisticiranog kralja Viga Tarasova i njegove porodice, koji su potpuno svjesni njegove smrtonosne sposobnosti.

Glumi:Keanu Reeves
Režiser:Chad Stahelski
Žanr: Akcija, Kriminal, Triler

Iron Man

Toni Stark. Genije, milijarder, plejboj, filantrop. Sin legendarnog pronalazača i dobavljača oružja Hauvarda Starka. Kada je Toni Stark dodeljen da održi prezentaciju oružja iračkoj jedinici, vozi se neprijateljskim linijama. Ta vožnja se loše završava kada neprijatelja neprijatelja napadnu Starkov Hamer u kojem se vozi. Preživljava sa grudima punim gelera i automobilskom baterijom zakačenom za srce. Da bi preživjeo, smislio je način da bateriju minijaturiše i shvati da baterija može napajati nešto drugo. Tako se rađa Iron Man.

Glumi: Robert Downey Jr.
Režiser: Jon Favreau
Žanr: Akcija, Avantura, Sci-Fi

Toy Story

Dječak po imenu Endi voli da bude u svojoj sobi, igrajući se sa svojim igračkama, posebno sa svojom lutkom po imenu Vudi. Ali, šta rade igračke kada Andi nije sa njima? One ožive. Vudi veruje da je njegov život (kao igračke) dobar. Međutim, mora da brine zbog preseljenja Endijeve porodice, a ono što Vudi ne zna je o Endijevoj rođendanskoj zabavi. Vudi ne shvata da mu je Endijeva majka poklonila akcijsku figuru poznatu kao Baz Lajtning koji ne veruje da je on igračka, i brzo postaje Endijeva nova omiljena igračka. Vudi, koga je sada izjedala ljubomora, pokušava da se riješi Baza.

Glumi: Tom Hanks
Režiser:  John Lasseter
Žanr: Animacija, Avantura, Komedija

The Godfather

Kum „Don“ Vito Korleone je glava mafijaške porodice Korleone u Njujorku. On je na događaju vjenčanja svoje ćerke. Venčanju je prisutan i Majkl, Vitov najmlađi sin i odlikovani marinac iz Drugog svjetskog rata. Čini se da Majkl nije zainteresovan da bude dio porodičnog posla. Vito je moćan čovek i ljubazan je prema svima koji ga poštuju, ali je nemilosrdan prema onima koji ga ne poštuju. Ali kada moćan i izdajnički rival želi da prodaje drogu i za to mu je potreban Donov uticaj, Vito odbija da to učini. Slijedi sukob između Vitovih bledećih starih vrijednosti i novih načina koji bi mogli natjerati Majkla da uradi ono što je najviše oklevao i povede mafijaški rat protiv svih ostalih mafijaških porodica koje bi mogle da rasture porodicu Korleone.

Glumi: Al Pacino, Marlon Brando
Režiser: Francis Ford Coppola,
Žanr: Kriminal, Drama

The Matrix

Tomas A. Anderson je čovjek koji živi dva života. Danju je prosječan računarski programer, a noću haker poznat kao Nio. Nio uvijek dovodio u pitanje svoju stvarnost, ali istina je daleko izvan njegove mašte. Nio se nađe na meti policije kada ga kontaktira Morfijus, legendarni kompjuterski haker koji je vlada označila kao terorista. Kao pobunjenik protiv mašina, Nio se mora suprotstaviti agentima: supermoćnim računarskim programima posvećenim zaustavljanju Nia i cjelokupne ljudske pobune.

Glumi: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving
Režiser: Lana Wachowski, Lilly Wachowski 
Žanr: Sci-Fi, Akcija

Tree Colors

Prvi deo trilogije Kieslovskog o francuskom nacionalnom geslu: Sloboda, jednakost i bratstvo. ‘Plava’ je priča o Džuliji koja je u saobraćajnoj nesreći izgubila muža, priznatog kompozitora i mladu ćerku. Tema slobode filma manifestuje se u Džulijinom pokušaju da započne život iznova, ličnih obaveza, stvari, tuge ili ljubavi. Ona namjerava da se umrtvi povlačenjem iz svijeta i živeći potpuno nezavisno, anonimno i samotno u pariskoj metropoli.

Glumi: Juliette Binoche
Režiser: Krzysztof Kieslowski
Žanr: Drama, Muzika, Misterija

Die Hard

Policajac iz Njujorka Džon Mkejn odlazi na božićni odmor u posjetu svojoj supruzi Holi u Los Anđelesu, gde ona radi za korporaciju Nakatomi. Dok su u sjedištu Nakatomi na božićnoj zabavi, grupa pljačkaša predvođena Hansom Gruberom preuzima kontrolu nad zgradom i drži sve kao taoce, sa izuzetkom Džona, dok planiraju da izvedu unosnu pljačku. Pošto nije mogao da pobjegne i bez neposrednog policijskog odgovora, Džon je primoran da preuzme stvari u svoje ruke.

Glumi: Bruce Willis
Režiser: John McTiernan
Žanr: Akcija, Triler

Spider-man

Kada ga ugrize genetski modifikovani pauk, štreber, stidljiv i nespretan srednjoškolac stiče paukove sposobnosti koje na kraju mora da iskoristi u borbi protiv zla kao superheroj nakon što tragedija zadesi njegovu porodicu.

Glumi: Tobey Maguire
Režiser: Sam Raimi
Žanr: Akcija, Avantura, Sci-Fi

Oceans’s Trilogy

Deni Oušn želi da postigne najveću pljačku u istoriji. Kombinuje jedanaest članova, među kojima su Frenk Katon, Rasti Rajan i Linus Kaldvel. Njihova meta? Kazina Belađio, Mirage i MGM Grand. Sva kazina u vlasništvu Terija Benedikta. Neće biti lako, jer planiraju da ukradu 150 miliona dolara.

Glumi: George Clooney, Brad Pitt
Režiser: Steven Soderbergh
Žanr: Kriminal, Triler

Blade Trilogy

U svijetu u kojem vampiri hodaju zemljom, Blejd ima cilj. Njegov cilj je da svijet oslobodi od vampirskog zla. Blejd pokušava da pomogne da se izlječi doktorka Dženson od ugriza vampira. U međuvremenu, Kvin, kojeg je napao Blejd, izvještava svog gospodara Đakona Frosta, koji planira veliko iznenađenje za ljudsku populaciju.

Glumi: Wesley Snipes
Režiser: Stephen Norrington
Žanr: Akcija, Horor, Sci- Fi

The Hangover

Tri druga probudila su se sa momačke večeri u Las Vegasu, bez sjećanja na prethodnu noć i mladoženju koji je nestao. Probijaju se gradom kako bi pronašli svog prijatelja prije njegovog vjenčanja.

Glumi: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis
Režiser: Todd Phillips
Žanr: Komedija

Star Wars

Lue Skajvalker udružuje snage sa džedaj vitezom, napetim pilotom, Vukijem i dva droida kako bi spasio galaksiju od bojne stanice koja razara svijet u carstvu, istovremeno pokušavajući da spasi princezu Leju od misterioznog Darth Vedera.

Glumi: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Režiser: George Lucas
Žanr: Akcija, Avantura, Fantazija

The Lord of The Rings

Krotki Hobit iz Širea i osam pratilaca krenuli su na put da unište moćni Prsten i spasu Međuzemlje od Mračnog Lorda Saurona.

Glumi: Ian McKellen, Elijah Wood
Režiser: Peter Jackson
Žanr: Akcija, Avantura, Drama

Back to the Future

Marti Mkflaj, sedamnaestogodišnji srednjoškolac, slučajno je poslan trideset godina u prošlost, putujući kroz vrijeme Delorijanom koji je izmislio njegov bliski prijatelj, ekscentrični naučnik Dok Braun.

Glumi: Michael J. Fox, Christopher Lloyd
Režiser: Robert Zemeckis
Žanr: Avantura, Komedija, Sci-Fi

Indiana Jones

1935. godine Indijana Džons stiže u Indiju, još uvijek dio Britanskog carstva, i od njega se traži da pronađe mistični kamen. Zatim naleti na tajni kult koji vršo ropstvo i ljudska žrtvovanja u katakombama drevne palate.

Glumi: Harrison Ford
Režiser: Steven Spielberg
Žanr: Akcija, Avantura

Hannibal

Mladi FBI-aj. pitomac mora dobiti pomoć zatvorenog i manipulativnog ubice kanibala Hanibala Lektora, kako bi pomogla uhvatiti još jednog serijskog ubicu, koji skida kožu sa svojih žrtava.

Glumi: Jodie Foster, Anthony Hopkins
Režiser: Jonathan Demme
Žanr: Kriminal, Drama, Triler

Mad Max

Smješten u distopijskoj Australiji u bliskoj budućnosti, Maks priča priču o autoputa kojem krstari, koji su postali leglo kriminalaca koji traže hranu i otpad. Posle nekih groznih događaja od strane motociklističke bande, Maks kreće preko pustoši u potrazi za osvetom.

Glumi: Mel Gibson
Režiser: George Miller
Žanr: Akcija, Avantura, Sci-Fi

Terminator

Ljudski vojnik je poslat iz 2029. u 1984. godinu da zaustavi gotovo neuništivu mašinu za ubijanje, poslatu iste godine, koja je programirana da ubije mladu ženu čiji je nerođeni sin ključ budućeg spasenja čovječanstva.

Glumi: Arnold Schwarzenegger
Režiser: James Cameron
Žanr: Akcija, Sci-Fi

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.