Kakvo ostvarenje i predstavljanje novog lika iz Marvelovih stripova. Jedno veliko bravo za kreatore serije. Ideja i adaptacija lika je za mene genijalno urađena, a sam odabir Oskara Ajzaka za glavnu odluku je brilijantna.

Rating: 4 out of 5.

Moon Knight/Mjesečev Vitez je Marvelova serija na Dizni+ platformi koja pobjeđuje sve dosadašnje serije koje su napravili u MCU pored Loki koju obožavam.

Priča, scene i humor su odlično ukombinovani, pa i sama egiptska mitologija koja je poprilično precizna, super se uklopila u cjelokupnu seriju.

I have a sleeping disorder. I can’t tell the difference between my waking life and dreams.

Steven

Nisam očekivao puno od trejlera, ali što sam više gledao, postao sam vezan za lika Stivena. Serija je puna zanimljivosti, misterija koje se otkirvaju iz epizode u epizodu i dobrog dodatka za cjelokupni MCU.

Radnja serije

Serija prati Stivena Granta, povučenog zaposlenika u prodavnici poklona u muzeju, koga muče nesania i sjećanja na drugi život. Stiven otkriva da ima disocijativni poremećaj identiteta i dijeli tijelo sa Markom Spektorom. Dok se Stivenovi/Markovi neprijatelji približavaju njima, oni moraju da se kreću kroz svoje složene identitete dok su gurnuti u smrtonosnu misteriju među moćnim bogovima Egipta.

Zanimljivosti iz stripova

Itan Houk je svoj lik Artura Haroua zasnovao na vođi kulta Dejvidu Korešu. Koreš je bio religiozni fanatik i vođa grupe Davidovaca smještenih na ranču u Mount Carmel Centru, 13 milja (21 kilometar) sjeveroistočno od Vakoa u Teksasu. Agenti ATF-a su 28. februara 1993. pokušali da izvrše nalog za hapšenje Koreša i njegovih sljedbenika pod sumnjom da su počinili seksualno zlostavljanje i gomilali ilegalno vatreno oružje. Grupa, koju je činilo oko 120 ljudi, odupirala se pokušaju ATF-a da ih uhapsi, započevši opsadu koja je trajala 51 dan. Dana 19. aprila, članovi ATF-a i FBI-ja konačno su opkolili ranč, u napadu u kojem su poginula 4 agenta ATF-a i 82 Davidovaca, uključujući Koreša, kao i požar koji je uništio ranč.

Pošto je Marvel Studio odlučio da postavi „Moon Knight“ u London kako bi ga razlikovao od mnogih drugih naslova smještenih u Njujork, Oskar Ajzak je odlučio da Stivenu Grantu da visoki britanski naglasak radničke klase, iako to nije bilo naznačeno u scenariju. Ajzakov britanski naglasak kritikovala je publika čim je objavljen prvi trejler. Ajzak je objasnio da je stavio londonski engleski naglasak za Stivena za koji je sugerisao da je namjerno bizaran i neubjedljiv. Bio je inspirisan akcentima jevrejske zajednice koja živi u Enfildu u Londonu, kao i engleskim komičarima kao što su Karl Pilkington i Piter Selers.

Artur Harou, glavni negativac u emisiji, bio je sporedni lik koji se pojavio u samo jednom izdanju stripa „Mesečev vitez“, drugom izdanju drugog toma, koji je objavljen u aprilu 1985. godine.

Pošto je emisija o egipatskoj mitologiji i smještena u zaplet u vezi sa Egiptom, glumci uključuju mnoge glumce egipatskih porijetkla. Mai Calamavi, Antonia Salib, Sofia Danu, Amr Al Kadi, Hazem Ehab, Ahmad Dash, Khalid Abdalla i Karim El Hakim su svi egipatski glumci ili egipatskih korijena. Emisiju režira egipatski režiser Mohamed Dijab, a njegova supruga Sara Goher radi kao konsultantski producent. Egipatski kompozitor Hešam Nazih služi kao kompozitor emisije. Završni krediti uključuju vizuelne prikaze Egipta kao što su piramide u Gizi i Kairski toranj. Emisija uključuje i egipatske pjesme.

U egipatskoj mitologiji, Konšu (u stripovima napisano „Khonshu“) je bog Mjeseca. Njegovo ime znači „putnik“, što se odnosi na mjesec koji putuje nebom. Kako je Khonšu bog koji štiti noćne putnike, on takođe ima titulu „Branitelja“ – u stripu, Moon Knight služi u grupi Defenders.

Oglasi

Druga MCU TV serija koja je dobila ocijenu za odrasle (16+) u inostranstvu, posle Sokola i Zimskog vojnika (2021).

Ovo je treći put da Oskar Ajzak učestvuje u emisiji ili filmu vezanom za Stari Egipat. Godine 2016. igrao je ulogu egipatskog mutanta En Sabah Nura u Ks-Men: Apocalipse (2016), a 2009. igrao je ulogu Oresta u biografskom filmu Agora (2009) o grčko-egipatskom filozofu Hipatiji koji se dešava u Aleksandrija, rimski Egipat. U tom filmu je takođe glumila Rejčel Vajz, koja igra Melinu Vostokof/Crnu udovicu u MCU.

Sve scene smještene u Egiptu zapravo su snimljene u Budimpešti, u Mađarskoj. U intervjuu za egipatsku veb stranicu Fil Fan 20. marta 2022. godine, režiser Mohamed Diab rekao je da je snimanje filma „Mjesečev vitez“ trebalo da bude u Egiptu, ali je zbog poteškoća u dobijanju dozvola snimanje prebačeno u Mađarsku. Diab je rekao da je tokom snimanja u glavnom gradu Mađarske Budimpešti potrošeno oko 3 milijarde egipatskih funti (165 miliona američkih dolara).

Ova emisija dodaje više kompleksnoj kosmologiji MCU-a koja uključuje nordijske bogove (kao što je Thor), Večne, Nebeske, Olimpijce, Multiverzum, Čuvare vremena, Devijante i mnoge druge.

Kreator: Doug Moench
Glume: Oscar Isaac, Ethan Hawke, May Calamawy
Žanr: Akcija, Avantura, Drama, Sci-Fi
IMDb: 7,7 – 64.000 glasova

NASLOVNA: disneyplus.com

TREJLER:

One thought on “Moon Knight (2022- )

  1. Slažem se ☺ Evo koliko prekjuče sam odgledala trenutno dostupnih 5 epizoda i jedva čekam sledeće. Odlično odrađena serija, koja sa svakom epizodom donosi ne samo nova dešavanja, već i veću neizvesnost šta će do kraja da se desi (iskreno, u par navrata sam pomislila „pa ovo nema šanse da bude tipični herojski „happy end“ shodno tome koliko Harou ima „sreće“ u odnosu na Stivena) Pored fantastičnih setova, dopada mi se i povremen humor koji su ubacili, nekako serija & dešavanja su „ljudskija“ tj realnija. Jedna od boljih Marvelovih & Diznijevih odluka što se tiče novih serija (lično, Loki naravno No1♥, ali zato Hawkeye nisam išla dalje od 2 epizode, nekako… slabo sve…)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.