Novi Netfliksov film Sentinelle je akciono-ratni film francuza koji prikazuje napete situacije na ratnom području Sirije u kojoj jedna žena Klara preživljava traumatična iskustva. Nakon toga se povlači u Nicu kao dio anti-terorističke operacije Sentinelle.

Rating: 2.5 out of 5.

Na prvi pogled je izgledao kao mnogo dobar ratni triler koji će imati nevjerovatnu i napetu priču sa nekog ratišta o preživljavanju grupe vojnika. Ali!

Film se okreneće nakon dolaska Klare (Olga Kurylenko) nazad u Francusku gdje nastavlja raditi, ali i živjeti sa svojom majkom i mlađom setron Tanijom (Marilyn Lima). Klara ponovo gradi sebe kao osobu nakon svega šta se desilo u Siriji, ali njen oporavak se prekida stravičnim događajem koji se desi njenoj sestri. Tanija je jedne noći izašla u noćni klub i sutradan je pronalaze „polumrtvu“ na plaži. Silovana je, a Klara sada bjesna zbog toga šta su uradili njenoj sestri posvećuje vrijeme i svoje sposobnosti i iskustvo da pronađe ove zlikovca i osveti svoju sestru.

Ovo je vjerovatno trenutak kada film postaje neki vid kopije Taken sa Liam Nisonom, jer imamo neku veoma opasnu osobu koja želi novi list u životu, ali se nešto desi njenoj porodici što je navodi da iskoristi svo znanje koje je stekla u vojsci da osveti porodicu. To je veliki minus za film, dok drugi minus dobija u nedostatku napetosti kroz čitav film. Iako ima lijepu kinematografiju i prati scene koje opisiju posljedice na jednu osobu zbog rata, u ovom slučaju jednu ženu, stvarno gubi smisao šta su htjeli da ispričaju kroz film. To je treći minus, ali četvri je ono šta svaki film stvara sam, a to je negativac, u ovom slučaju najpredvidljiviji ikada, sin ruskog oligarha. Mislim stvar, dajte malo originalnosti, neki serijski ubica, terorista, haker, lopov ili narkoman, samo ne više ruski kriminalci i oligarhi kao da su jedini vrijedni da budu negativci u filmovima.

Prvi dio filma je stvarno dobar, ali nakon otkrića negativca stvarno gubi poentu onoga šta je režiser sa glumcima gradio do te tačke. Klara je bila fenomenalan lik koji je dobro razvijen, moglo se posvetiti ostatak filma njenim problemima, a ne osveti. Nekako smo ovu priču vidjeli više puta nego potrebno. Vrijeme je za nove priče, dramatične, teške i realne.

Film je primio poprilično loše kritike i ocjene na IMDb u nekoliko prvih dana nakon premijere. Lično ne vidim potrebu da iko gleda ovaj film, osim ako niste ljubitelj francuske kinematografije.

Režiser: Julien Leclercq
Glume: Olga Kurylenko, Marilyn Lima, Michel Nabokoff
Žanr: Akcija, Drama, Triler
IMDb: 4,7

NASLOVNA: showcima.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.