Da li ste i vi fan Mads Mikelsena? Evo jednog od njegovih prvih važnijih uloga. Film o religiji, vjerovanju i životu vikinga kroz šest činova koje film nudi. Zamršenom i nejasnom radnjom donosi brojna pitanja, a ne nudi nijedan odgovor.

Rating: 2.5 out of 5.

Film nije ništa posebno ili kreativno kada je u pitanju film o dobu vikinga, borbe religija na teritorijama, uvjerenjima i ljudima. Sa poprilično sporom radnjom i skoro nepostojećim dijalogom svakoga baca u san, iako ima zastrašujuću muziku sa atmosferom i predivnom pustom prirodom. Ali!

Prvih sedam minuta filma bez ijedne izrečene riječi, a već smo shvatili u kavkvom okrutnom i varvarskom svijetu se nalazi naš protagonista. On je po početku filma rob, ratnik, jedan predmet na kojem se drugi muškarci kroz brobu do smrti protiv njega dokazuju, ali ga još niko nije ubio. Svako ko je stao pred njega, pa čak i dvojca su pali mrtvi od njegovih ruku.

Mads Mikelsen je već godina u sponu kada je u pitanju njegova karijera počevši od ovog filma, pa do uloge Hanibala u istoimenoj seriji, do fenomenalnog filma vrijednog oskara The Hunt (2012), Another Round (2020) koji će vjerovatno dobiti oskara i takođe dobrih uloga u filmovima kao negativac u Doctor Strange (2017) i tajni agent „jači“ od Džon Vika u filmu Polar (2019). Pogledavši skoro čitavu filmografija glumca došao je i red na ovaj film, ali nisam dobio očekivano.

He was brought up from hell.

Dječak

Na prvi pogled očekivao sam mnogo borbe, nepobjedivog junaka i odličnu priču, ali ovaj film je nešto što nikada nećete moći predvidjeti. U pitanju je jedan film koji prati Jednookog (kako je je dječak nazvao) koji kreće od roba, do slobodnog čovjeka, pa do novog mesaje. Putovanje kroz koje prolaze ljudi koji ga prate i jedan dječak je kako su svi oni rekli kao pakao.

Jednooki je bio nadimak za Odina, koji je u nordijskim legendama dao jedno od svojih očiju kao žrtvu bunaru Mimera da bi stekao mudrost. Žrtva mu je takođe dala moć da vidi skrivene stvari.

Nije mi jasno zašto je ovaj film podjeljen na mnogo činova, različitih, ali povezanih u jednu priču koja upotpunjuje putovanje na veoma surov kraj.

Režiser: Nicolas Winding Refn
Glume: Mads Mikkelsen
Žanr: Akcija, Avantura, Drama
IMDb: 6,1 – 56.000 glasova

NASLOVNA: alarencontreduseptiemeart.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.