Evo jednog filma čija će vas priča šokirati i učiniti nelagodnim za gledanje u nekim scenama koje su izrazito dobro urađene. Ako ste ljubitelj biografskih priča ovaj film, koji je glavnoj glumici Šarliz Teron donio oskara, biće prava prilika da provedete vrijeme.

Rating: 3.5 out of 5.

Monster/Čudovište je biografski film iz 2003. godine dostupan na Netfliksu i šteta je da ne iskoristite priliku da ga pogledate.

Kada bih rekao da sam lagano pogledao film morao bih vas lagati, jer gluma i određene scene su bile previše za gledati. To ne znači da je film loše urađen, več da je prenio priču i bol Ajlin na takav način da kod nas stvara empatiju prema njoj. Šarliz Teron je fantastično odglumila ovu ulogu, a i sama sličnost koja je urađena šminkom je nevjerovatna u poređenju sa pravom Ajlin.

Nažalost, velika zamjerka koju imam prema filmu je nedostatak priče i to u pogledu na njen život prije 1989. godine. Kada istražite malo tekstove, biografiju i druge dokumentarne sadržaje vezano za Ajlin Vurnos, vidimo da njen život prije priče u filmu nije nimalo bio nevin ili lak. Hapšena je skoro deset puta za krađe, odležavala je zatvorsku kaznu i to sve stavlja u pitanje film koji nas privlači na njenu stranu, ali možda tako ne bi trebalo biti?

People always look down their noses at hookers. Never give you a chance, because they think you took the easy way out, when no one could imagine the willpower it took to do what we do. Walking the streets, night after night, taking the hits and still getting back up.

Ajlin

Radnja filma

Priča prati Ajlin Vurnos (Charlize Theron) u državi Floridi, gdje se zbog lošeg života bavi prostitucijom. Njen život ne može biti u goroj situaciji, ne posjedu ništa, niti ima novca. Tokom jedne kišne noći ona odlazi u gej bar, gdje upoznaje Šelbi mladu djevojku sa kojom se smuva. Šelbi živi u veoma striktnoj i religijoznoj porodi, pa čak živi odvojeno u kući u posebnoj sobi. Ajlin joj priča o savršenom životu i slobodi koju mogu imati, naravno Šelbi nije ništa preživjela u životu i sve prihvata i vjeruje da će sa Ajlin konačno biti slobodna. Sve ovo zvuči, možda, pomalao dosadno, dok Ajlin ne ubije prvu sobu.

Mali spojleri u nastavku!

Dok se sve to dešava, Ajlin se idalje bavi prostitucijom, tako što je raznoliti muškarci kupe na cesti za seksualne usluge. Međutim, jedan takav muškarac je „siluje“ (nije jasno u filmu, nitu u pravom životu šta se tačno desilo) i istuče brutalno, ali na sreću se oslobodi iz konopaca i svojim pištoljem ubija muškarca koji je čak planirao ubiti i isjeći u komade. To je trenutak kada Ajlin postaje „prva žena serijski ubica u SAD-u“. Uzima njegovo auto i novac, život sa Šelbi postaje malo boljim imaju novac, one bježe u neki motel gdje žive zajedno, ali nevina Šelbi nema pojma da je sada u prisustvu ubice.

Oglasi

zanimljivosti o filmu

Šelbi je zasnovana po Tariji Mur, stvarnoj djevoki Ajlin Vurnos u vrijeme ubistava. Šelbi je, za sve namjere i svrhe, izmišljeni lik. Mur je bila poznata povučena osoba i nije odala mnogo detalja o svom ličnom životu i zamolila je da se njeno ime i ličnost ne koriste u filmu, na šta je rediteljka Peti Dženkins pristala. Filmski stvaraoci su morali da upotrijebe mnogo mašte kada je u pitanju pisanje lika Šelbija.

Dana 9. oktobra 2002. godine Vurnos je zbog sedam ubistava bila pogubljena smrtonosnom injekcijom.

Riječ „Fuck“/“Jebiga“ i varijante su u filmu izrečene 189 puta.

Nakon ovoga filma, režiserka Peti Dženkins nije napravila nijedan film 14 godina, sve dok nije režirala film Wonder Woman u 2017. godini.

Šarliz Teron je osvojila Oskara za najbolji glumicu u glavnoj ulozi Ajlin Vurnos 29. februara 2004. godine, na Vurnosin pravi rođendan.

Režiserka: Patty Jenkins
Glume: Charlize Theron, Christina Ricci
Žanr: Biografija, Kriminal, Drama
IMDb: 7,3 – 148.000 glasova

NASLOVNA: netflix.com

TREJLER:

One thought on “Monster (2003)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.