Nisam znao šta je ovaj film dok nisam pogledao dokumentarni film Džim Kerija koji objašnjava period pred snimanje i snimanje filma o životnoj priči Endija Kaufmana. Jednostavno nakon toga sam morao pogledati i film o kojem se pričalo, da vidim šta sam to propustio sve ove godine.

Rating: 4.5 out of 5.

Siguran sam da nisam pogledao priču o snimanju, ne bih pogledao sam film, kao ni saosjećaj za priču o Endiju. Jer kada saznate dubinu njegovog života, kakav je on u stvari čovjek, koji su njegovi bili problemi, a šta je bio na televiziji za gledaoce. Naravno, ni vi ni ja nismo gledali Endija na televziji, jer je on preminuo 1984. godine od raka pluća, ali njegovo nasljedstvo živi ne samo kroz ovaj filma, već i samog Džim Kerija kojem je on bio jedan uzora da postane glumac i komedijaš.

Film je biografski, prati njegov čitav život, do kraja i poslije toga kao veliku poruku da priča o čovjeku nikada ne umire. Njegova karije je šarenolika i nezamisliva kada se ispriča. Saznajemo njegov početak kao koemdijaša, prvo kroz stendaup nastupe, a dalje kao zvjezdu koju prepoznaje Džordži (Deni Devito) tokom jednog od njegovih nastupa i postaje njegov menadžer. Ali vidimo da Endiju nije bitno da nasmije ljude, njegov humor je drugačiji ljudi ga ne razumiju, pogrešno ga shvataju.

Andy, you have to look inside and ask this question: who are you trying to entertain – the audience or yourself?

Džordžiasd

Naslov „Čovjek na mjesecu“ je iz pjesme R.E.M.-a o Endiju Kaufmanu sa albuma „Automatic For The People“, objavljenog 1992. godine. R.E.M je takođe komponovao partituru za film. Džim Keri je bio pozvan da učestvuje u snimanju spota, ali nakon kraja snimanja filma je bio veoma iscrpeljen ulogom, da se nije želio više vratiti u ulogu Endija. To je izjavio u dokumetarnom filmu Jim & Andy: The Great Beyond. Džim Kerij je priznao da ga je igranje Endija Kaufmana i oslobodilo i poslalo u emocionalni vir.

Milos Forman je već u The Truman Show iz 1997. godine koristio Džim kerija za glavnu ulogu, i naglasio je da niko drugi osim njega ne može igrati Endija. Ovo je takođe jedna od najboljih uloga Kerija u njegovoj karijeri koju sam do sada gledao.

So… ya wanna see Andy? Anybody gotta flashlight and a couple of shovels?

Toni Klifton

Zanimljivosti za film

Jednog dana tokom produkcije, doveden je pravi doktor da procjeni Džim kerija nakon što se krvavog nosa pojavio na setu, tvrdeći da ga je Toni Klifton izbacio iz bekstejdža.

Džim Keri je odbio da ga zovu pravim imenom tokom čitave produkcije, da bi ušao u ulogu, insistirao je na tome da se sa njim obraćaju kao Endi Kaufman sve vrijeme na setu, pa čak i van njega. Ovo je on lično objasnio u dokumetarnom filmu. način ulaženja u ulogu i problemima sa izlaženjem iz uloge kada je to potrebno.

Tokom snimanja, široko je izvještavano da je došlo do tuče između Džerija Lavlera i Džima. Kasnije je objavljeno da je cijela priča izmišljena za promociju filma. Ali Lavler je od tada otkrio da je priča bila istinita. Kerije bio toliko u njegovom karakteru da je neprestano uznemiravao Lavlera van kamere. U jednom trenutku, Keri je pljunula Lavleru u lice i Lavler je zgrabio kerija za vrat. Prepirka je prekinuta i Keri je zahtjevao da Lavler bude otpušten i da se ponovo snimaju njegove scene. Ali Keri je kasnije popustio. Prema Lavleru, kada su kasnije snimali scenu u kojoj je ošamario Kaufmana [greškom], ošamario je Kerija mnogo jače nego što je ikad ošamario Endija kao osvetu, dok je Keri u dokuemtarcu objasnio da je želio da ga udari na sceni, dok mu je žao za sve šta se desilo tokom snimanja u ringu.

Režiser: Milos Forman
Glume: Jim Carrey, Danny DeVito
Žanr: Biografija, Drama, Komedija
IMDb: 7,4 – 124.000 glasova

NASLOVNA: salta4400.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.