Ova serija je došla do mene slučajem velikog broja preporuka koje sam vidio na net i trejlera koji je obećava dobru priču sa dvoje odličnih glumaca.

Rating: 3.5 out of 5.

The Essex Serpent/Zmija Eseksa je serija na AppleTV+ platformi koju već neko vrijeme želim pogledati. Sada kada sam imao priliku, shvatio sam da serija dobija novu epizodu svake sedmice i to je malo upropastilo moje bindžovanje, ali to nije minus za seriju.

Zmija iz Eseksa je roman britanske autorke Sare Peri iz 2016. godine.

Kira Najtli je prvobitno dobila glavnu ulogu, ali je odustala jer se nije osjećala sigurno tokom snimanja tokom pandemije COVID-19. Zamenila ju je Kler Dejns.

Radnja serije

Smješten u viktorijansko doba, 1893. godine, priča o Kori Siborn, ženi koja uživa u svojoj nedavno dobijenoj slobodi od nasilnog muža (koji je preminuo), koja se seli iz Londona u malo selo u Eseksu i postaje zaintrigirana idejom da bi to moglo biti proganja mitološka morska zmija.

Mitovi o Zmiji iz Eseksa


Eseks je imao dugu istoriju mitova o vodenim zmijama. Broj ovih priča može biti zato što se može pohvaliti najdužom obalom u Engleskoj (350 milja), razvedenom sa stotinama uvala i estuarija.

Region, na istočnoj obali Engleske, je plimski, što znači da se hektari slane močvare, močvarno i nestabilno tlo, pune vodom dva puta dnevno i stalno se smjenjuju. Lako je izgubiti se, uhvaćen plima i pogrešno čuti i videti stvari u niskoj magli.

Lokalna industrija u viktorijansko doba bila je pecanje, uključujući i jegulje slične zmijama, a moguće je da su ribari i lokalni pirati, kojih je bilo mnogo krijumčarenog ruma preko kopna sa ostrva Mersi, sreli nepoznate predmete u vodi.

Jedna legenda iz tog perioda kaže da je zmaj izašao iz drevnog jezera u blizini sela Bures u Eseksu, terorisao seljane i jeo ovce. Obližnje selo Vormingford dobilo je ime po „Virmu“, srednjovekovnoj reči za zmiju ili zmaja.

Vitraž iz 1950-ih u Vormingfordovoj crkvi prikazuje verziju mita gdje krokodil dat kralju Ričardu I bježi iz Londonske kule. Krokodil je donio zlo zajednici, ubijajući ovce i zahtevajući da budu nahranjene djevicama.

U crkvi sela Visington, srednjovekovni mural vodenog zmaja ostao je danas i verovatno je bio inspiracija za rezbarenje zmije u drvetu u crkvi Aldvinter.

Kreator: Clio Barnard
Glume: Claire Danes, Tom Hiddleston, Frank Dillane, Clémence Poésy
Žanr: Drama, Misterija
IMDb: 6,5 – 1.700 glasova

NASLOVNA: tv.apple.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.