Jedan, pa možda i najbolji film Dolbi produkcije koji je radio Hajao Mijazaki i poprilično oduševljujući animacijom za godinu kada je izašao.

Rating: 4 out of 5.

My Neighbor Totoro/Moj komšija Totoro (jap. Tonari no Totoro) je divan animirani film sa dovoljni komedije, ali itekako i fantastične priče.

Ovo je jedan od rijetkih animiranih filmova koji je izašao tokom 20. vijeka da idalje ima nevjerovatne animacije, pa i samu priču koja izgleda kao da je stvorena za sve nas, bilo kada. Hajao Mijazaki je kao i uvijek pravio remek-djela, ali ovo je definitivno u top 3 filma koja sam gledao da je on kreator.

Radnja filma

Dvije mlade djevojčice, 10-godišnja Sacuki i njena četvorogodišnja sestra Mei, sele se sa ocem u kuću na selu da bi bile bliže svojoj majci koja je hospitalizovana. Sacuki i Mei otkrivaju da obližnju šumu naseljavaju magična stvorenja po imenu Totoros. Uskoro se sprijateljuju sa ovim Totorima i imaju nekoliko magičnih avantura koja ih spajaju.

Zanimljivo

Film je djelimično autobiografski. Kada su Hajao Mijazaki i njegova braća bili djeca, njegova majka je devet godina patila od kičmene tuberkuloze i veći dio svog vremena provodila je u bolnici. Nagovještava se, ali nikada nije otkriveno u filmu, da Sacukijeva i Mejina majka takođe boluje od tuberkuloze. Jednom je rekao da bi film bio previše bolan za njega da su dva protagonista dječaci umjesto djevojčica.

Oglasi

Imena dvije djevojčice, Satsuki i Mei su igra reči Maj. „Satsuki“ je stara japanska riječ za maj, a „Mei“ je japanski izgovor engleske riječi „maj“.

Na svom prvobitnom bioskopskom prikazivanju u Japanu, bio je dvostruko prikazan sa Grave of the Fireflies (1988) jer se vjerovalo da film predstavlja preveliki finansijski rizik kao samostalno izdanje.

Kralj Totoro je maskota studija Hajaa Mijazakija, Studio Ghibli.

Režiser: Hayao Miyazaki
Scenario: Hayao Miyazaki
Žanr: Animacija, Komedija, Porodični film
IMDb: 8,2 – 324.000 glasova

NASLOVNA: netflix.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.