Pored tri oskara koje je ovaj film osvojio mislim da realna slika filma nije mi najbolje legla za gledanje.

Rating: 3 out of 5.

Bram Stokers Dracula je film režiser Fancisa Forda Kopole, legendarnog režisera „Kuma“, koji je izašao prije tri decenije, ali iako je „ostojao“ dugo ljepota filma koju sam očekivao jednostavno nije bila tu. Ni sa odličnim glumcima nije postigao moja očekivanja od jednog „klasika horora“ koji treba biti.

Mislim da je cjelokupna montaža i produkcija zaostala za onim šta je film pokušao pokazati, iako rađen po knjizi imam osjećaj kao da je samo sklop više priča zaljepljenih u jedan film. Previše je nejasnoća i nepotrebnih stvari. Zato i film nije dobio oskara za značajnije stvari, nego za šminku.

Radnja filma

Ova verzija Drakule je usko zasnovana na klasičnom romanu Brema Stokera. Mladi advokat Džonatan Harker (Keanu Reeves) je raspoređen u sumorno selo u magli istočne Evrope. Po pozivu za posao odlazi do zakma, alii manipuliše vampir Drakula (Gary Oldman) i tako ga zarobljava u zamku. Ali zašto? Drakula se upućuje u London, jer je inspirisan fotografijom Harkerove vkerenice, Mine Marej (Winona Ryder) koja je slika njegove pokojne žene. U Britaniji, Drakula započinje vladavinu zavođenja i terora, isušujući život Mininoj najbližoj prijateljici, Lusi Vestenra. Lusini prijatelji se okupljaju kako bi pokušali da oteraju Drakulu, među njima je i legenda Vanhelsing (Anthony Hopkins).

Zanimljivosti oko filma

Geri Oldman je rekao da je, kada je prvi put pročitao scenario, odlučio da bi bilo vrijedno snimiti film samo da bi mogao da osjeti kako bi bilo reći nekome: „Prešao sam okeane vremena da bih te našao“.

Producent i režiser Frensis Ford Kopola prikazao je ovaj film sa prijateljem Džordžom Lukasom koji je predložio da, u skladu sa vampirskom mitologijom, Mina treba da odsječe glavu Drakuli kao konačno oslobađanje da stigne u raj. Kopola se složio i snimio ovu scenu tri nedjelje prije premijere filma.

Istorijski Drakula imao je mlađeg brata po imenu Radu Cel Frumos, a svojevremeno ih je u mladosti otac otkupio Osmanlijama. Vlad će se kasnije vratiti u Vlašku, dok je Radu ostao, postavši janjičar (hrišćanski dječaci koji su odvedeni sa Balkana i odgajani da budu muslimani i vojnici za Osmanlije). Radu će kasnije voditi snage protiv svog brata Vlada 1476.

Režiser: Francis Ford Coppola
Glume: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves
Žanr: Drama, Fantazija, Horor
IMDb: 7,4 – 211.000 glasova

NASLOVNA: netflix.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.