Evo jednog filma koji ste definitivno propustili da gledate, ali vrijedi više od svakog kojeg ste pogledali ove sedmice.

Rating: 4 out of 5.


Coda (2021) je film sa AppleTV+ koji me je oduševio kao jedna prelijepa porodična drama prepuna emocija koje rijetko kada srećete u filmu. Opuštenog stila, prelijepe kinematografija ovaj film obara sa nogu gledaoce pričom koja je nesvakidašnja, pogotovo za naše prostore.

Mislim da trebate pogledati ovakav film sa vremena na vrijeme, da se postavite u radnju filma kao situaciju koja je ne samo moguća u svijetu, već realnost na osnovu koje je snimljen.

Radnja filma

Film prati djevojku Rubi i njenu gluvonijemu porodicu. Rubi je jedina koja čuje i pričao i kao dio ovo porodice bila je odbačena i ismijavana u školi, ali sada u srednjoj školi pronalazi smisao u pjevanju. Da bi postigla svoj san mora odbarati porodicu ili pjevanje, odluka je velika i film to nevjerovatno dočara.

Porobica se bori sa novo nastalim zakonima u svijetu ribolova, što stavlja porodicu pod pritisak i traže novu priliku da sami prodaju ribu bez posrednika. Ovo će sve privući oči na njih i to je ono što film čini realnim, jer su scene probleme prave scene koje se dešavaju u svijetu.

Zanimljivosti za film

Osim što znači Child Of Deaf Adults, „CODA“ može da znači i završni odlomak muzike u kompoziciji. Simbol „Coda“ je jasno vidljiv na stranici muzičkih simbola.

Pošto su scene pecanja uključivale pravi ribolov, glumci i ekipa morali su da se pridržavaju lokalnih pravila ribolova. Jednog dana su zapravo morali da dovedu posmatrača sa sobom (život koji imitira umjetnost iz filma) i morali su da promjere jednog od članova posade iz čamca jer su na brodu mogli da imaju najviše 10 ljudi.

Ovaj film je zasnovan na francuskom filmu Porodica Belije (2014). Međutim, kada je film objavljen, bio je kontroverzan u zajednici gluvih jer su dva glavna gluva lika igrali glumci koji čuju, sa izuzetkom Luke Gelberga, koji je gluv u stvarnom životu. Na primer, u knjizi Gardijan Rebeke Atkinson, „Porodica Belije je još jedna filmska uvrijeda za zajednicu gluvih“, jedna gluva glumica je uporedila izbor čujućih glumaca kao gluvih likova sa veoma uvredljivim činom.

Ovo je ispravljeno u ovome film; sve gluve članove porodice Rosi igraju glumci koji su takođe gluvi u svom stvarnom životu (Marli Matlin, Troj Kosur i Danijel Durant).

Režiser: Sian Heder
Glume: Emilia Jones, Troy Kotsur, Daniel Durant, John Fiore, Lonnie Farmer
Žanr: Komedija, Drama, Muzika
IMDb: 8,1 – 56.000 glasova

NASLOVNA: appletv.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.