Kada se spoje humoristična priča i mitska radnja dobija se nešto nesvakidašnje. U uvom filmu imamo priču o demonu i kovaču koji ga je zarobio.

Rating: 4 out of 5.

Errementari: The Blacksmith and the Devil je španski film iz 2017. godine na Netfliksu koji me je zainteresovao svojom radnjom i mješavinom horor priče o demonu i humorističnom pristupu čitavoj radnji filma.

Film je veoma dobro ispričao priču, sa dobrim plot-tvistom i dobrim scenama humora koje razbijaju napetu i horor radnju. Tako je ovo postao film zanimljive radnje koji ako istražite neka imena ili legendu možete saznati zanimljivosti o demonima i vjerovanjima.

Radnja filma

Pratimo djevojčicu Usue koja živi u malenom religijoznom selu u Španiji. Ona nema porodicu pa se o njoj staraju jedna žena i sveštenik sela, po prirodi je znatiželjna, ali ta znatiželja će je koštati normalnog života. U njeno selo dolazi čovjek iz vlade u potrazi za kovačom sela i saznjaemo da postoji 100kg zlata koje je kovač vjerovatno ukrao. Seljani koji su to otkirili žele pomoći čovjeku za dio zlata, ali se svi plaše ludog kovača o kojem postoje priče da ubije svakoga ko uđe na njegov posjed i krade djecu.

Priča dobija pravi tok radnje kada saznajemo šta se sve desilo prije nego smo dospjeli u sadašnjicu, ali nabitniji je Kovač. Kovač je zarobio demona koji mu je ostvario želju da se vrati iz rata živ svojo ženi, ali kao i uvijek demon je došao po njegovu dušu koja mu je obećana, ali kovač zarobljava demona u svojoj kovačnici gdje ga muči. To već traje osam godina, sve dok se ne pojavi ovaj čovjek, predstavnik vlade i Usue koji saznaju njegovu tajnu.

Sav dijalog (čak i španski vojnici) govore tečnim baskijskim jezikom koji je dva vijeka djelimično cenzurisan u Španiji, a čak i zabranjen za vrijeme diktature.

Veoma je bitno da gledate film na originalnom jeziku, Baskijskom, jer barijera koju sami napraviti kada izaberete englesku sihronizaciju je ono što će uništiti film. Ali ozbiljno gledano, sinhronizacija je urađena očajno.

Režiser: Paul Urkijo Alijo
Glume: Kandido Uranga, Uma Bracaglia, Eneko Sagardoy
Žanr: Horor, Fantazija, Komedija
IMDb: 6,4 – 11.000 glasova

NASLOVNA: netflix. com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.