Jedna nova dokumentarna serija na Netflisku pod nazivom Voir je skup priča o filmovima i elementima filmova koje smo uvijek prepoznavali.

Rating: 4 out of 5.

Vori je serijal eseja, iz 2021. godine na Netfliksu, u kojima slušamo ljude koji pričaju o filmu kao bijegu od realnosti, razlozima nasilja i zašto nekog lika ne volimo/ne trebamo voliti ali razumijemo i mnogim temama pojedinačno raspoređenim u vizuelno zanimljive priče.

Ponekad stvarno previše razmišljam o scenama u filmovima, serijama; svaki element scene i kako on liči na onaj iz prethodnog koji sam gledao. Tako da je ovo bio serija u kome sam se mogao u potpunosti prepustiti naratoru i priči tokom gledanja. Šta više razmišljati o sličnostima u gledanju na film.

Sa odličnim naratorima koji nam prenose svoje priče o određenom elementu filmova je stvoren pravi serijal za učenje i razmišljanje koliko vidite u filmu šta je tu na ekranu ali se nikada ne spominje. Pričenje priče (storytelling) je element koji niko ne gleda toliko, neko se potrudio da nam prenese jednu priču na nevjerovatan način na koji nismo vidjeli do sada.

  • Epizoda I: Saša Stoun pripovjedala o svom iskustvu kada je kao dijete bila opsjednuta  filmom Jaws Stivena Spilberga (1975) jer je to uvelo u eru blokbastera.
  • Epizoda II: Toni Džou koristi  Park Chan-wookov film Lady Vengeance (2005) kao primjer da ispita prikaze osvete širom bioskopa i intervjuiše Dženifer Ju Nelson i filmsku naučnicu dr Lizu Kutard.
  • Epizoda III: Dru Mekvini gleda na Lorensa od Arabije Dejvida Lina (1962) da bi istražio jedinstvenu privlačnost neprijatnih protagonista u klasičnom gangsterskom bioskopu, filmu Kum i djelima Martina Skorsezea.
  • Epizoda IV: Tejlor Ramos intervjuiše bivše Diznijeve animatore Glena Kina i Brendu Čepmen o pravljenju privlačnih ženskih animiranih likova, naglašavajući nedostatak raznolikosti u dizajnu ovih likova. Dizajner likova Luis Gadea ima zadatak da stvori novi lik koji se protivi sterepotipa i postavljenim standradima.
  • Epizoda V: Tejlor Ramos pronalazi primjere zamagljene linije između filma i televizije, uključujući seriju Sopranove.
  • Epizoda VI: Volter Čo gleda na neobičan način Voltera Hila 48 sati. (1982) i istražuje iskustva sistematskog rasizma u poređenju sa sličnim filmovima.
Oglasi

Od izvršnih producenata Dejvida Finčera i Dejvida Priora dolazi Netflikova najnovija dokumentarna serija pod nazivom Voir. Mini-serija se najbolje opisuje kao zbirka vizuelnih eseja koji slave bioskop.

Dakle, ako ste cinefil, ovo je samo vaše mjesto gdje možete da budete. Dejvid Prior je takođe režiser ove serije koja se sastoji od ukupno šest epizoda sa poznatom figurom koja služi kao narator (kao pisac epizode), govoreći o svom ličnom iskustvu o filmu koji je promenio njihove živote. Svaka epizoda Voir-a traje otprilike 20 minuta sa zadivljujućim vizuelnim prikazima i besprekornim pisanjem.

Kreator: Taylor Ramos, Tony Zhou, David Prior, Keith Clark, Julie Ng
Žanr: Dokumentarni serija
IMDb: 6,8 – 1.000 glasova

NASLOVNA: netflix.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.