Da li voliš misterije sa više vremenski raspoređenih priča, plus priča o nestancima ljudi i kultovima? Ovo je serija baš za tebe.

Rating: 4 out of 5.

Archive 81 je serija koja me je pozitivno iznenadila u januaru 2022. godine na Netfliksu. Veoma napete i jezivo misterijozne scene koje unose nelagodu dok ih gledate su oborile moju prvobitnu nezainteresovanost za radnju serije.

Ovo nije horor serija tako da se ne morate bojati gledati, iako je to jedan od glavnih žanrova, ali je definitno možemo odrediti elementima slow-burn horor misterije.

Radnja serije – prva epizoda

Već u prvoj epizodi saznajemo bitne informacije koje će se provlačiti kao glavna radnja kroz osam epizoda. Pratimo glavnog lika, arhivistu Dena Turnera, koji se bavi restauriranjem starik kaseta, posao nije unosan, ali dobija priliku od Virdžila Davenporta da za 100 hiljada dolara popravi određenu kolekciju traka. U pitanju su video snimci iz požara u zgradi iz 1994. godinu gdje nije pronađeno nijedno tijelo stanara.

Den prihvata zbog novca, ali ubrzo i sam postaje intigiran onim što saznaje na trakamo. Da bi imao potpuni mir i kontrolu nad Denovim radom Vidžil ga šalje zabačenu kuću u šumi. Tamo je započeo svoj posao, ali usamljeno i znatiželja ga obuzima da istražuje dublje od samog snimka. Preko snimaka saznaje osobu čiji su snimci, on rekonstruiše rad dokumentarke Melodi Pendras i njenu istragu o opasnom kultu. Dok je Dan uvučen u Melodinu priču, on postaje uvjeren da može da je spasi od zastrašujućeg kraja koji je upoznala pre 25 godina.

Od ovoga trenutka serija se dijeli na dvije priče koje teku hronološki i istovremeno kroz dva vremenska perioda koja povezuje Denovo gledanje traka. Svaka epizoda je povezana i dopunjuje priču koja stane dok Den ne popravi narednu traku, pa pratimo dešavanja u kući u kojoj se nalazi i Virdžilom koji se stalno misterijozno pojavljuje u najgorem mogućem momentu.

Postoji čitava pozadina oko Dena i njegove bivše djevojke i čitavog uticaja tog raskida na njegovo mentalno stanje. To nas zbunjuje kada kasnije u epizoda počnu da se dešavaju svakakve stvari koje na prvu ruku mogu izgledati da su u njegovoj glavi.

Zanimljivo za seriju jeste do da je ona adaptacija istoimenog podcasta koji idalje traje iz 2016. godine.

Kraj serije je odlično uklopljen i sastavio priču koju pratimo, ali nažalost moraćemo čekati drugu sezonu da saznamo šta se desilo ili poslušamo podcast.

Archive 81 je serija koja je izašla na Netfliksu samo dvije sedmice nakon izlaska trejlera i zaslužuje pažnju više gledalaca nego do sada ostvarenih. Sporija priča sa masom novih dešavanja i osoba je ono što vas uvuče u neobični i mistični svijet ove serije.

Kreatori: Rebecca Thomas, Haifaa Al-Mansour, Justin Benson, Aaron Moorhead
Glume: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Evan Jonigkeit, Julia Chan, Martin Donovan
Žanr: Drama, Horor, Misterija
IMDb: 7,5 – 24.000 glasova

NASLOVNA: netflix.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.