U postapokaliptičnom vremenu, ali postavljeno u skorijoj budućnosti, doktor Finč preživljava surovu okolinu, zbog UV svjetla koja su sada smrtonosna za živa bića, koja je postala naša planeta Zemlja.

Rating: 4 out of 5.

AppleTV+ donio je jednu nevjerovatnu postapokaliptičnu priču sa glavnom ulogom Toma Henksa kao doktora Finča u pustoši od jednog grada u SAD-a deset godina nakon što je zaštitni sloj ozona puka. Pustolovina sa momentima dramatičnih scena su pogodinele situaciju u kojoj bi se mogao pronaći jedan čovjek u vremenu krize.

Film počinje laganim tempom u kojem doktor Finč, brilijantni inženjer robotike polako kupi stvari u pustoši od grada u nadi pronalaska hrane, pića ili dijelova za robota kojeg pravi. Njegovu vožnju prekida oluja koja se uputila ka njemu, u sekundama razlike uspije doći do svog skloniša gdje saznajemo njegovu misiju. Ne, to nije spasenje čovječan stva već izgradnja robota (vještačke inteleigencije) koji će čuvati njegovog psa. Finč je svjestan da umire od izloženosti smrtonosnim zracima, ali ne želi ostaviti cuku samog i bespomoćnog u svijetu.

Avantura i pravi zaplet filma počinje sa robotom (koji sebi daje ime Džef), cukom i Finčom u rekreativnom vozilu sličnom onom koje se koristi u Brejking Bedu, ne vjerujem da je referenca, ali se opet potajno nadam.

Kinematografija čitavog filma je napravljena da uživamo u toj okolini, ali u isto vrijeme je napravljeno da može u sekundi da postane najokrutnija okolina u kojoj se možete naći.

Kada Finč aktivira robota pitao ga je za četiri primarna objektiva njegovog postojanja. Prvi, nemoj naudititi ljudima, je prvi zakon robotike Isaka Asimova.

Ideja o tome da robot postaje spas ne za čovječanstvo, već za psa je definitivno ono što me je iznenadilo u filmu. Nekako smo navikli na to da se takve stvari dešavaju da bi ljudi preživjeli ili nečija ćerka/sin, oboje, ali životinja bitna samo iz razloga koji saznamo pred kraj filma. To je ideja koju nismo dugo vidjeli.

Oglasi

Finch/Finč je film koji je mnogima promakao, sudeći po ocjenama na IMDb, ali sada je prava prilika koja nevjerovatno prikazuje neku od verzija postapokaliptičnog svijeta i prikazanog na način da nas postavlja u poziciju junaka Finča koji se bori za opstanak, ali bitnije od toga za svog cuku.

Režiser: Miguel Sapochnik
Glumi: Tom Hanks
Žanr: Avantura, Sci-fi
IMDb: 6,9 – 59.000

NASLOVNA: imdb.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.