Glumačka postava, zaplet, plot tvist, misterija i ljubavna drama je sve šta ćete dobiti u ovom filmu sa bajkovitim stilo koji je uradio legendarni režiser Giljermo del Toro. Iako nije najbolji horor, niti se može svrstati u žanr horor filmova, po meni, idalje je odlična preporuka za gledanje.

Rating: 4 out of 5.

Crimson Peak/Grimizni vrh je gotički ljubavni film iz 2015. godine koji je režirao Giljermo del Toro, a napisali del Toro i Matthev Robbins. Priča je smještena u viktorijansku eru i prati ambicioznu autorku koja putuje u zabačenu gotsku vilu na engleskim brdima sa svojim novim mužem i njegovom sestrom. Tamo mora da odgonetne misteriju iza sablasnih vizija koje proganjaju njen novi dom.

Radnja filma

Na početku filma pratimo Idith (Mia Wasikowska) mladu ženu koja, kako doba i vrijeme nalaže, spremna za udaju. Ali ona ne želi tek tako da se uda, njena ljubav je pisanje i to o duhovima. nažalsot niko ne želi da objavi njene tekstove. FIlm je klasična priča o slučajnoj i na prvi pogled ljubavi koju povezuje mladi muškarac Tomasa (Tom Hiddleston) koji je došao iz druge zemlje, sa svojom sestrom Lucile (Jessica Chastain) kojem se sve žene dive, ali ima nešto u sjenci njegovog života.

Njihova ljubav je zaustavljena od strane njenog oca Kartera (Jim Beaver) , moćnog kapitaliste kojem je pokušao prodati ideju za novu mašinu koja iskopava zemlju. On je to odbio, ali i njega kao ćerkinog budućeg muža.

Ovo nije ništa, šta se tek desi. Prva polovina filma jeste ljubavna drama o zabranjenoj ljubavi mladog para, ali pozadina o čitavoj misteriji, duhovima koje je Idith vidjele kao djete imaće značajnu ulogu za radnju filma.

But basically what it is, is a really, really, almost classical gothic romance ghost story, but then it has two or three scenes that are really, really disturbing in a very, very modern way. Very, very disturbing, it’s a proper R rating. And it’s adult.

—Giljermo del Toro

Inspiracije Giljerma del Tora za film uključuju elemente iz filmova: The Innocents (1961), The Haunting (1963), The Egzorcis(1973), The Omen (1976) i The Shining (1980).

Giljermo del Toro tvrdi da je jedna od inspiracija za film stvarni natprirodni događaj koji mu se dogodio. Dok su tragali za lokacijom za Hobit trilogiju kgdje je prvobitno trebalo da režira filmove, on i neki članovi produkcije prespavali su noć u ukletom hotelu na Novom Zelandu. Del Toro tvrdi da je jedne noći, nakon ponoći, mogao da čuje zvuke ubistva, uključujući cviljenje i vriske koji su dopirali iz ventilacijskog otvora koji je vodio u prazno kupatilo. Ovaj događaj je bio osnova za priču u filmu kada je Idith svjedočila duhu u kadi.

Peporuka za još filmova Diljerma del Tora:

Režiser: Guillermo del Toro
Glume: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam
Žanr: Drama, Fantazija, Horor
IMDb: 6.5 – 132.000 glasova

NASLOVNA: thecriticalcritics.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.