Nevjerovatna gluma Entonija Hopkinsa koji je prikazao kako izgleda jedan otac koji ćerka poznaje, ali polako gubi sebe kako demencija uzima veliki mah u njegovom svakodnevnom životu. Stanje jedne osobe je neobjašnjivo, priča pokazuje komlikovani život čovjeka koji nema više prava sjećanja.

Rating: 5 out of 5.

Prva stvar koju sam uradio na početku gledanja je traženje naziva klasične muzike u filmu. Jednostavno muzika je pogodila atmosferu priče i dodatno pojačava težinu koja prati glavnog lika Entonija. Da, glavni lik se zove isto kao i glumac Entoni Hopkins, jer je ova uloga napisana da je glumi baš on i niko drugi. Režiser Florian je rekao da je mu se san ostvario kada je on pristao da glumi.

Ovo je film kod kojeg morate gledati svaku sekundu, svaku scenu i kadar. Sve je bitno i utiče na vašu percepciju situacije radnje filma. Toliko toga se desi, a mi pratimo samo pogled Entonija. Fenomenalan prikaz osobe koja se bori sa demencijom na maštovim i originalan način koji do sada nikada nisam vidio na ekranu.

I feel as if I’m losing all my leaves. The branches, and the wind, and the rain. I don’t know what’s happening anymore.’

Entoni

Radnja filma

Eni (Olivia Colman) posjećuje oca Entonija (Entoni Hopkins) u njegovom stanu nakon što se zavadi sa svojom starateljicom. Entoni pati od demencije i neprestano zaboravlja važne životne događaje i gdje su stvari oko njegovog stana, uključujući i sat, uprkos činjenici da ga svakodnevno postavlja na isto mjesto. Kaže Eni da je mislio da mu je nedavni domar ukrao sat i da nikada neće napustiti svoj stan. Eni kaže Entoniju da planira da napusti London i preseli se u Pariz da živi sa svojim novim momkom, što Entonija zbunjuje pošto on kaže da je udata za Džejmsa i da su se razveli prije pet godina. To je početak, ali šta će se sve desiti ovom starcu je teško objasniti, jer i sam sam bio veoma izgubljen kao i on sam.

Način na koji je njihov odnos oca i ćerke koja se bori za dobro svoga oca, dok žrtvuje svoj život je ono šta pogađa sve nas i naše roditelje. Eni je ćerka koja daje sve od sebe da svom ocu ugodi i da se on ne osjeća loše. On ni sam nije svjestan situacije, ali određena sjećanja se nekada vrate, a nekada se igraju sa njegovom stvarnošću.

Teško je prikazati taj osjećaj kod bilo koje osobe sa demencijom, ali nikada do sada nisam vidio zanimljiv i kreativan način kao u ovom filmu. Prikazana je jedna dubina duše čovjeka koji pokušava svom svojom moći da shvati šta se ponekada desi, ali vidi se da je on samo zbunjeni stari čovjek u trenutku kada čekamo da zaboravi zauvijek.

The Father definitivno pušta demenciju da se igra sa Entonije na razne načine, ali to isto radi i sa nama. U pojedinim trenutcima sam mislio da sam ja taj koji ne prati dobro radnju, ali to je samo film koji se igra sam nama. Vraćao sam nekoliko puta scene da shvatim šta se u stvari dešava, to ne znači da je film konfuzan, već da je se teško najviši na neobičnu radnju. Ali to je sve bila ideja režisera, da prikaže demenciju kako ti ljudi vide i osjete. Jedini način da vidite da je određeno vrijeme prošlo možete primjetiti promjenom namještaja u stanu, modernijim izgledom što film daje do znanja, ali za nepažljivo oko to može biti neprimjetno.

Idalje na kraju gledanja nisam siguran koliko sam dobro vidio kroz prikrivene detalje tokom filma koje imamo u velikom broju. Jedno je sigurno, život ima prepreke na koje ćemo svi naići i morati donijeti najteže odluke u našim životima, a mi nećemo moći donijeti

Kinematografija filma oduševljava, mračne scene, krupni kadrovi, nevjerovatni detalji i dijalozi koji teško padaju za čuti. Sve ovo je odlično u filmu urađeno, bez zamjerke sam, a vjerujem i da će te se složiti samnom nakon što ga pogledate.

Film je nominovan za nevjerovatnih šest Oskara uključujući Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi: Entoni Hopkins i najbolju glumicu u sporednoj ulozi Olivija Kolman. Ostale nominacije pogledajte na IMDb sajtu.

Režiser: Florian Zeller
Glume: Olivia Colman, Anthony Hopkins
Žanr: Drama
IMDb: 8,3 – 10.000 glasova

NASLOVNA: theguardian.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.