Vizuelno jako privlačan film koji svojim mirnim tonom i pričom donosi film koji me nije oduševio. Šta više nije mi ni najmanje zadržao pažnju. Neko se stvarno potrudio oko kinematografije i vizuala, ali to nije dovoljno značajno kada se uporedi sa radnjom filma.

Rating: 2.5 out of 5.

Praktično sam pogledao film čim sa vidio da je pušten na Netfliks, a sa Ralfom Fajnsom u glavnoj ulozi, zajedno sa Keri Muligan čijom sam glumom nedavno bio oduševljen u filmu Promising Young Woman, jednostavno sam morao pogledati da vidim šta su ovo dvoje fantastičnih glumaca uradili.

Ne kažem. Gluma je odlična, pogotovo, jer je u fokusu filma, Ralfova uloga Bejzila koja je bila tačno kako treba. Muligan je sa ulogom Edit, majke i bolesne žene pokazala mnogo emocija i saosjećanja koje ne viđamo često u ulogama. I sada se može postaviti pitanje; šta je tako loše u ovom filmu da sam mu dao ocjenu 5/10?

To bi bilo prije svega priča, koja jeste bazirana po istinitom događaju, ali ne ostavlja nimalo taj utisak. Drugo, sama priča je puna nedostataka i napetosti ili bilo kakve drame. To ne znači da nema tih elemenata, već da mi te scene jednostavno nisu zadržale nimalo da razmislim. Takođe veliki nedostatak filmu, po meni su dijalozi koji dolaze iz vedra neba i ne znače ništa. Da li je to bio pokušaj prikaza osjećanja jedne duše čovjeka nije na meni da odlučujem.

Radnja filma

Bejzil je arheolog stare škole, on nema diplomu, ali ima životno iskustvo prilikom iskopavanja zemljišta. Zbog loše plate na poslu, prelazi raditi za jednu madlu ženu, Edit. Sa njom pronalazi poželjno mjesto za početak iskopavanja i potenicijalnog pronalaska „zakopanog blaga“. Bajzil to baš pronalazi, otkriva gvozdene djelove sa broda, što bi moglo samo da ga učini grobljem nekoga ko se izuzetno razlikuje, poput kralja. Ali vijesti se brzo šire i ubrzo se u njegov posao iskopavanja upliću arhelozi iz muzeja koji preuzimaju njegov posao. Da stvari budu gore, Drugi svjetski rat je na pragu i ovo otkriće mora biti spašeno.

Film rekreira događaje iskopavanja Sutton Huoa 1939. godine blizu Vudbridža, u Sufolku, u Engleskoj. Na njemu se nalaze dva ranosrednjovjekovna groblja koja datiraju iz 6. do 7. vijeka. Jedno groblje imalo je nesmetano sahranjivanje brodova sa bogatstvom anglosaksonskih artefakata. Većinu ovih predmeta danas drži Britanski muzej.

Blago je bilo sakriveno u londonskom podzemlju tokom rata i prvi put je izloženo – bez ikakvog pomena o Basilu Brovn-u – devet godina nakon Editine smrti. Tek nedavno Braun je dobio punu zahvalnost za svoj doprinos i njegovo ime je sada trajno prikazano uz Pretti’s u Britanskom muzeju.

Koliko se film poklapa sa istorijskim događajem? Postoji dosta detalja koji su izmjenjeni u filmu, ali najbitni je razlika u godina uloga koje pratimo su potpuno drugačije, to je nešto što nije smjelo biti propušteno ili izmjenjeno.

Očekivao sam mnogo više od filma, sam trejler me je prevario po koji put već kada su filmovi u pitanju. To samo znači da filmska preporuka treba dolaziti iz ličnog iskustva, a ne nekog postera, trejlera ili kratke scene filma.

Režiser: Simon Stone
Glume: Ralph Fiennes, Carey Mulligan
Žanr: Biografija, Drama, Istorija
IMDb: 7,2 – 39.000 glasova

NASLOVNA: agileinstitute.net

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.