Film koji mnogi preskaču zbog težine teme i manjka mirnih i srećnih scena. Ovo je prilika da pogledate emotivni i duboki film o jednom dječaku, Konoru, koji pored vršnjačkog nasilja, nedostatka očeve ljubavi, mora da se suoči sa činjenicom da će izgubiti majku.

Rating: 3.5 out of 5.

Oduševljen sam pričom i načinom prikazivanja ovakve teme. Nije bilo lako ovo adaptirati iz knjige, ali su uradili bolje nego očekivano. FIlm nije dobio veliku slavu, većina ljudi nikada neće pogledati film, ali volio bih da tebe nagovorim kroz ovu recenziju da ga pogledaš.

Nije lako znati kako se neko osjeća kao dijete koje gubi porodicu, koje je fizički maltretirano od strane jednog učenika u školi. Konor (Lewis MacDougall) je veoma povučem dječak, sa problemima širim od shvatljivim kada počnete gledati. Mladi Konor je kreativan i zahvaljujući talentu i naporu njegove majke (Felicity Jones) uvijek crta. Tako jedne noći, kada sve emocije navru na površinu, čudovište (Liam Neeson) sa grolje obližnje crkve koju vidi sa prozora izlazi iz zemlje i objašnjava Konoru da će dolaziti tri puta i ispričati mu tri priče. Tri priče koje će pomoći njegovoj mami. On to prihvata, ali samo nakon što čudovište insistira da on čuje i vidi. Na krativan i animiran način pričamu priču iz koje Konor izvlači prvu pouku za njegov život. I tako kroz film još dva puta, do posljednjeg kada Konor mora ispričati čudovištu četvrtu priču u kojoj mora reći istinu.

Uz to priča prati dolazak njegove bake (Sigourney Weaver), koja sa majkom polako kroz film prikazuje da će ona starati njime. Ali njih dvoje se ne slažu uopšte i to jedna tema koja je bitna tokom filma, sve do samoga kraja.

Stories are wild animals… if you let them loose, who knows what havoc they may wreak.

A Monster Calls je mračni fantastični dramski film iz 2016. godine koji je režirao J. A. Baiona, a napisao ga je Patrick Ness, zasnovan na njegovom istoimenom romanu iz 2011. godine, koji je pak zasnovan na originalnoj ideji Siobhan Dovd. Film vrlo dobro prati knjigu, sa malo razlika. Međutim, neke dodatne scene snimljene su isključivo za ovaj film, uključujući onu koja je postavljena odmah nakon završetka knjige.

Veoma napeto i teško je bilo da pogledam film, nije moguće često gledati ovako dobru i zanimljivu radnju filma. Neko se ne bi složio da je film dobar ili da je previše bajkovit, ali za mene je bio veoma emotivan i prikazuje jednog dječaka kako mora prevazići sve probleme i odrasti. Sve to je dobra analogija društva u kojem smo, kroz šta djeca prolaze u teškim situacijima koje ne razumiju u potpunosti i načine na koje oni to vide.

A Monster Call i I Hant Monsters su dva filma koji najkreativnije pokazuju kako djeca prolaze kroz period kada izgube roditelje. Dramatična iskustva, neprihvatanje i prolaženje kroz pet faza žalosti.

Režiser: J.A. Bayona
Glume: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Liam Neeson
Žanr: Avantura, Drama, Fantazija
IMDb: 7,5 – 81.000 glasova

NASLOVNA: intofilm.org

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.