Priča o jednom detektivu Džonu Šaftu u Njujorku, koji nije stao dok nije došao do pravde i uhvatio krivca za ubistvo jedno mladića ispred bara.

Rating: 4 out of 5.

Ovu recenziju pišem kao fan Samjuel L. Džeksona i svih njegovih uloga kroz karijeru. Znam da sam kao klinac gledao na televiziji baš ovaj film Shaft. Nikada mi nije bilo jasno zašto sam volio toliko jednog detektiva u potrazi za osvetom. Nije mi ni jasno sada što nisam znao da je Kristijan Bejl sporedna uloga kao negativac.

Film ima svoje mane, kao i svaki film sa početka 21. vijeka koji možemo pogledati. Upravo je Shaft izašao na Netfliksu i morao sam ga pogledati, jer sa nedavno gledao i nastavak filma. A sada saznajemo i da je ovaj film u stvari neki vid nastavka i rimejka starog filma iz 1971. godine.

Pade mi na pamet naš jedan domaći film. Mića Šaft mi je u glavi prošlo. Ne mogu da vjerujem. Lagno su u filmu Mrtav Ladan nazvali policajca Mića i ona se zove baš Mića Šaft. Da li je uzeto iz ovog filma ili starog prezime lika nije bitno. Bitna je poveznica i simbolika zajebanog detektiva kao što je Šaft.

Da se vratim na film jer bez nekog sinopsisa i nećete željeti gledati Shaft.

Radnja filma je jednostavna Kristijan Bejl (Volter) je osumnjičeni da je ubio mladića kojeg je uznemiravao u baru koji je afroamerikanac. Šaft nekoliko minuta nakon što je ušao u bar pronalazi Voltera sa krvlju na sebi i hapsi ga nakon što prizna šta je uradio. Ali sud na suđenju daje slobodu Volteru jer mu je otac boga, sa novčanom kaznom. Dvije godine kasnije. Volter je pobjegao iz zemlje, ali jednog dana se vraća i Šaft ga hapsi na aerodromu. Ponovo na sudu, Volter biva ponovo pušten uz novčanu kaznu od milion dolara. Šaft baca značku i preuzima u svoje ruke da jednom za svagda razotkrije ubistvo i pronađe jednog svjedoka koji može dokazati na sudu da je on ubica.

Shaft (1971) i Shaft (2019)

Shaft je u početku imao dva nastavka pod nazivom Shaft’s Big Score! (1972) i Shaft u Africi (1973), pri čemu „ni jedna nije zarobila dušu originala“, prema autoru Hauvardd Hjus. Dodatni nastavak i dio rimejka objavljen je 2000. godine, takođe nazvan Shaft, u glavnoj ulozi Samuel L. Jackson kao John Shaft II, nećak John Shafta. Ranije nastavke pratila je kratkotrajna televizijska serija 1973–1974 pod nazivom Shaft na CBS. Richard Roundtree bio je jedina osoba koja je ikada glumila John Shaft-a, pojavljujući se u sva četiri filma i televizijskoj seriji.

Ali to nije kraj Shaft filmova. U 2019. godini izašao je nastavak na verziju filma iz 2000. godine i prati priču Šaftovog sina sada detektiva na početku karije. I da, Džekson se pojavljuje i u novom filmu, svom srećom inače bih ga preskočio.

Tako da pogledajte Shaft iz 2000. godine, jer kriminalističkih trilera nikada nije dosta. Iako je ovaj malo starije nego što ste navikli.

Režiser: John Singleton
Glume: Samuel L. Jackson, Vanessa Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale
Žanr: Akcija, Krimina, Triler
IMDb: 5,9 – 73.000 glasova

NASLOVNA: flicks.co.nz

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.