Već poznati film po brojnim festivalima, Minari, je osvojio mnoge nagrade. Sada je nominovan i za Zlatni globus, koji se nadam da će osvojiti.

Rating: 4 out of 5.

Pratimo korejsku porodicu i njihovu borbu u SAD-u u 1980-ih godina, koja se preselila iz Kalifornije u Arkanzas za boljim životom i priliko. Započeli su na plodnom zemljištu, pronašli su vodu, imaju uštešenog novca za novi početak. ali, njegova žena na početku sumnja u njegovu odluku da se presele, kao i u izbor mjesta. Monika sebe ne vidi tu, niti njihovu djecu Dejvida i Eni. Ovo je film o životu, porodici, ljubavi, pokušaju ostvarenja snova, noralnog života, borbe roditelja za svoju djecu i jedan život koji im žele omogućiti.

Farma na početku nije ono od čega mogu živjeti zato se njih dvoje zapošljavaju na farmi pilića, gdje upoznaju zanimljive ljude. Jacob provodi sve vrijeme na poslu i na farmi, dolazi prepoumoran kući da bi omogućio da bašta uspije. Na sve to javlja se još jedan, veći problem. Bunar koji je Džejkob iskopao je presušio, kiše neće biti dugo, a biljkama je neophodna stalna voda.

Prvi od brojnih probleme se javlja kada je u pitanju kuća u kojoj žive. To je neka građevina spojena od drveta i postavljenja na blokove. Time kada se pojavi problem tornada koji bi mogao pogoditi njihovo područje, oni moraju napustiti kući koju bi tornado uništio.

Film je u čitom žanru drame i nevjerovatno svojom pričom to i pokazuje kroz svaku scenu. Naravno, to ne znači da će te plakati svake sekunde, već dijeliti životna osjećanja sa likovima. To je zato što sigurno svi vidjeli i osjetili ovakve ili slične probleme na sebi. Svaki lik iz filma je na svoj način označen posebnim znakom težine koji nose sa sobom.

Šta je Minari?

Prvi put ova riječ, minari (java vodenica) se javlja od strane bake koja je došla iz Koreje da im pomogne oko djece. Ona objašnjava i uči djeci da je minari biljka koja se sadi u blizini vode, a ona je ponijela sjemena Minari kako bi ih posadila ovdje. Jer kako ona kaže minari raste kao trava, bilo gdje za bilo koga.

Remember what we said when we got married? That we’d move to America and save each other?

Za prvih sat vremena smo vidjeli odličnu priču, promjene i probleme koje porodica ima. Vidimo njihov prelazak ka hrišćanstvu samo kao način upoznavanja ljudi. Djeca nisu u potpunosti prihvatili babu da živi sa njima. Njihova bašta nije najbolja, a kraj je dramatičan, ali idalje ostaje na istom nivou drame kao ostatak filma. To je nevjerovatno vidjeti u jednom filmu, da isti nivo tonova filma vidimo u različitim djelovima sa različitim scenama, od srećnim do onih tužnih.

Jedan od najboljih filmova 2020, za koji sam dobio mnoge preporuke, Minari priča o porodici i novoj sredini gdje nisu prihvaćeni. Drži pažnju i sa svojim sporim tempom, ali divna životna priča ostavila me je u nekom miru, kao da sam sve to preživio.

Ako vam se svidi ovaj film, morate pogledati omadh i The Farewell (2019), takođe A24 produkcije, dirljiv i tužan film.

Režiser: Lee Isaac Chung
Glume: Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim
Žanr: Drama
IMDb: 7,7 – 4.900 glasova

NASLOVNA: a24films.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.