Predobra biografska priča o jednom kapetanu kojeg napadnu somalijski pirati i pokušaju oteti brod. Kapetan ima Filips znanje i iskustvo, ali pirati su okrutni i žele više od novca, oni žele čitav brod.

Rating: 4 out of 5.

Oduševljen sam Tom Henksovim ulogama u biografskim filmovima, pa i ovim. Iako neobična tematika o piratima i posadi jednog broda, dosta toga imamo za vidjeti. Od pravila na brodu, kao što su vodeni topovi za koje nikada nisam znao da mogu imati ikakvu funkciju. Do načina otimanja čitavog broda.

Radnja filma

Captain Phillips je film o otmici američkog kontejnerskog broda Marsk Alabama 2009. godine od strane posade somalijskih pirata. To je kroz prepoznatljivi objektiv režisera Pola Gringrasa – istovremeno triler koji stvara napetost i složeni portret bezbrojnih efekata globalizacije. Film se fokusira na odnos između zapovjednika Alabame, kapetana Ričarda Filipsa (dvostruki osvajač Oskara Toma Hanksa) i somalijskog gusarskog kapetana Musa (Barkhad Abdi), koji ga uzima za taoca.

I come too far, Irish. I can’t give up. No.

Filips i Muse kreću na nezaustavljiv kurs sudara kada Mus i njegova posada ciljaju Filipsov nenaoružani brod; u sukobu koji je usledio, 233 kilometra od somalijske obale, obojica muškaraca će se naći u nemilosti sila van njihove kontrole.

Američka vojska pokušava spasiti broj i kapetana, ali američko pravilo „ne pregovaramo sa teroristima“ nije najbolje oružje u ovom slučaju.

Razlike između filma i stvarnog događaja

U stvarnom životu jedan od muškaraca iz ekipe Ričarda Filipsa tužio ga je nakon incidenta. Tvrdio je da je Filips bio dobro svjestan opasnosti u somalijskim vodama, ali je svejedno ušao ugrožavajući vode, jer je želio da brže prebaci pošiljku u luku, iako mu je sama kontrola poslala poruku u kojoj mu je savjetovala da izbegava somalijsko more.

U stvarnom životu Ričard Filips nikada nije ponudio piratima da ga odvedu ili ubiju umjesto njegove posade. U spasilačkom čamcu su ga držali četiri dana, a pirati su ga psihološki mučili, čak su i sa njim kao žrtvom izvodili lažna pogubljenja. Nikada nije dobio olovku ili papir tokom zatočeništva u čamcu za spašavanje i nikada nije pokušao da napiše oproštajnu poruku svojoj porodici. Nije tražio da izađe napolje da mokri prije nego što je pokušao da pobjegne. Sa svog sjedišta vidio je jednog od pirata kako urinira napolje i iskoristio je tu priliku da preskoči čamac za spasavanje. Njegova reakcija apsolutnog šoka nakon što ga je spasio tim SEAL-a nikada se nije dogodila u stvarnom životu. Pogodilo ga je ono što se dogodilo tek nakon što je prvi put nakon spašavanja pokušao da zaspi.

To su ipak čari holivuda i pravljenja jedne istinite priče na mnogo dramatičniji i zanimljiviji način za nas.

Preporuka za sve ljubitelje biografskih filmova i dobre glume Toma Henksa. Dramatično iskustvo jednog kapetana je odlično prenio nama na velike ekrane, a priču koju nam prenosi nećete lako zaboraviti.

Režiser: Paul Greengrass
Glumi: Tom Hanks, Barkhad Abdi
Žanr: Avantura, Biografija, Kriminal, Drama
IMDb: 7,8 – 421.000 glasova

NASLOVNA: expresselevatortohell.com/

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.