Ako pilot spasi čitav avion putnika od sigurne smrt tokom pada sa neba, ali uz to morate znati da je on zavisnik i alkoholičar. Da li je on heroj ili krivac? To je pitanje koje film pokušava odgovoriti.

Rating: 4 out of 5.

Pronašao sam jedan film koji je postavljen na Netfliksu. Ovo je film o zavisnosti i heroju koji je spasio dan, ali bio provučen kroz blato zbog problema sa alkoholizmom. Davno sam čuo za film, ali nisam imao priliku da ga pogleda do sada i nisam razočaran.

Na početku pratimo pilota Vipa (Denzel Vošington) koji je alkoholičar i zavisnik. Njegovo jutro počinje mamurlukom u jednom gradu iz koga dolazi na posao kao pilot aviona. Na letu prolaze kroz oluju, nakon toga mirnim letom iznad oblaka komande preuzima kopilot, a on zaspi.

U jednom trenutku leta avion naglo gubi visinu, iz nekog razloga motori prestaju raditi i pada. Vip sada preuzima komande i radi nevjerovatan manevar sa aviona naopačke koji spašava ljude od sigurne smrti. Nažalost, nekoliko osoba je stradalo prilikom pada. To ga stavlja na metu organizacija i policije zbog bočica alkohola koje je popio u avionu. Ako se sazna da je bio u alkoholisanom stanju i sa drogom u krvi on bi bio kriv za smrti putnika.

Denzel Vašington je poznati glumac, ako ne već jedan od onih legendarnih glumaca, kada bismo imali listu. Njegova gluma je ono što je spasilo ovaj film da postane samo jedna priča o zavisniku.

Priča je odlična sa zapeletim i problemima koje Vip nailazi. Suđenje oko toga ko je kriv polako dolazi, a on sve više pada pod uticaj medija i alkohola. Ovo ga čini herojom koji je kriv za pad aviona i svih izgubljenih života.

The FAA and the NTSB took 10 pilots, placed them in simulators, recreated the events that led to this plane falling out of the sky. Do you know how many of them were able to safely land the planes? Not one. Every pilot crashed the aircraft, killed everybody on board. You were the only one who could do it!

Hugh Lang

Nesreća u filmu inspirisana je stvarnom katastrofom, padom kompanije Aljaska Airlines 261 31. januara 2000. Neki dijalog u filmu podsjeća na CVR transkript. Kao u filmu, piloti Aljaske 261 okrenuli su avion u obrnutom položaju pokušavajući da stabilizuju let. Za razliku od filma, međutim, ovo im nije pomoglo u oporavku letjelice. Utvrđeno je da je osnovni uzrok pada neadekvatno održavanje stabilizatora aviona „dizalica“, zbog čega su se njegove niti prekomjerno istrošile i na kraju zaglavile vijak. Dok su piloti pokušavali da stignu do Los Anđelesa za hitno sletanje, niti su pokidane i stabilizator se pomjerio u položaj koji je prisilio avion da kobno zaroni.

Velika preporuka za dobru dramu i fenomenalnu glumu koja je ovu priču učinila punim pogotkom za gledanje. Zadnje scene su predobre i dešavaju se u prostoriji gdje je saslušanje njega kao pilota sa advokatima pred ljudima koji istražuju šta se ustvari deslio.

Režiser: Robert Zemeckis
Glume: Denzel Washington, Nadine Velazquez
Žanr: Drama, Triler
IMDb: 7,3 – 326.000 glasova

NASLOVNA: airspacemag.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.