Nevjerovatna priča o bubnjaru metal benda koji zbog prevelike izloženosti buci naglo gubi sluh. Put koji počinje od tada kao nova osoba i prihvatanje i prilagođavanje novom svijetu će mu promijeniti život.

Rating: 4.5 out of 5.

U 2020. smo imali brojne filmove koji su oduševili mnoge, ali Sound of Metal je drama na drugom levelu od drugih koje sam gledao. Priča, gluma, zvukovi, kinematografija je savršena za ovakvu dramu i radnju filma.

Riz Ahmed igra Rubenam, mladog bubnjara, u bendu sa svojom djevojkom Lu, koji su trenutno na turi po brojnim gradovima. Njih dvoje žive lošijim, ali srećnim na prvi pogled, životom u kamperu koji su opremili kao svoju kući. Na prvi pogled mislio sam da je priča o muzici, drogi i slavi, ali pokazalo se kao nevjerovatno iskustvo gledati i razmišljati ovaj film.

Music was his world. Then silence revealed a new one.

Jednog jutra Ruben se budi sa pištanjem u ušima, kao kada vam voda uđe u uši i sve vam je prigušeno, ali i sluh se vrati na kratko. Ubrzo shvata da se stanje pogoršava i odlazi doktoru koji mu saopštava teške vijesti. Njegov sluh rapidno opada i vjerovatno će ga izgubiti u potpunosti, ako nastavi svira.

U tom trenutku njegov svijet se rušu i on postaje izgubljena osoba u novom svijetu tišine. Zbunjen i prestašen nove okoline, odlazi da pronađe mir u jednoj instituciji za osobe koje se prilagođavaju i uče biti gluvonijemi. Tu mu pomaže Džo, glavna i odgovorna osoba u toj kući. Njegovi savjeti i priče će Rubenu pomoći da prevaziđe sve šta ga muči. Ti problemi su mnogi, kao što je učenje znakovnog jezika, prilagođavanje na to da ne može čuti, odvojenost od Lu i svih malih stvari koje sam mora pobijediti da se prilagodi svojoj situaciji.

Ruben. As you know, everybody here shares in the belief that being deaf is not a handicap. Not something to fix. It’s pretty important around here. All these kids… all of us, need to be reminded of it every day

Džo

Film ima veliko finale gdje Ruben pokušava da popravi svoj sluh i vrati se Lu koja je sada u Parizu kod svoga oca. On prodaje sve svoje stvari kako bi uradio operaciju da vrati sluh, time je napusti ono u šta je vjerovao. Ali kada prvi put pono čuje sa aparatom, shvata da je svaka šansa za ponovnim sviranjem izgubljena i da njegova priviknutost na tišinu bila bolje od starog i bučnog svijeta. Zadnja scena filma ostavila me je nijemog, satima sam još razmišljao o značenju.

Najvažni elemenat u filmu je tišina i zvukovi koje čujemo, tj. način na koji ih čujemo. Kada Ruben ne čuje, ni mi ne čujemo, kada on prigušeno čuje, tako i mi čujemo. Bilo je toliko scena gdje samo slušamo pomjeranje ljudi u prostoriji, vjetar, drveće i lišće. Dijalog u jednom trenutku prelazi u znakovni jezik, što je bilo nevjerovatno za pratiti i gledati,. Film ima svoj prevod, ali zato što sam osoba koja ne zna znakovni jezik htio sam se staviti u situaciju kada bi neko stvarno kumunicirao na taj način i ja sjetio ispred njih u neznanju šta oni govore. To ne znači da sam propustio nešto u filmu, više je da sam naučio važnu lekciju koliko toga još mogu i trebam naučiti u životu.

Ideja za film

Radnja i glavni likovi zasnovani su na nedovršenom dokumentarnom filmu Dereka Kijenfensa „Metalhead“, u kojem bubnjar hevi metal dueta uništi svoje bubne opne i mora naučiti da se prilagođava svijetu tišine. Kijenfrensov film bio je u postprodukciji od 2009. godine, a u njemu glume članovi Juciferovog benda i stvarni par Edgar Livengood i Gazelle Amber Valentine koji sviraju sami. Darius Marder je bio jedan od scenarista filma The Place Beyond the Pines (2012) Dereka Kijenfensa. Marder je lično zatražio od Kijenfrensa a da preradi „Metalhead“ od početka, kao i da mu daje blagoslov.

Definitivna preporuka za gledanje, moja recenzija ne može opisati pravi utisak koji je film ostavio na mene tokom i nakon gledanja. Sound of Metal je prilika da vidite novi svijet koji je uvijek bio tu, ali nikada niste obraćali pažnju na njega. Vrijedan Oskara i mnogih drugih nagrada.

Režiser: Darius Marder
Glume: Riz Ahmed, Olivia Cooke
Žanr: Drama, Muzika
IMDb: 7,8 – 22.000 glasova

NASLOVNA: substreammagazine.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

The Bear (2022– )

Možda i najbolja serija koju sam gledao ove godine. The Bear, je serija koja će osvojiti srce svakoga ko voli da kuva za sebe i bilo koga ko voli dramatičnu seriju. The Bear/Medvjed je serija na Hulu-u, FX produkcije, koju sam gledao kada je izašla, ali nisam o njoj pisao. Kinematografski, muzički i glumački je…

The Sandman (2022– )

Dugo sam čekao ovu seriju o kojoj nisam znao ništa, od početka pa do polovine sezone sam oduševljen, onda nastupaju dvije epizode koje su me umalo odgurale od gledanja, ali iz dosade sačekao sam kraj koji je izuzetno zanimljiv. The Sandman je nova Netfliksova serija rađena po DC stripovima i ima svoje mane, ali i…

Slow Horses (2022)

Posebna jedinica otpadnika obavještajne službe su udruženi u grupu koja radi najprljavije poslove kako bi pomogli državi, ali samo jedan incident će ih djeliti od zakonitog i nezakonitog djelovanja. Slow Horses/Spori konji je serija čija je radnja ne toliko bitna za mene kao što je pojava samoga Gerija Oldmana u bilo kojoj sceni. Što joj…

Meltdown: Three Mile Island (2022)

Svi znamo za Černobilj, ali da li ste znali za najveću nuklearnu katastrofu SAD-a? Ova dokumentarna serija prati detaljna dešavanja u malom gradiću pored ove nuklearne elektrane. Meltdown: Three Mile Island/ Topljenje: Ostvro od tri milje je novi dokumentarna serija na Netfliksu koja prati drugu najveću nuklearnu katastrofu čitavih 7 godina prije Černobilja. Amerika je…

Blackfish (2013)

Ponekada je dobro pogledati i neki dobar dokumentarni film. Blackfish je zanimljiv i poučan dokumentarni film sa pričom o orkama/ kitovima ubicama i njihovom životu u zarobljeništvu kao atrakcija za ljude u akva parkovima. Blackfish je novo dostupni Netfliksov dokumentarni film koji pokazuje sakrivenu stranu “vodenog parka” čiji je glavna atrakcija orka/kit ubica. Ono šta…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.