Neko je stvarno uspio sve likove iz bajki koje postoje staviti u jedan univerzum u kojem žive i bore se protiv zla. Svi imaju srećan kraj osim zlih likova, ali Zla kraljica je željela svoj srećan kraj.

Rating: 4 out of 5.

Radnja filma započinje sasvim obično sa malom dramom oko jednog dječaka Henrija (Jared Gilmore) koji je pobjegao od kuće da bi pronašao svoju pravu majku Emu (Jennifer Morrison) u Njujorku. Ema radi kao privatni tragač za kriminalcima za čije privođenje dobija novac. Kada se Henri pojavio na njenim vratima ona ga vraća u mali gradih pod nazivom Storybrook.

Zaplet počinje kada počnemo upoznavati građane i Henrijevu smunju da su svi u ovome gradiću likovi bajki, a da je njegova maćeha Redžina (Lana Parrilla) niko drugo do Zla kraljica. Na početku to je sve objašnjivo knjigom koju Henri čita „Once upon a time“ (Nekada davno) i da on ima problema, jer nema prijatelje. Henri je ubijeđen u istinu da je sve laž, da niko ne dolazi u ovaj grad niti ga napušta i da vrijeme stoji. Kako se Ema pojavila u ovome gradu stvari se počinju mijenjati sa misterijoznim stvarima koje se dešavaju. Ona ostaje u gradu dok ne rasčisti neke stvari koje je muče.

Magic always comes with a price.

Rumplestiltskin

Naravno, Henri je potpunosti u pravu oni su svi likovi iz bajki, među njima su i još dvije glavne osobe za ovu seriju Snježana/ Meri (Ginnifer Goodwin) i Šarmantni princ/ Dejvid (Josh Dallas) zbog kojih je zla Redžina bacila kletvu na sve osobe u Začaranoj šumi i prebacila ih u naš svijet kako bi imala svoj srećni kraj. Kako se kletva okloni isvima se vrate prava sjećanja ko su oni, tako saznajemo i da je Ema spasiteljica, tj. osoba koja jedina može podići kletvu i takođe je ćerka Meri i Dejvida.

Od svih parova prinčeva i princeze koji su mogli biti žarišna tačka serije, izabrani su Šarmantni i Snježana, jer su Snježana i sedam patuljaka (1937) prvi film koji je Dizni proizveo.

To nije ni malo kraj seriji, već tek početak priče koja će trajati sedam dugih sezona.

Za mene je serija opstala samo zbog jednog lika koji zaslužuje zasebnu seriju da ovdje nismo saznala svi o njemu i njegovoj prošlosti. U pitanju je Ramplstilskin ili „Mračni“ koji je ima svoje prste upletene u svaku lošu stvar koja se ikada desila u bajkama. Njegovo psihičko stanje i ugovori kao da je đavo su najbolja stvar u seriji, naravno i stva moć koju on posjeduje. I sama bajka iz koje on potiče je fenomenalna.

 Everyone Deserves Their Happy Ending

Emma Swan

Mnogi su se molili već u petoj sezoni da se serija prekine, jer priča više nije mogla biti privlačna i zanimljiva. Jednostavno serija je bila na „aparatima“. Srećom i sam sa prestao gledati seriju na početku pete sezone kada mi je interesovanje i poenta gledanja nestala u potpunosti, zajedno sa empatiom za likove.

Kada bih nekome preporučio seriju, sigurno bih naglasio da pogleda samo prve četiri sezone. Prva i druga su pravo otkrivanje ko je ko u seriji, misterije i priče. Treća nas stavlja u trenutak kada sve znamo samo imamo nove negativce i bajke. Četvrta već polako pokazuje znakove polakog umiranja serije, jer nam donosi samo iste zaplete kao prve tri sezone sa istim likovima i jednim glavnim negativcem koji naravno na kraju bude poražen.

Serija se zvanično završila 2018. godine vjerovatno sa srećnim krajem, kao i svaka bajka.

Kreatori: Edward Kitsis, Adam Horowitz
Glume: Lana Parrilla, Robert Carlyle, Jared Gilmore, Jennifer Morrison
Žanr: Avantura, Fantazija, Romansa
IMDb: 7,7 – 207.000 glasova

NASLOVNA: thefangirlinitiative.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.