Kada sam sagledao prvi dio trilogije Meso i sada premijerno završenu seriju Kosti. Dolazim do zaključka da ne samo da su naše serije bolje od dosadašnjih domaćih filmova i serija, već da ova serija nikada više nisu popularnije i kvalitetnije.

Rating: 4.5 out of 5.

Uradio sam već recenziju za prvu epizodu serije i želio sam da sada kada se završila da napišem nešto o cjelokupnom iskustvu koje sam ima tokom gledanja. Veliko finale koje nikako nisam očekivao je pravi kraj jedne serije za koju prije premijere prve epizode nisam očekivao previše. Misleći da je u pitanju samo još jedna kriminalna priča

Kao što znamo, priča prati Kostu Govoruša, kojeg tumači Jovo Maksić, i Kostu Gajića (Ljubiša Savanović). Naizgled, radi se o dva potpuno različita čovjeka, koja ne povezuje ništa osim imena. Ipak, sudbine dvojice otuđenika, koji se ne mogu uklopiti u razoreno i korumpirano društvo, nepovratno će se spojiti.

Kada bi u jednoj rečenici opisao Kosti, to bi ovako izgledalo:

Napeta serija sa brutalnom pričom o tajnim životima i istinama u Banjaluci o kojima niko ne priča.

Nisam mogao vjerovati da ću se sa likovima ovoliko povezati i prepoznati. Postao sam jako empatičan prema liku Koste Govoruše, ali i dosta elemnata karaktera drugo Koste. Vjerovatno zato što je jedan samac, a drugi oženjen lik. Ali! Finale je pokazalo da dvije toliko različite osobe u dva svijeta u jednom gradu mogu biti povezani tankim linijama i na kraju postaju jedna ličnost čija je sudbina vezana drugom osobom.

Englez

Jedna „ljiga“ od sobe, lik koji je jednostavno stvoren da ga mrzite je bio savršen negativac. Dragan Mićanović je pokazao svojim nevjerovatnim performansom, kako jedna ličnost može uticati na publiku putem ekrana. Ali dobio je okrutan kraj i zaluženu smrt koju smo čekali od prvih epizoda.

Politika i kriminal u jednoj nerazdvojivoj vezi kao jedna ćelija, dok se i sami moraju pokoravati silama kao što je Englez. Mito i korupcija jedna stvar koja je ukrasila svaku epizodu i učinila da osjetimo razloge osoba koji čine ove prekršaje. Možda su to situacije da prežive ili su primorani da učestvuju u organizovanom kriminalu. Sve to vidimo iz epizode u epizodu. Prava mračna strana Banjalučkih ulica i dešavanja od kojih okrećemo glavu.

To nije jedina loša stvar, a da je fantastično prikazana. Vidjeli smo brojna smaknuća, prijetnje, zločine i ljude na dnu „lanca ishrane“ koji se bore da prežive. Kosta je pravi lik, i jedan i drugi, koji na dvije strane grada, sa potpuno drugim pričama i životima koji sve ovo vide i ne rade ništa povodom toga. Dok pošteni Kosta Govoruša ne krene u bjesni put eleminisanja svakog lika koji mu je nanio zlo i njegovoj sestri.

To nije najbolji način koji je mogao odabrati, ali čovjek u njegovoj situaciji, sa pričom života koja ne može biti mračnija, nema drugog izbora.

Deveta epizoda je šokirala sve gledaoce serije, pa i mene samoga. Nisam očekivao ovoliku dramu prije finalne epizode.

Gluma me je već oduševila, kao i kinematografija. Scene su mračne, ali to je fenomenalno za naše produkcije. Obožavam taj novi dalas drame, trilera i napetosti kroz sve serije, pa kroz i ovu. Mračni početak za fenomenalnu seriju sa teškom pričom. Jedva čekam da vidim šta će se spremiti za finalni dio trilogije.

Jedna od rijetkih domaćih serija koje preporučujem svima. Zalužena nagrada koje je do sada dobila, kao i tek onih koji će osvojiti.

Finalna epizoda je prikazivana na televiziji RTS 20. decembra 2020. godine.

Izvršna produkcija: Bosonoga produkcija
Koprodukcija: Radio-televizija Srbije
Režija: Saša Hajduković
Scenario: Nikola Pejaković
Producent i direktor serije: Brankica Janković
Direktori fotografije: Saša Petković, Dragan Radetić
Montažer i kolorista: Saša Karakaš
Kompozitor: Petar Bilbija

NASLOVNA: staima.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.