Neka loša promijena može uticati na osobu bolje, ali samo do tog trenutka kada ta promijena počne uticati loše na osobe oko nje. Alkoholizam u ovom filmu je prikazan kao lijek i razarač života.

Rating: 4.5 out of 5.

Film Another Round je jedno remek-djelo filmografije koje ujedno nije na engleskom jeziku. Oduševljen sam filmom i njegovom pričom, glumom i krajem. Vrijedan nominacije za Oskara koje ne smijete propustiti da pogledate.

Radnja filma započinje sa tim da postoji teorija da se čovjek rađa sa pola promila alkohola manje nego potrebno. Da alkohol u krvi otvara um spoljnom svijetu, problemi se čine manjim i kreativnost se povećava. Mi to dobro znamo; nakon prve čaše vina/piva razgovor se podigne, mogućnosti se otvore i sve je nakako lakše. Ali, hipoteza naglašava da je to u pitanju 0,5% alkohola u krvi ne više, ne manje. To je tanka granica ka padu u alkoholizam.

Upoznajemo našeg glavnog protagonistu, Martina (Mads Mikelsen), profesora istorije u srednjoj školi. Osjeća se staro i umorno. Njegovi učenici i njihovi roditelji žele da on bude opušteniji i ozbiljniji kako bi povećao njihov prosjek i šanse za boljim fakultetom. Ohrabreni ovom teorijom promila, Martin i njegova tri prijatela (Tomi, Nikolaj i Piter), takođe nastavnika u školi, bacaju se u eksperiment kako bi održali stalni alkoholni uticaj u svakodnevnom životu.

Ako je Čerčil pobijedio u Drugom svetskom ratu u gustoj magli duhova, šta bi alkohol mogao učiniti za njih i njihove učenike?

Rezultat je u početku pozitivan. Martinov čas se sada održava na drugačiji način, a njihov mali eksperiment se pretvara u pravu akademsku studiju sakupljanjem rezultata. Polako, ali sigurno, alkohol čini da se četvorica prijatelja i njihova okolina poboljša. Rezultati rastu i oni zaista počinju da osjećaju život.

Kako teorija postaje sve realnija, počinju se zapažati da eksperiment napreduje za neke, a neki zaostaju za drugima. Sve je jasnije i jasnije da alkohol može donijeti sjajne rezultate u svjetskoj istoriji, ali da sva smjelost takođe može imati posljedice.

Film je opisan kao zabavna, dirljiva i podsticajna drama o prijateljstvu, slobodi i alkoholu. Što stvarno i jeste, nismo dobili ništa više, niti manje nego što su nam predstavili tokom trejlera.

Originalni naslov filma, Druk, na danskom znači „piti“ ili „piće“.

Polako tokom njihovog eksperimenta nastavnici i administracija škole počinje sumnjati da neko unosi alkohol u prostor škole, nakon pronalaska nekoliko flaša alkohola u sali za fizičko vaspitanje. Nakon toga oni postaju pažljiviji, ali ne dovoljno pametniji da prekinu eksperiment, već pojačaju unos alkohola u krvi da bi ostvarili bolje učinke. I time pokušaju proširiti teoriju i ostvariti nevjerovatne rezurtate.

Tada se stvara problem u porodici Martina. On  svoju, već dugo zapostavljenu porodicu, odguruje još više svojim sve češćih dolascima kući pijan. To se najviše oslikava na njegovu ženu koja ga više ne može prepoznati kao osobu.

Sve što je do sada radio i pozitivno ostvario uz pomoć alkohola u školi, postaje negativna stvar koja razara porodicu i njega samoga. Njegovi prijatelji osjećaju iste posljedice u svojim domovima. Eksperiment se prekida, ali to ne znači da je film još uvijek gotov.

Uprkos ograničenjima korona virusa, premijerne sedmice filma, u Danskoj je prodala 102.366 ulaznica, uključujući 13.400 karata u pretpremijerama, čime je postigla najveći vikend otvaranja za dansku dramu u poslednjih sedam godina. Ukupan prijem je od tada dostigao preko 750 000 gledalaca.

Po meni film koji bi mogao biti vrijedan oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Nadam se da će dobiti nominaciju za Oskara u 2021. godini.

Režiser: Thomas Vinterberg
Glumi: Mads Mikkelsen
Žanr: Komedija, Drama
IMDb: 7,9 – 9.000 glasova

NASLOVNA: variety.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.