Nevjerovatan izgubljeni film, koji je donio zbunjujući talas misterije i brojnih tumačenja filma. Iako na prvi pogleda samo jedna kopija već mnogih filmova, K-PAX daje elemenat glume i priče koja je veoma interesantna.

Rating: 4 out of 5.

Radnja filma je 2000-ta koja je obojena razvitkom i sada zastarjelom tehnologijom i neobičnim stilom oblačenja. Pratimo dvije osobe u velikom Njujorku. Doktora, psihijatra Marka Pavela (Džef Bridžis) koji dobija novog pacijenta koji će ga natjerati da posumnja u vjerovanje postojanja kao osobe. Pacijent je osoba koja nema identitet osim imena koji daje, Prot (Kevin Spejsi). Prot je osoba koja se izjašnjava kao drugo biće sa planete K-PAX u misiji da nadgleda našu planetu.

Film ima primarni fokus na Prota i Marka i njihovu međusobnu komunikaciju kojom Mark pokušava saznati identitet Prota. Od početka filma do kraja gledamo jedan početak promijene ličnosti i vjerovanaj kod Marka, ka jednog potpuno drugoj osobi u sredini filma i na kraju čist mir, kao da se ništa nije desilo.

To je zanimljivo vidjeti da se kroz film dobro uradi i prikaže zbunjenost, panika, drama u jednom liku. Naravno, za to je zahvalna gluma Bridžisa, ali isto tako i odličan scenario stvor iz jedne knjige

Film je baziran po romani Gene Brewer iz 1995. godine sa istim nazivom.

Zaplet i vrhunac filma je kada Prot počinje ličiti svima više kao stvaran vanzemljac, tj. počinju mu vjerovati. Od samog Marka i drugih pacijenata na spratu bolnice. Prot pogađa mnoge bitne stavke o svemiru, zvijezdama koje nismo znali. Sve to navodi da on govori istinu! Ali kako je to moguće? Vanzemaljac na našoj planeti? Od tog trenutka kada svi počnu vjerovati u Prota, pa čak i na neki način Mark, film dobija novi zaplet.

Taj novi zaplet je trenutak kada Mark svom snagom, pokušava da dokaže da je Prot samo čovjek sa dubokim problemom. Istražuje ga, ali ne pronalazi ništa o njemu. Samo ponašanje Prota dovodi u pitanje da li je on čovjek. Govor, neznanje činjenica i komunikacije, sarkazma ili humora.

 I wanna tell you something Mark, something you do not yet know, that we K-PAXians have been around long enough to have discovered. The universe will expand, then it will collapse back on itself, then will expand again. It will repeat this process forever. What you don’t you know is that when the universe expands again, everything will be as it is now. Whatever mistakes you make this time around, you will live through on your next pass. Every mistake you make, you will live through again,and again, forever. So my advice to you is to get it right this time around. Because this time is all you have.

Spoilers Alert!

Najbitniji segmenat filma je kraj. Ono što niko nije očekivao. Protaje u stvari kroz Markovo istraživanje pronašao njegov pravi identitet i da je njegova porodica ubijena prije pet godina od kada mu se gubi svaki trag. Ali!

Nije sve tako lako. Iako smo otkrili pravi identitet Porta postavlja se vrlo dobro pitanje u posljednjim scenama. Da li je Prot stvarno biće sa planete K-PAX koje je kontrolisalo tijelo jednog čovjeka da bi mu pomogao?

Naravno, Prot ne odlazi sa planete ili to u stvari se desi?

Pitanje je šta se desilo na kraju. Film je ostavio kraj za naše tumačenje, jer nismo dobili jasan kraj, već zbunjujući, ali na najbolji mogući način.

Jedna je teorija, da je Prot samo čovjek koji je zbog gubitka porodice stvorio drugu ličnost da bi ga zaštitio dok ne ozdravi. Dok je druga teorija ostavila elemente koji navode da je on u stvari bio Prot u tijelu čovjeka i radio svoju misiju na Zemlji i štitio svog prijatelja.

Dobio sam preporuku za ovaj film sa Tvitera. Na početku sam sumnjao u kvalitet i priču, već sam je odbacio samo po nazivu. Ali! Ipak pišem filmske recenzije, nebitno da li je to dobar ili loš film. Tako je ovaj film pokazao da nisam bio u pravu i da nisam trebao suditi knjigu po koricama.

Režiser: Ijan Softli
Glumi: Džef Bridžis, Kevin Spejsi
Žanr: Drama, Misterija, Sci-Fi
IMDb: 7,4 – 174.000 glasova

NASLOVNA: weegiemidget.wordpress.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.