Ovo je nova serija na Netfliksu koja prati priču jednog hematologa Rafaela Ismaila i misteriozne kletve, duhove i neobjašnjive pojave.

Rating: 3.5 out of 5.

Smještena u Egiptu gdje je mitologija i istorija ogromna, proprabni su samo najbolji elementi koji dovode do jeze kada se priča o njima. Zatim su stavljeni u seriju sa običnim ljudima koji ne znaju šta ih čeka.

To je prva egipatska serija koju je proizveo Netflik i prva egipatska serija koja je ušla u listu Top 250 na IMDb.

Neobično je gledati serije na drugom jeziku, ovdje je to u pitanju arapski jezik i glumci koje nikada nismo vidjeli prije. Kada to sklonimo u stranu, ako vam to smeta, serija daje poprilično zaminimljivu priču o natprirodnim pojavama. Taj elemenat se još više pojačava, jer je radnja smještenja 1960. godine tako da nećete vidjeti pametne telefone ili bilo kakvu naprednu tehnologiju. Zato imamo staru tehnologiju dekodiranja dervnih spisa i natpisa koji su česta pojava kroz epizode.

It’s not fair to strip the wind of its power to move the curtains, and attribute it to some mythical monster.

Rafael Ismail

Zanimljiv element u seriji je glas Rafaela (Ahmed Amin) kako razmišlja. To nam daje uvid u to šta on u stvari misli. Na taj način dobijamo odlične flešbekove o njegovom životu koji na prvu ruku nisu bitni, ali su veoma povezani sa trenutnom situacijimo. Na početku Rafael nije bio toliko uvjeren u sve šta se dešava, ali na neki čudan način je znao baš tačno šta se dešava.

Sve je započelo kada je Rafael i tim doktora pokušao uraditi autoprsiju mumije. Naravno, bili su upozoreni da je svako ko je dotakne umre, što se i desi. Ali Rafael iz nekih razloga, vjerovatno bolje zaštite preživljava, ali kletva nije otišla. Što nas dovodi do pravog početka serije. Nakon što uspije riješiti misteriju kletve, svaka naredna epizoda je obojena natprirodnim pojavama koje rješava. Tako se svaka epizoda nadovezuje na različit mit:

  • Mit o Kući
  • Mit o Kletvi faraona
  • Mit o Čuvaru pećine
  • Mit o Naida
  • Mit o Inkubusu
  • Mit o Kući: Povratak

Sve ove epizode su povezane naravno Rafaelom, ali i njegovom prošlošću.

Priča je zasnovana na najprodavanijoj seriji istoimenih trilera iz romana Ahmeda Khaleda Tavfika.

Serija ima samo šest epizoda u trajanju do 50 minuta, što je odlično za binđovanje. Nije strašna, nije pretjerano napeta, samo jedna dobra misterija sa natprirodnim stvarima.

Nedostatak serije je samo element horora koji nije toliko upečatljiv tokom gledanja. Mnogo lakše možemo predvidjeti šta će se desiti do kraja epizode i gluma drugim glumaca je prosječna ništa vrijedno pomena. Ali ako se produkcije filmova i serije iz Egipa imalo ugledaju u ovu seriju imaće mnogo dobar napredak.

Serija je veoma dobro ocjenjena na IMDb sa 8,4 što mi je dalo želju da je pogledam. Sam kraj serije daje utisak

Žanr: Drama, Fantazija, Horor

NASLOVNA: neflix.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.