Na fakultetu sam imao priliku čuti neke preporuke filmova za nas kao studente novinarstva, ali nikada nešto stvarno dobro. Evo prave prilike da pogledate filmove koji inspirišu da budete novinar.

Nightcrawler (2014)

Nightcrawler je triler smješten Los Anđelese tokom noći. Džejk Džilenhal glumi Luisa Bluma, koji otkriva brzi svijet kriminalističkog novinarstva L.A. Pronalazeći grupu slobodnih snimateljskih ekipa koje snimaju padove, požare, ubistva i druge nesreće. Film urađen da šaljem poruku gde je svaki zvuk policijske sirene jednak mogućem nevremenu, a žrtve se pretvaraju u dolare i cente. Luis briše granicu između posmatrača i učesnika da bi postao zvijezda svoje priče.

Glumi: Džejk Džilenhal
Režiser: Den Gilroj
Žanr: Kriminal, Drama, Triler
IMDb: 7,9 – 455.000 glasova

Spotlight (2015)

Kada se žilavi novinarski tim „Spotlight“ bostonskog globusa upusti u navode o zlostavljanju u Katoličkoj crkvi, njihova jednogodišnja istraga otkriva višedecenijsko zataškavanje na najvišim nivoima bostonskog vjerskog, pravnog i vladinog establišmenta, šaljući talas saznanja širom svijeta.

Glumi: Mark Rufalo, Majkl Kiton
Režiser: Tom Mekkarti
Žanr: Biografija, Drama, Kriminal
IMDb: 8,1 – 411.000 glasova

The Post (2017)

Kada američki vojni analitičar Danijel Elsberg sa svojim gnušanjem shvati dubinu obmana američke vlade o beskorisnosti vijetnamskog rata, on preduzima mjere kopiranjem strogo poverljivih dokumenata koji če postati Pentagonski dokumenti. Novinari Posta pronalaze samog Elsberga. Međutim, planovi Posta da objavi svoja otkrića ugroženi su saveznom zabranom zbog koje bi svi mogli biti optuženi za nepoštovanje suda. Sada, Kai Graham mora odlučiti hoće li se povući zbog sigurnosti svog rada ili objaviti i boriti se za slobodu štampe. Čineći to, Graham i njeno osoblje se uključuju u borbu koja bi američkim demokratskim idealima bila na ravnoteži.

Glumi: Meril Strip, Tom Henks
Režiser: Stiven Spilberg
Žanr: Drama, Triler
IMDb: 7,2 – 132.000 glasova

The Insider (1999)

Producent Lovell Bergman (Al Paćino) njuška priču kada bivši istraživač biolog za Brovn & Villiamson, Jeff Vigand (Rasel Krov), neće da razgovara s njim. Kada se kompanija snažno nasloni na Viganda kako bi ispoštovala sporazum o poverljivosti, on mu daje podršku. Verujući Bergmanu, i uprkos raspadnutom braku, on dolazi pred kameru na intervju sa Majkom Volaseom (Christopher Plummer) i rizikuje hapšenje zbog nepoštovanja suda. Vašington pregovara o kupovini CBS-a, pa advokati CBS-a savjetuju CBS Njuz da odloži intervju i izbjegne tužbu.

Glumi: Rasel Krov, Al Paćino
Režiser: Majkl Man
Žanr: Biografija, Drama, Triler
IMDb: 7,8 – 158.000 glasova

The Paper (1994)

Henri Haket je urednik njujorškog tabloida. On je radoholičar koji voli svoj posao, ali dugi sati i niske plate dovode do nezadovoljstva. Takođe, izdavač Bernie Vajt suočava se sa finansijskim neprilikama, a Ališa Klark, Henrijeva neprijateljica, nameće nepopularna smanjenja. Henrijevoj supruzi Marti, trudnoj bivšoj reporterki, dosta je jer ima tako malo vremena za porodicu. Stoga razmatra ponudu Pola Bladdena za uređivanje lista poput Njujork Tajmsa, što bi značilo više novca, kraće radno vrijeme, više uglednosti … ali moglo bi biti i pomalo dosadno za njegov ukus. Ali vruća priča uskoro suočava Henrija sa teškim odlukama.

Glumi: Majkl Kiton
Režiser: Ron Hauvard
Žanr: Komedija, Drama
IMDb: 6,7

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Adaptacija istoimenog romana Hantera S. Tomsona. Film detaljno opisuje ludu potragu za „Američkim snom“, koju su izveli Tompson i njegov izbezumljeni advokat. Potaknuti ogromnom količinom droge koju su kupili avansom od časopisa za izveštavanje o sportskom događaju u Vegasu; krenuli su u Crvenu ajkulu. Susret policije, novinara, kockara, trkača i autostopera; oni traže neku neodredivu stvar koja je poznata samo kao „američki san“ i pronalaze strah, gnušanje i urnebesne avanture u demenciji modernog američkog Zapada. Sve ovo je predstavljanje Gonzo novinarstva, posebnog i interesantnog stila pisanja u novinarstvu.

Glumi: Džoni Dep, Benisio del Toro
Režiser: Teri Gilijam
Žanr: Avantura, Komedija, Drama
IMDb: 7,6 – 257.000 glasova

Bombshell (2019)

U pozadini predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2016. godine, voditeljka Fok Njuza, Megin Keli, našla se umješana u kontroverzu, nakon što je ispitala republikanskog kandidata Donalda Trampa o njegovim mizoginim komentarima. Ali, 6. jula 2016. godine – dok je bivša voditeljka mreže Gretčel Karlson pokrenula vrtlog događaja zbog odbijanja razmjene seksualnih usluga sa Rodžerom Ailesom. Sada će tri žene kojima je počinjena nepravda otkriti toksični svijet seksualnog uznemiravanja u radnom okruženju, sa namjerom da sruše moćnog izvršnog direktora.

Glumi: Nikol Kidman, Margo Robi
Režiser: Džej Roač
Žanr: Biografija, Drama
IMDb: 6,8 – 78.000 glasova

The Rum Diary (2011)

Novinar Pol Kemp zapošljava se u opkoljenim novinama u San Huanu u Portoriku. Njegov nestabilni urednik Loterman dodeljuje mu turističke komade i horoskope, ali obećava još. Pol dijeli sobu sa Salom, starijim i alkoholičarem reporterom, u starom stanu. Sanderson, bogati preduzetnik, unajmljuje Pola da se okupi za grupu investitora koji planiraju da kupe ostrvo u blizini glavnog grada i izgrade odmaralište. Sandersonova devojka, zanosna Šeno, bacila je pogled na Pola. Njegova lojalnost suočava se sa izazovima kada on i Sal nađu probleme sa lokalnim stanovništvom. Da li je rješenje uvijek alkohol?

Glumi: Džoni Dep, Điovani Ribis
Režiser: Brus Robinson
Žanr: Komedija, Drama
IMDb: 6,2 – 98.000 glasova

True Story (2015)

Džona Hil glumi Majkla Finkela, nedavno otpuštenog novinara Njujork Tajmsa koji se bori za posao nakon što je priča krenula po zlu. Jednog dana, primio je telefonski poziv od čovjeka u vezi sa osobom FBI-ja. Najtraženiji po imenu Kristijan Longo, koji je uhvaćen i za koji se tvrdi da živi kao Finkel. Longo i Finkel se sastaju i stvaraju potencijalno vezu koja raskida brak dok je Longo u zatvoru čekajući suđenje. Finkel razmenjuje novinarske savete za stvarne događaje koji stoje iza Longovih navodnih gnusnih akata ubistva njegove porodice. Kroz preokrete u filmu, Finkel će na kraju otkriti Istinitu priču.

Glumi: Džona Hil, Džejms Franko
Režiser: Rupert Guld
Žanr: Biografija, Drama, Kriminal
IMDb: 6,3 – 62.000 glasova

Bonus preporuka: Serija

The Newsroom (2012-2014)

Novinski tim pokušava da stvori emisiju koja izveštava vijesti na etičan i razuman način. Oni uzimaju stvarne, vijesti vrijedne događaje iz našeg svijeta dok se dešavaju (poput ubistva Bin Ladena, špijuniranja NSA itd.) I izveštavaju o njima kao da su stvarna novinska stanica koja slijedi racionalne i moralne smjernice, uz oštru kritiku naše popularne štampe i pametno zamagljivanje umetnosti i stvarnosti.

Glumi: Džef Danijels, Emili Mortimer
Režiser: Aron Sorkin
Žanr: Drama
IMDb: 8,6 – 103.000 glasova

Više o ovoj seriji možete pročitati na The Newsroom.

JOŠ PRAŠINE:

One thought on “Filmovi koje svaki novinar treba pogledati

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.