Svjetski poznati advokat odbrane za građanska prava Brajan Stivenson radi na oslobađanju pogrešno osuđenog Volter MkMilana na smrtnu kaznu 1987. godine.

Rating: 4 out of 5.

Radnja filma je zasnovana na istinitom događaju o suđenju, ali je mnogo šira poruka za sve. Radi se o tome da postoje mnogi ljudi, afroameričkog porijekla, koji su nevino osuđeni samo zbog rasizma kod ljudi. Ova priča je potreba da ljudi vide koliko je pravosuđe u tom vremenu neodgovorno radilo.

Volter (Džejmi Foks) se vraćao sa posla, biznisa koji radi sam već godina. Na putu do kuće policija ga zaustavlja i hapse za ubistvo djevojke koje se desilo u gradu. Naravno, čitavo suđenje je bilo namješteno i on je osuđen na smrtnu kaznu. Mladi advokat, pripravnik, dolazi u zatvor u kome se on nalazi i uzima njegov slučaj, kao prvi u karijeri, u svoje ruke. Tada počinje borba između života i smrti.

You know what they said to me when they pulled me over… one of you niggers did it and… if you didn’t then you’re taking one for your homies

Brajan (Majkl. B. Džordan) čitajući slučaj, analizu i samo suđenje pronalazi mnoge nedostatke i shvata je ovo bilo samo suđenje koje je namješteno, kako bi se stanovništvo zadovoljilo. U borbi mu pomaže njegova djevojka Eva Ansli (Bri Larson) svojim vezama, ali i podrškom da ne odustane.

Na osnovu knjige „Just Mercy“ Brajana Stevensona.

Kroz istraživanje i ponovno ispitivanje svih mogućih svjedoka i policajaca, pronalazi dokaze da se slučaj ponovo otvori i istraži. Volter dobija malo na vremenu da pokušaju dokazati njegovu nevinosti, ali tužioc nije spreman da tek tako odustane.

I came out of law school with grand ideas in my mind about how to change the world. But Mr. McMillian made me realize we can’t change the world with only ideas in our minds. We need conviction in our hearts. this man taught me how to stay hopeful, because I now know that hopelessness is the enemy of justice. Hope allows us to push for word, even when the truth is distorted by the people in power. It allows us to stand when they tell us to sit down, and to speak when they say be quiet.

Brajan Stivenson

Veoma dirljiv i težak film koji pokazuje nepravdu prema afroameričkom stanovništvu u cjelini. Odlična prilika za gledanje i razmišljanje o prošlome vremenu i današnjim situacijama. Film daje odličnu nadu u ljude, vidimo da se i kada nade nema, neko će stati uz stranu osobe koja se pomirila sa svojom sudbinom.

Epilog napominje da Stivenson i Ansli nastavljaju da se bore za pravdu do danas. Do svoje smrti 2013. godine, MkMillian je ostao prijatelj sa Stivensonom. Dalja istraga o Morisonovoj smrti potvrdila je McMilianu nevinost i postavila da je verovatno kriv bijelac; slučaj nikada nije riješen. McMilianov bivši cimer, Anthoni Rai Hinton, ostao je u smrtnoj kazni 28 godina sve dok Stivenson nije mogao da odustane od svih optužbi i Hinton je na kraju pušten 2015. godine.

IMDb: 7,6 – 42.000 glasova
Režiser: Destin Danijel Kreton
Žanr: Biografija, Drama, Kriminal

NASLOVNA: indianexpress.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.