Desest filmova koji su nevjerovatni pričom i glumom koje morate pogledati. Ovo je nastavak na tekst koji sam napisao i možete pročitati prvi tekst na linku.

10. Blue Valentine (2010)

Din Pereira i Sindi Heler Pereira su mladi bračni par radničke klase koji imaju ćerku Frenki. Din trenutno radi kao slikar, a Sindi radi kao medicinska sestra u bolnici. Uprkos relativno nježnoj starosti, oboje su uništeni životom koji su proveli zajedno i iskustvima koja su imali u braku. Din, koji je napustio srednju školu, dolazi iz slomljenog doma, gdje zapravo nikada nije imao majku. Nikada nije video sebe kako se ženi ili ima porodicu uprkos tome što se na prvi pogled zaljubio u Sindi.

Režiser: Derek Sijanfransa
Glumi: Rajan Gosling, Mišel Vilijams
Žanr: Drama, Romansa
IMDb: 7,4 – 182.000 glasova

9. Room (2015)

Room priča izvanrednu priču o Džeku, raspoloženom petogodišnjaku, o kome brine njegova odana majka. Kao i svaka dobra majka, Ma se posvećuje tome da Džeka održi srećnim i sigurnim, njeguje ga toplinom i ljubavlju i radi tipične stvari poput igranja igara i pričanja priča. Njihov život je, međutim, sve samo ne tipičan, oni su zarobljeni. Ograničeni na jednu sobu, gdje je Ma zarobljena od strane jednog muškarca sedam godina.

Režiser: Leni Abrahamson
Glumi: Bri Larson
Žanr: Drama, Triler
IMDb: 8,1 – 363.000 glasova

8. 12 Years a Slave (2013)

Zasnovan na neverovatnoj istinitoj priči o borbi jednog čovjeka za opstanak i slobodu. U predgrađanskom ratu u Sjedinjenim Državama, Solomon, slobodni afroamerikanac iz Njujorka, je otet i prodan u ropstvo. Suočavajući se sa okrutnošću koju personifikuje zlonamerni vlasnik, kao i sa neočekivanim ljubaznostima, Solomon se bori ne samo da ostane živ, već da zadrži svoje dostojanstvo. U dvanaestoj godini njegove nezaboravne odiseje, Solomonov slučajni susret sa kanadskim abolicionisto (član stranke koja se borila za oslobađanje od robstva) zauvijek će mu promijeniti život.

Režiser: Stiv Mekvin
Glumi: Čuetel Edžifor, Majkl Fasbender
Žanr: Biografija, Istorija, Drama
IMDb: 8,1 – 630.000 glasova

7. Lost in Translation (2003)

Američka filmska zvezda Bob Haris boravi u Tokiju kako bi snimio lični oglas za viski Suntori isključivo za japansko tržište. Ima nezadovoljavajući kućni život gdje ga supruga Lidija prati gde god da ode. U istom luksuznom hotelu odsedaju američka koleginica, Šarlot i njen muž Džon, još uvijek zabavni fotograf, koji radi na zadatku u Japanu. Kao takva, u gradu je uglavnom prepuštena sama sebi, posebno kada posao Džona odvede iz Tokija. I Bob i Šarlot se osjećaju izgubljeno u svojoj trenutnoj situaciji, kojoj ne pomažu kulturne barijere koje osjećaju u Tokiju. Njihovo druženje će se pretovoriti u divnu romantičnu priču.

Režiser: Sofija Kopola
Glumi: Skarlet Džohanson, Bil Mari
Žanr: Komedija, Drama
IMDb: 7,7 – 408.000 glasova

6. Girl, Interrupted (1999)

U nemogućnosti da se nosi sa stvarnošću i poteškoćama koje sa njom proizlaze, 18-godišnja Suzana primljena je u mentalnu ustanovu kako bi prevazišla svoj poremećaj. Međutim, ona ima problema sa razumijevanjem svog poremećaja i zato ga je teško ukrotiti, posebno kada upozna sugestivnu i nepredvidljivu Lizu.

Režiser: Džejms Mengold
Glumi: Andželina Džoli. Viona Rajder
Žanr: Biografija, Drama
IMDb: 7,3 – 162.000 glasova

5. Cast Away (2000)

Ddok Čak žuri da uhvati let za službeno putovanje, dese se tehničke poteškoća, zbog kojih se sruše u Tihom oceanu. U splavu za spašavanje, relativno neozleđeni Čak, dolazi na obalu napušetnog ostrva. Čak shvata da mu je prioritet preživljavanje, što prvenstveno znači hranu, vodu, sklonište i vatru, ali na pustom ostvru je to teško omogućiti. Njegova avantura će trajati četiri godine prije nego što bude spašen.

Režiser: Robert Zemecki
Glumi: Tom Hanks
Žanr: Avantura, Drama, Romansa
IMDb: 7,8 – 515.000 glasova

4. Moon (2009)

Sem Bel ima trogodišnji ugovor o radu u kompaniji Lunar Industries. Za vreme trajanja ugovora, on je jedini zaposleni sa sjedištem u njihovoj lunarnoj stanici. Njegova primarna radna odgovornost je da sakuplja i povremeno vraća na Zemlju zalihe helijuma-3, trenutnog čistog i obilnog goriva koje se koristi na Zemlji. Sa malo ljudskih kontakata, on osjeća da su tri godine predugo; zna da počinje halucinirati kako se bliži kraj njegove tri godine. Sve što želi je da se vrati na Zemlju da bude sa suprugom Tes i njihovom kćerkicom Iv, koja je rođena neposredno prije njegovog odlaska na ovaj posao. Preostale su mu dve nedelje. Tada se događa nesreća koja će ovaj film od obične drame ostvariti nevjerovatan plot-twist.

Režiser: Dankan Džons
Glumi: Sem Rokvel
Žanr: Drama, Misterija, Sci-fi
IMDb: 7,9 – 332.000 glasova

3. The Big Short (2015)

Ispričane su tri odvojene, ali paralelne priče o američkoj krizi hipotekarnog stanovanja koja počinje 2005. godine. Majkl Buri, ekscentrični bivši ljekar koji je postao menadžer hedž-fonda Scion Capital, on vjeruje da je američko tržište stanova izgrađeno na balonu koji će puknuti u narednih nekoliko godina. A svi znamo šta se dogodilo 2008. godine.

Režiser: Adam Makaj
Glumi: Kristijan Bejl, Stiv Karel, Rajan Gosling
Žanr: Biografija, Komedja, Drama
IMDb: 7,8 – 354.000 glasova

2. Prisoners (2013)

Koliko daleko biste išli da zaštitite porodicu? Keler Dover suočena je s najgorom noćnom morom svakog roditelja. Njegova šestogodišnja ćerka Ana nestala je zajedno sa njenom mladom prijateljicom Džoi, a kako se minute pretvaraju u sate, nastupa panika. Jedina traga je oronuli kamp kućica koja je ranije bila parkirana u njihovoj ulici. Na čelu istrage, detektiv Loki hapsi njenog vozača Aleka Džonsa, ali nedostatak dokaza nalaže njegovo puštanje. Dok policija sprovodi višestruke tragove i pojačava pritisak, znajući da je život njegovog deteta u pitanju, izbezumljeni Dover odlučuje da nema drugog izbora nego da preuzme stvari u svoje ruke. Ali koliko će daleko ići ovaj očajni otac da zaštiti svoju porodicu?

Režiser: Denis Vilnev
Glumi: Hju Džekmen, Džejk Džilenhal
Žanr: Kriminal, Drama, Misterija
IMDb: 8,1 – 598.000 glasova

1.The Hunt (2012)

Lukas je vaspitač u vrtiću koji izuzetno brine o svojim učenicima. Na njegovu nesreću, djevojčica Klara smišlja laž o svom učitelju. Prije nego što je Lukas uopšte uspio da shvati posljedice, postao je otpadnik u gradu. U toku je lov da se dokaže njegova nevinost prije nego što mu se zauvijek oduzme. Fantastična drama o posljedicama dječije mašte koja je upropastila, život čovjeka i odličan prikaz osude sredine.

Režiser: Tomas Vinterberg
Glumi: Mads Mikelson
Žanr: Drama
IMDb: 8,3 – 274.000 glasova

JOŠ PRAŠINE:

One thought on “Deset filmova koje morate pogledati – Dio II

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.