Eli je građanin Izraela koji postaje špijun u Siriji da bi pomogao svojoj držali. Njegova misija je da pronađe dokaze o vojnim misijama Sirije i spriječi napade.

Rating: 3.5 out of 5.

Odlična istorijska mini-serija na Netfliksu koja je izašla 2019. godine režisera Gideona Rafa govori na priču o šijunaži Izralea nad Sirijom 1960-ih godina u Damaskusu. Svoje agente su birali među običnim građanima i testirali ih da provjere njihovu kompetenciju da budu špijuni. Jedan od njih je Eli Koen, obični građanin, ali i patriota, koji prihvata misiju koju mu daju. On će polako infiltrirati krugove moćnika u Siriji, kao jedan biznismen, da bi saznao šta se dešava na jednom području sa vojskom. Njegova misija je bila uspješna i nastavlja raditi kao šijun i počinje biti jedan od najpovjerljivih ljudi u državi.

Svojom smirenošću opoznavaje najvažnije ministre, generale, nove prijatelje koje će iskoristiti kako bi saznao napade. Putem telegrafa je slao poruke nazad u Izrael o napadima koji će se desiti, da bi ih oni mogli spriječiti. Njegov novi život kroz seriju je prikazan kao da je uzeo maha na njegov identite, da je njegova uloga špijuna

I believe that I can make a difference.

Eli Koen

Serija je zasnovana na životu izraelskog špijuna, Elija Koena, koji slučajno deli isto prezime kao i glumac koji ga glumi, Saša Baron Kohen.

Postiji i film The Impossible Spy iz 1987. godine koji je urađen po ovoj priči.

Zamiljivo je vidjeti glumca kojeg poznajem samo po komedija kao što su bile njegove uloge Diktatora i Borata, kao i mnogih drugih, da pokaže ovakav talenat i u ozbiljnoj ulozi. Saša je odlično prikazao Elija i držao me zainteresovanog za tokom čitave serije. Jedan element je nedostajao, a to je fokus na špijunažu. Pokušali su čitavu priču jednog čovjeka staviti u malu seriju i objasniti špijunski život, dupli identitet, tajne koje nikome nije mogao reći ženi, probleme i greške koje su go dovele na ivicu razotkrivanja. Sve to u šest epizoda, pravi fokus je trebao biti na njegovo psihološko stanje tokom špijunaše, strah i uticaj koji je na njega bio.

I am the biggest patriot of my beloved country.

Eli Koen

Definitivno preporučujem ovu seriju iz dva razloga. Prvi je uvijek odlična gluma Saše, a drugi samo zato što je ovo mini-serija. Imate samo šest epizoda, ništa više i to je puni pogodak za gledanje.

Kraj iako na neki način očekivan, jer na početku znamo vidimo krajnje scena, ostavio me je šokirano. Nikada raniej nisam čuo za ovu priču, kao ni vi, ali dirljiva i osjećajna priča sa teškim krajem.

IMDb: 7,9 – 28.000 glasova
Režiser: Gioden Raf
Žanr: Drama, Istorija

NASLOVNA: digitalspy.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

One thought on “The Spy (2019): Patriota koji je postao špijun

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.