Ovo je lista filmskih žanrova manje poznatih, ali prepoznaljivih kada birate film koji želite gledati. Da biste mogli u buduće mogli lagano razumijeti koji je to filmski žanr, napisao sam definicije nekih žanrova koji vas mogu zbuniti.

Slowburn

Radnja je usporena da bi se izgradila do intenzivnog vrhunca, pružajući oštar kontrast između nje i priče. Kontrast se isplati, jer završetak čini zadovoljnijim. Najpopularniji primjeri ovog žanra su noviji horor filmovi u kojima se ne stavljaju na prvo mjestu strah, već napetost kroz čitav film.

Preporuka za ovaj žanr: Donnie Darko (2001), Midsommar (2019)

Neo noir

Neo-noir je oživljavanje žanra filma noir. Izraz film noir popularizirali su 1955. godine francuski kritičari Rejmond Borde i Iteine Čaumeton. Primjenjen je na kriminalističke filmove četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, uglavnom proizvedene u Sjedinjenim Državama, koji su usvojili vizuelno okruženje Art Deco 1920-ih / 1930-ih.

Engleski prevod je mračni film, koji ukazuje na nešto zlokobno i mračno, ali takođe izražava kinematografski stil. Žanr filma noir uključuje stilske holivudske krimi drame, često iskrivljene tamne pameti. Neo-noir ima sličan stil, ali sa ažuriranim temama, sadržajem, stilom, vizuelnim elementima i medijima.

Preporuka za ovaj žanr: John Wick (2014), Only God Forgives (2013), Sin City (2005)

Film Noir

Neki smatraju da je definicija filma noir više stil nego žanr, jer ne postoji potreba da se poveže sa zločinom. Međutim, postoji prirodno preklapanje između stila i žanra u najboljim filmovima Film Noira.

Centralna tema koja stoji iza podžanra noir je psihička neravnoteža koja dovodi do mržnje prema sebi, agresije ili sociopatije. Nedavno su neo-noir filmovi modifikovali ove teme u današnje vreme.

Preporuka za ovaj žanr: The Third Man (1949), Sunset Boulevard (1950), Double Indemnity (1944)

Slasher

Slasher (slašer) film je podžanr horor filmova koji uključuju ubicu koja ubija grupu ljudi, obično upotrebom alata sa oštricom. Iako se termin „slasher“ može neformalno koristiti kao generički pojam za bilo koji horor film koji uključuje ubistvo, filmski analitičari navode utvrđeni skup karakteristika koji izdvajaju slasher filmove od ostalih horor podžanrova, poput splatter filmova i psiholoških horor filmova.

Preporuka za ovaj žanr: HALLOWEEN (1978), A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984), SCREAM (1996)

Found Footage

Pronađeni snimci mogu se koristiti za bilo koji žanr, ali najčešće se koriste u hororu i sadrže snimke za koje se čini da su postojeći i neformalni snimci događaja u svrhu simulacije strašnih događaja iz stvarnog života.

Preporuka za ovaj žanr: The Blair Witch Project, Paranormal Activity, REC

Wuxia

Žanr borilačkih veština sa viteškim protagonistima u fantastičnim avanturama.

Preporuka za ovaj žanr: Reign of Assassins, Crouching Tiger: Hidden Dragon

Space Western

Svemirski kaubojac transponuje teme američkih zapadnih knjiga i filmova u pozadinu futurističkih svemirskih granica; to je dopuna naučne fantastike Vestern, koja transponuje teme naučne fantastike u američki zapadni ambijent.

Preporuka za ovaj žanr: Serenity, Star Wars, Star Trek

Cyberpunk

Futuristička priča koja govori o ljudima koji su fizički ili mentalno poboljšani kibernetskim komponentama, često predstavljajući kiborge ili singularitet kao glavnu temu, i generalno donekle cinični ili distopijski (otuda „pankerski“ deo imena). Ovo se često brka ili smešta sa tehno-trilerom, koji je zapravo zaseban i manje specijalizovan žanr.

Preporuka za ovaj žanr: Upgrade, Tron, Matrix

Stop motion

Slično tradicionalnoj animaciji; umjesto da se koriste ručno nacrtane slike, zaustavljaju se filmovi sa malim figuricama ili drugim predmetima koji se slikaju više puta u nizu malih pokreta kako bi stvorili okvire za animaciju.

Preporuka za ovaj žanr: ISLE OF DOGS (2018), KUBO AND THE TWO STRINGS (2016), SHAUN THE SHEEP MOVIE (2015)

Computer-generated imagery (CGI)

Žanr animacije koji uključuje animiranje crtanog filma u programu za računarsko modeliranje. Modeli znakova ili rekviziti se kreiraju na računaru i zatim programiraju da urade nešto određeno. Tada, kada je animacija potpuno programirana, računar može reprodukovati potpuno računarski generisan film. CGI se često koristi i za vizuelne efekte u filmovima Live Action.

Preporuka za ovaj žanr: Toy Story, Spider-Man: Into the Spider-Verse

Docudrama

Program koji prikazuje neku vrstu istorijskih ili aktuelnih vesti, sa određenim promijenama ili izmišljotinama iz pravnih razloga, kontinuiteta ili zabavnih razloga. U zavisnosti od kvaliteta funkcije i predviđene publike, ove promene mogu minimalno ili u potpunosti promeniti priču u odnosu na stvarne događaje. Ovi programi često prikazuju zločin ili zločince, ali se takođe mogu koristiti za prikaz junaštva ili manje poznate strane dobro poznate priče.

Preporuka za ovaj žanr: Munich, Zodiac, Vice

Mockumentary

Priča koja koristi stil dokumentarca za predstavljanje izmišljenih i generalno šaljivih događaja ili likova. Vrlo često u filmskim i televizijskim programima, i kao ceo film ili serija ili kao kratka sekvenca ili epizoda u okviru većeg dela.

Preporuka za ovaj žanr: What We Do in the Shadows (2014), Borat (2006)

Slapstick

Vrsta komedije koja uključuje pretjerano fizičko nasilje i aktivnosti izvan granica zdravog razuma. Ovi hiperbolični prikazi se često nalaze u dječijim medijima i lakim komedijama

Preporuka za ovaj žanr: The Mask (1994)

Spoof

Spoof (laž) je širi od parodije, jer se ruga čitavom žanru ili kolekciji sličnih, ali odvojenih dela. Tamo gde parodija cilja određeno umetničko delo ili zabavu, lažne poruke ciljaju čitav žanr.

Preporuka za ovaj žanr: The Naked Gun (1988), Not Another Teen Movie (2001).

Splatter film

Ovo je podžanr horor filma koji se namjerno fokusira na grafičke portrete krvavog i grafičkog nasilja. Ovi filmovi, obično upotrebom specijalnih efekata, pokazuju fascinaciju ranjivošću ljudskog tela i teatralnošću njegovog sakaćenja. Termin „prskajuća kinematografija“ skovao je Džordž A. Romero da bi opisao svoj film Zora mrtvih, mada kritičari generalno smatraju da Zora mrtvih ima veće težnje, poput socijalnih komentara, nego da je sama za sebe eksploatiše sake.

JOŠ PRAŠINE:

One thought on “Šta znače određeni filmski žanrovi – objašnjeni

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.