Ovo je prvi dio liste najboljih filmova koje sam ikada pogledao i uvijek ih preporučujem svakom. Pa sada i tebi.

10. I Origins (2014)

I Origins počinje kada diplomirani student Ian Grai istražuje evoluciju ljudskih očiju sa Keren i Kenijem, kako bi dokazao da su oči evoluirale umesto da su se „pojavile“ kako kreacionisti tvrde. Njegova fascinacija očima vodi ga u područja koja imaju duboke lične i kulturne posljedice.

IMDb: 7,4 – 113.000 glasova
Glumi: Michael Pitt, Astrid Bergès-Frisbey, Brit Marling
Režiser: Mike Cahill
Žanr: Drama, Romansa, Sci-Fi

9. Mr. Nobody (2013)

Nemo prepričava svoju životnu priču novinaru. Manje je jasan, često pomisli da ima 34 godine, dok u realnosti ima više od 100 godina. Ali njegova priča postaje zbunjujuća nakon što se usredsredi na činjenicu svog trenutnog stvarnog životnog doba.

IMDb: 7,8 – 213.000 glasova
Glumi: Džered Leto
Režiser: Jaco Van Dormael
Žanr: Drama, Fantazija, Romansa

8. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Čovek, Džol Bariš, slomljenog srca što je njegova djevojka Klementin prošla proceduru da ga izbriše iz sećanja, odlučuje da učini isto. Međutim, dok gleda kako njegova sećanja na nju blijede, shvata da je još uvijek voli i možda je prekasno da ispravi svoju grešku.

IMDb: 8,3 – 898.000 glasova
Glumi: Džim Keri, Kate Winslet
Režiser: Michel Gondry
Žanr: Drama, Romansa, Sci-Fi

7. Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Žan-Baptist Grenouile došao je na svijet neželjen, za koga se očekivalo da će umrijeti, a ipak rođen sa osjetljivim osećajem mirisa koji je stvorio otuđenje, kao i talent. Od svih mirisa oko sebe, Grenouile je povezan na miris ženske duše i provodi ostatak svog života pokušavajući da ponovo osjeti njenu suštinu postajući parfimer i stvarajući suštinu izgubljene nevinosti.

IMDb: 7,5 – 232.000 glasova
Glumi: Ben Whishaw
Režiser: Tom Tykwer
Žanr: Kriminal, Drama

6. Requiem for a Dream (2000)

Sara Goldfarb je penzionisana udovica, živi u malom stanu. Većinu vremena provodi gledajući televiziju, posebno određenu emisiju o samopomoći. Ima zablude da se uzdiže iznad svog trenutnog dosadnog postojanja gostujući u toj emisiji. Njen sin, Heri je narkoman, ali zajedno sa svojim prijateljem Tironeom ima vizije da postanu veliki, tako što će postati dileri droge. Herijeva devojka Marion mogla bi biti modni dizajner ili umjetnica, ali je pometena u Herijevom svijetu koji je usmjeren na drogu. U međuvremenu, Sara je razvila sopstvenu zavisnost. Ona očajnički želi da smrša i nastavlja na kurs koji uključuje korištenje tableta, tableta za koje se ispostavlja da su veoma zavisne i štetne za njeno mentalno stanje

IMDb: 8,3 – 755.000 glasova
Glumi: Jared Leto, Jennifer Connelly, Ellen Burstyn, Marlon Wayans
Režiser: Darren Aronofsky
Žanr: Drama

5. Her (2013)

Teodor je usamljen čovjek u završnoj fazi razvoda. Kada ne radi kao pisac pisama, vrijeme provodi igrajući video igre i povremeno se druži sa prijateljima. Odlučuje da kupi novi OS1, koji se reklamira kao prvi vještački inteligentni operativni sistem na svijetu, „To nije samo operativni sistem, to je svjest“, navodi se u oglasu. Teodor se brzo nađe privučen Samantom, glasom iza njegovog OS1. Kako počinju da provode vrijeme zajedno, oni se zbližavaju i na kraju se stvori ljubav.

IMDb: 8,0 – 529.000 glasova
Glumi: Hoakin Finiks, Skarlet Džohanson
Režiser: Spike Jonze
Žanr: Drama, Romansa, Sci-Fi

4. 127 Hours (2010)

127 sati je istinita priča o izvanrednoj avanturi planinara Arona Ralstona da se spasi nakon što mu se srušeni kamen padne na ruku i zarobi u izolovanom kanjonu u Juti. Tokom sljedećih pet dana Ralston ispituje svoj život i preživljava elemente kako bi konačno otkrio da ima hrabrosti i snage da se izvuče na bilo koji način neophodan, pređe zid od 65 stopa i prepješači nekoliko kilometara, prije nego što bude spašen.

IMDb: 7,5 – 344.000 glasova
Glumi: James Franco
Režiser: Danny Boyle
Žanr: Avantura, Biografija, Drama

Više o ovom filmu na linku.

3. Short Term 12 (2013)

U hraniteljskoj ustanovi za rizične tinejdžere, Grejs je mlada savjetnica koja pokušava da se potrudi za djecu koja su često izvučena iz najgorih vrsta kućnih situacija. Čak i tada život nije lak, jer Grejs i njene kolege brinu o djeci koja su prečesto duboko povrijeđena, čak iako pokušavaju da imaju sopstvene živote. Sad se stvari razvijaju kako se Grejssprema za brak, čak i dok neke njene optužbe dolaze do glavnih prekretnica u njihovom životu.

IMDb: 8,0 – 80.000 glasova
Glumi: Brie Larson
Režiser: Destin Daniel Cretton
Žanr: Drama

2. Nocturnal Animals (2016)

„Priča u priči“, u kojoj prvi dio prati ženu po imenu Suzan koja od svog bivšeg supruga, muškarca kojeg je ostavila 20 godina ranije, dobija knjigu i traži njeno mišljenje. Drugi element prati knjigu, nazvanu „Noćne životinje“, koji se vrti oko čovjeka čiji porodični odmor postaje nasilan i smrtonosan. Takođe nastavlja da prati priču o Suzan, koja se prisjeća svog prvog braka i suočava sa nekim mračnim istinama o sebi.

IMDb: 7,5 – 232.000 glasova
Glumi: Amy Adams, Jake Gyllenhaal
Režiser:Tom Ford
Žanr: Drama, Triler

1. A Beautiful Mind (2001)

Od visine zloglasnosti do dubine izopačenosti, Džon Forbes Naš, sve je to iskusio. Matematički genije, otkrio je zapanjujuće otkriće rano u karijeri i stao na ivicu međunarodnog priznanja. Ali zgodni i arogantni Neš ubrzo se našao na bolnom i mučnom putu samootkrivanja. Posle mnogo godina borbe, na kraju je trijumfovao nad svojom tragedijom i na kraju – kasno u životu – dobio Nobelovu nagradu.

IMDb: 8,2 – 832.000 glasova
Režiser: Ron Howard
Žanr: Biografija, Drama

JOŠ PRAŠINE:

2 thoughts on “Deset filmova koje morate pogledati – Dio I

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.