Svi znamo za igru šah i njegove nevjerovatne i skoro beskonačne poteze. Nova mini-serija na Netfliksu vodi nas kroz priču mlade djevojke koja će pokušati pobijediti sve da osvoji Grandmaster titulu.

Rating: 4 out of 5.

Priča prati život osmogodišnje djevojčice Beth (Annabeth Kelly) koja je izgubila porodicu u nesreći i nalazi se u domu za siročad. Tu pronalazi jednog starca, domara, koji igra šah i zbog zainteresovansti za igrom koju igra sam pokuša vam ga natjerati da je nauči.

U domu ne pronalazi prijatelje, ali ova igra joj daje nadu i smisao života i zbog toga postaje sve bolja u igri. Počinje poteze računati unaprijed i njenih protivnika. Nakon prepoznavanja njenog talenta dobija priliku da igra protivnajboljih studenata u srednjoj školi. Deset njih protiv nje jedne takozvana „simultanka“. Sve ih je pobjedila u roku od jednog časa i dvdeset mninuta. Da ona je talentovana ima taj dar, ali ga lako objasniti u seriji. Ono što smo dobili je mlada djevojka koja je zavisni „vitamina“ koje su joj dali u domu da ne bi bila agresivna ili šta već. Kada zabranje te tablete njen um počinje biti mutan, dovodi je do ivice zavisnosti.

Titulu velemajstora (Grandmaster) imali smo i mi priliku nositi. U bivšoj Jugoslaviji Dragoljub Minić je dobio titulu 1991. godine.

Nakon prve epizode prošlo je nekoliko godina i sada pratimo stariju Beth koju glumi Anja Tejlor-Džoj. Sada već ima trinaest godina i došla je prilika da je neko usvoji. Divna porodica na prvi pogled, ali ništa nije savršene i neće biti u ovoj priči. Sa ovom porodicom započinje novi život, novu školu.

Naziv serijeQueen’s Gambit je naziv šahovskog otvranja i ima ih mnogo, ali ovaj je ostao Beth upamćeni i omogućio joj mnoge pobjede. Jedino mi je krivo što je ovo djelo fikcije autora Valtera Tevisa pod istim imenom iz 1983. godine. Njen lik u romanu je baziran po uzoru na brojne šampione šaha kao što je čuveni Bobi Šišer i mnogi drugi svjetski šampioni.

Prva velemajstorka (Grandmaster) postala je Nona Gaprindashvili iz Gruzije 1978. godine. Najmlađa velemajtorka u istori je bila Judit Polgár iz Mađarske i dobila je tiltulu sa samo 15 godina. Dok titrulu je titulu najmlađe velemajstorke preuzela 2008. Hou Yifan iz Kine.

Vjerujem da postoji nešto, neki osjećaj gledati ljude koji igraju šah. Njihovu smirenost ili pažnju koju posvećuju igri. Znate onaj osjećaj nakon fantastičnog filma koji vas motiviše da uradite isto kao osoba u film? Želju za vožnjom brzih automobila, vježbanjem nakon filma o boksu, plesom nakon mjuzikla? Ova serija ima isti efekat na vas. Vjeruj mi.

Serija je insipirišuća. Drži vam pažnju. Definitivna preporuka za gledanje. Ovo je jedno ostavarenje koje je vratilo napetost koja postoji prilikom igranja šaha gledaocima. Stvorilo je priliku i ideju za buduće filmove i serije u ovakvom žanru.

Kako će se priča završiti za našu junakinju u dominatnu svijetu muškaraca, trebate saznati iz serije, jer vam ne mogu dati odgovor.

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

One thought on “The Queen’s Gambit (2020): Šah, igra najboljih

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.