Fenomenalna uloga Marka Valberga kao čovjeka kojeg nije briga da izgubi sve šta ima. On je čovjek na ivici na kojoj je zato što želi tu da bude.

Rating: 4 out of 5.

Biti poptuno slobodan, pobijediti sve oko sebe. Stvoriti novo ja. Pokrenuti se ponovo. Priča koja oduševljava. Kraj koji ostaje u nama. Džim Benet je profesor na odjesku engleske književnosti fakulteta u Los Anđelesu. Pisam poznate novele i čovjek na ivici bez ičega da izgubi. Njegova strana kocanja dok sve ne izgubi ga uvlači u put kada će po prvi put morati razlimisliti šta će izgubiti. On je osoba koja nas vodi kroz ovaj film i put na kojem se pitamo šta je to šta nas pokreće i drži na zemlji.

Ono šta ovaj film čini fascinantnim i oduševljavajućim za mene, pored svih problemčića i nedostataka je nešto. Nešto koja drži film u mjestu i povezuje čitav život jedne osobe i vodi ga naprijed. U ovo filmu to je nada koju glavni lik Džim nema, ali kroz film se stalno javlja i on je stalno odbacuje. To je ono zbog čega sjedite ispred ekrana i gledate šta će uraditi sljedeće. Džimova faca i ekspresije koje Mark Valberg pravio su ravne. On glumi jednu osobu koja nema za čim da živi, on žrtvuje sve za tim trenutkom ili osjećajem koji nikada nije imao.

Džim Benet. Ima sve. Talenat. Izgled. Slavu. Posao. Za njega je to ništa. On želi bijeg, želi duboku i istinsku ljubav. Pravi život koji je izgradio sam.

I could stand here, stark naked, and I could YELL AS LOUD AS I WANT, and nobody would care.

Džim Benet

Od početka filma on nije na puto da ostvari svoj pravi život. Na putu je kockanja i duga od 260.000 dolara. Dug nije samo jednoj strani, on postaje dužan korejanskim ubicama sa liderom Edom (George Kennedy) i zelenašu Nevilu (Michael Kenneth Williams). Tada film počinje, naš kockar Džim ne pada u paniku. Šta više njega nije briga za duk. On je čovjek koji ima šta da izgubi materijalno, kuću, automobil, ali to nije bitno za njega.

Svoj dug mora ispaltiti za sedam dana. Tako i film teče i govori nam koliko je dana ostalo. Time dobijamo novi dan i novu dubinu našeg lika. Ostvarujemo saosjećanje prema Džimu, shvatamo ga kao osobu. Vidimo razloge i vjerujem da bi se mnogi stavili u istu situaciju kada je u pitanju njegov osjećaj u životu. Neki osjećaj neispunjenosti i neostvarenosti u pravom smislu, iako imamo sve.

 I guarantee he did it from a position of fuck you. A wise man’s life is based around fuck you. The United States of America is based on fuck you. You’re a king? You have an army? Greatest navy in the history of the world? Fuck you! Blow me. We’ll fuck it up ourselves.

Frenk
„If You’re Not A Genius Don’t Bother“

Džim je profesor kao što sam rekao. Ono na šta film daje u najboljem svjetlu su scene u amfitetaru kada predavanje traja. Monolozi Džima su odlični, motivišući i puni filozofskog razmišljanja o životu. To su scene koje su fantastične i možete ih naći i na Jutjubu kao odvojene isječke, koji mogu biti motivacioni videosnimci.

Da, film ima svoje mane i neke nedostatke, ali realno kao jedan rimejk starog filma sa istim nazivom iz 1974. godine, dao je više nego što većina misle. Nažalost ovo bi za mene bio savršen film da nije bilo te drame ljubav prema jednog studentici koju glumi Brie Larson. Jer nekako svidjela mi se ta ideja, ali ne taj vrhunac. Trebala mi je ta praznina i nedostatak kraja mešu njima gdje ne znamo ni sami šta se desilo. To uvijek ostavlja utisak na gledanje filma i težinu nakon gledanja. Naravno kraj filma je fenomenalan, sa odličnom muzičkom numerom grupe M83.

Iako ocjenjen lošije na platformi IMDb sa rejtingom 6, za mene film je tako dobro došao danas da je to bilo sve što mi treba. Sva ta lagana drama i glumačko umeće Valberga je za mene bilo puni pogodak.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: yourinfodaily.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.