Prva stvar za koju sam se zapitao na početku filma je kako Klin Istvud izgleda kao neki lik koji će se zvati Frenki i ni minut kasnije predstvaljaju ga kao Frenka Morisa.

Rating: 4 out of 5.

Nisam veliki obožavalac starijih filmova, ali ovo ipak spada u klasike kinematografije. To ne znaći da je za svakoga, ali itekako pokazuje način života zatvotenika tog vremena na Alkatrazu. Jedan od najpoznatijih zatvora u svijetu gdje su bili skupljeni ozloglašeni kriminalci.

Jedan od njih je Frenk Moris (Klint Istvud)koji zbog velikog broja bjegstava iz različih zatvora biva prebačen u jedan iz koga niko do sada nije uspio pobjeći. Od prvih scena upoznajemo Frenka koji je tajanstveni lik brz ikoga u svome životu. On je osuđen na samoću zatvorske ćelije, ali ne planira da tako stane zauvijek. Već od samog dolaska planira bjegstvo. Drugi su pokušali, ali niko nije uspio preći ledenu vodu do San Franciska. Kao novi zatvorenik biva podvrgnut torturi jednog zatvorenika Vuka (Wolf), ali ne dozvoljava biti ponižen već se brani. To ga je dovelo u situaciju da bude kažnje i stavljen u samicu bez svjetlosti. To može uticati na psihu čovjeka i dovesti do ludila, ali ne Frenku. Odlučnost i smirenost ga je spasila i nakon izlaska počinjene spremati veliko bjegstvo sa grupom zatvorenika.

There’s always the possibility that some asshole will be offended. Isn’t there?

Frenk Moris

Film je baziran po istinitom događaju iz 1962. godine. Tako da je to ono šta daje filmu želju za gledanjem. Iako malo dijaloga i zanimljivih dešavanja, svojom monotonim scenama predstavlja život zatvorenika čiji je svaki dan isti.

Alternativni poster filma autora Kevinerino

Zanimljivo je da samo zbog tako male stvari na koju ljudi nisu razmišljali tokom gradnje, zatvorenici pobjegnu. Fatalna greška ne uzimanja u obzir uticaja morske vode na betonske zidove zatvora, koje su dovelo do raspadanja.

Sometimes I think that’s all this place is. One… long… count. The prisoners count the hours, the bulls count the prisoners and the king bulls count the counts.

Tačna sudbina osoba koje su pobjegle sa ovog ostrva nikada nije saznata. Što je za kraj filma ostavilo pravu misteriju, za koju nikada nećemo imati odgovor.

Film je u svakom slučaju dobar za pogledati i vidjeti odličnu glumu Istvuda koju je manje više u svakoj ulozi isti lik.

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.