Mini-serija o biću kojeg znamo na ovim prostorima kao Savu Savanovića, Vlada Cepeše, Nosferatua ili kao grofa Drakulu. To su sva imena koja su mnoge protanjala kao djecu zbog priča o vampiru iz Transilvanije koji pije ljudsku krv.

Rating: 3.5 out of 5.

Kada serija započne sa sjajnom prvo epizodom, a posljednja bude katastrofa i znate da postoji samo tri epizoda, shvate da ste izgubili skoro pet sati za ovu serije. Za mene je svaka od ovih epizoda drugačija, iako se nadovezuju pričom od početka. Zato bih pojedinačno ocijenio epizode i to bi izgledalo po mom mišljenju ovako:

Od samog početka vidimo da ovo nije klasični hororo sa neki strašnim skokovima vampira iz sjenke. Već pratimo nevjerovatnu priču osoba koje, zbog činjenice da se Drakula (Claes Bang) želi preseliti u London, bivaju bačene pod milost ovog stvorenja. Njihovi životi prestaju iči normalnim tokom, jer Drakula nema namjeru da ih ostavi na miru.

Drakula je odličio proširiti svoju teritoriju u želji za novom, sježijom krvlju ljudi koja bi za njega mogla značiti mnogo. Stvar je u tome da se tokom serije objasni funkcija krvi i zašto je bitna za Drakulu pored činjenice da je to hrana za njega. Postavilo se pitanje gdje su ostali vampiri i zašto je Drakula idalje živ i ovako pametan? Objašnjenje je jednostavno. Krv ima priču. Tako kada on popije nečiju krv dobija njihova sjećanja i postaje više kao ta osoba. Zbog nekoga ko je bio pametan među prvima koje je on ubio desilo se da je shvatio ovu posjedicu krvi na njega i time omogućio sebi dug i tajan život kao vampira. Jer bi u suprotnom postao zvijer koja luta i žudi za krvlju i vjerovatno bi bio ubijen, zbog svoje primitivnosti na koju bi spao.

Porijeklo Drakule

Drakula je gotički horor roman iz 1897. godine irskog autora Brema Stokera. Ovaj roman je stvorio lik grofa Drakule kojeg danas poznajemo i uspostavio je temelje za brojne druge filmove, serije i fantazije o vampirima.

Perhaps stories flow in our veins if you know how to read them. 

Dracula

Čitava serije je snimljena da bude što relanije prenesena slika tog vremena. Tako se vanjski snimci Drakulinog zamka snimljeni kod zamka Orava, koji se nalazi na visokoj stijeni iznad rijeke Orave u selu Oravski Podzamok u Slovačkoj. Ovo je isti dvorac kao onaj koji se pojavljuje u tihom horor klasiku Nosferatu (1922), prvoj ekranizaciji Drakule.

Ova mini-serija je produkcijska saradanja BBC-ija i Netfliksa, sa tim na umu, ako ste pogledali seriju, možete osjetiti sličnosti ove serije i još jedne. Evo i zašto! U pitanju su isti kreatora serije, Mark GatissSteven Moffat, koji su napravili nezaboravnu seriju Sherlock (2010-2017). Postoji dosta sličnosti u snimanju i načini na koji priča funkcioniše kao misterija do kraja svake epizode.

Zanimljivost koju možete primjetiti za sestru Agatu (Dolly Wells), koja je pored Drakule jedini bitan lik kroz sve epizode. Ona se tokom jedne epizode poziva na svog prijatelja detektiva u Londonu, tada je teško, a ne pomisliti na Šerloka Holmsa. Ovo je definitivno bila poruka kreatora serije na svoj pređašnji rad.

Jedini problem ove serije je bila katastrofalna treća epizoda koja nije bila zbunjujuća, već više previše nepotrebna sa svojom pričom i krajom. Ovo je trebalo biti finale da čekamo još, ali smo dobili sporu priču koja se ne može porediti sa odličnom prvo, pa čak i drugom epizodom.

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.