Druženje sa profesorom dovelo je grupu brilijantnih studenata sa MIT-ija na korak u kriminal. U pitanju je bilo brojanje karti, što je za ovu grupu bilo mnogo lakše nego završavanje fakulteta.

Rating: 3.5 out of 5.

Prvi put u životu sam čuo sa brojanje karti u filmu Hangover (2009) i od tada sam fasciniran činjenicom da neko može pobijediti u kazinu na ovaj način. Nažalost do nedavno nisam znao za ovaj film, ali i to je možda bolje.

Režiser filma Robert Luketic je napravio film po istinitim togađajima grupe studenata sa MIT koji su uspješno prevarili brojne kazine. Priča je adaptirana iz knjige Bringing Down the House, autora Bena Mezriča. Zanimljiva je činjenica da ovo nije prva adaptacija, već druga. Prvi film je The Last Casino (2004) koji se nije proslavio kao ova verzija.

Priča prati grupu studenata sa MIT-a koje je izabrao profesor Miki Roza (Kevin Spacey) kao izuzetne i potencijalne brojače karata. Za nas je najbitini lik Ben (Jim Sturgess) koji je mladi student koji zbog nedostatka novca za Harvard ulazi u ovaj posao da bi zaradio 300 hiljada dolara. Miki je prepoznao njegov talenat i odmah ga stavio kao glavnog brojača koji će ostvarati najveće sume novca. Nažalost, brojanje kartama u to vrijeme nije bilo ilegalno, samo zabranjeno. Što je stvaralo priliku za ljude, kao ovoj grupi, da pokušaju zaraditi mnogo para varajući. Jedina posljedica je prebijanje od strane obezbjeđenja, ako vas uhvate.

Winner, winner, chicken dinner!

Ben

Bitna uloga za film je šef osiguranja Kol Vilijams (Laurence Fishburne), koji zbog novog sistema praćenja igrača u kazinima gumi klijente. Sve do posljednjeg kazina gdje baš naša grupa studenata pokušava ostvariti profit. Problem se javio kada Kol počne shvatati da oni varaju, tj. broje karte i oni moraju da se više paze i izbjegavaju bilo kakvu sumnju. Ali znali su da se bliži kraj, sa tim na umu ostavlajm vas da pogledate film i budete iznenađeni njegovim krajem.

Glavni likovi na kojima je zasnovan film 21 bili su porijklom iz Azije. Kontroverzno, glumci su uglavnom bijelci. Dok je glavni lik Ben, koji je baziran po osobi koja je Azijsko-američkog porijekla, odglumi glumac Džim Stardžes koji je britanac. On je zahtjevao trenera dijalekta da bi govorio s američkim naglaskom, jednostavno su zanemarena porijekla osoba o kojima je film.

Film nije ostario dovoljno da spada u klasike i nadam se da nikada i neće postati jedan. Dovoljno je već ostvario, poslao je poruku koju je htio i završio se sa plot-twistom. Na IMDb ima ocjenu 6,8 sa preko 200 hiljada glasova.

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.