Neočekivani film Spajk Lija Da 5 Bloods je iznenadio mnoge nakon premijere na Netfliksu kvalitetom priče koja se nije svidjela mnogima.

Rating: 3 out of 5.

Čedvik Bozman

U sjećanju na glumca Čedvika Bozmana, odlučio sam pogledati njegov posljednji film koji je do sada napravljen. Na sajtu IMDb postoje još četiri filma koja su bili budući projekti Čedvika, ali za sada možemo očekivati film Ma Rainey’s Black Bottom za koji je zavšeno snimanje.

Rođen je 29. novembra 1976. godine, a umro je 28. 08. 2020. godine u Los Anđelesu u 43. godini života; od raka sa kojim se borio od 2016. godine.

Čedvik je bio američki glumac kojeg smo znamo iz filmova kao što su Black Panther (2018) sa glavnom ulogom Crnog Pantera koju je igrao i u Marvelovim filmovima Captain America: Civil War (2016), Avengers: Infinity War (2018) i Avengers: Endgame (2020). Takođe je igrao uloge u filmovima: 42 (2014), Marshall (2017), 21 Bridges (2019) i Da 5 Bloods (2020).

War is about money. Money is about war. Every time I walk out my front door, I see cops patrolling my neighborhood, like it’s some police state. I can feel just how much I ain’t worth.

Stormin’ Norman

Da 5 Bloods

Film prati priču četiri afro-američka veterana Pola (Delroy Lindo), Otisa (Clarke Peters), Edija (Norm Lewis) i Melvina (Isiah Whitlock Jr.). Njihova misija je da se vrate u Vijetnam da bi pronašli posmrtne ostatke svog poginulog vođe grupe Normana (Chadwick Boseman). Bitna stvar koju traže takođe je zakopano zlato. U ovoj potrazi im se pridružuje Polov sin David (Jonathan Majors).

Ovo je prvi dugometražni film režisera Spajk Lija na Netfliksu.

Priča je napravljeno na način kako to Spajk Li uvijek pravi filmove,. Jedan originalan vid predstavljanja osoba, pokazivanja života tih likova i sam način snimanja je neobičan za nas, ali prepoznatljiv kada su njegovi filmovi u pitanju. Zanimljiva stvar koju možete primjetiti tokom filma su fešbekovi, koji nam pokazuju dešavanja tokom rata, ali su likovi idalje stari u njima. Razlog tome je što to nije flešbek, već su to likovi koji se sjećaju prošlosti, pa ta sjećanja vide u sadašnjem uzrastu. Takođe, simbolizuje da su u njihovim umuvima još uvijek u Vijetnamu i da će i dalje biti u Vijetnamu i nikada u potpunosti ne mogu napustiti taj rat.

Who feels like they’re ripping something off? We was the very first people that died for this red, white, and blue. We been dying for this country from the very get. I say the USA owes us.

Stormin Norman

U filmu postoje očigledna predviđanja, posebno Melvinova aluzija na njegovu neizbežnu sudbinu, tvrdeći da nikada ne bi skočio na granatu da spasi grupu. Postoje i mnoge druge koje nećete primijetiti gledajući film prvi put, ali ćete shvatiti to kada se desi.

Da 5 Bloods je film koji nije najgori među djelima Spajk Lija, ali i nije u top pet najboljih. Svojom pričom je privukao pažnju gledaocima, ali je pogriješio u nekim scenama koje i nisu bile potrebna za film i time ga čini predugima sa trajanjem od dva i po sata. Na neki način gledajući film prisiljavao sam sebe da ga sagledam i to je upropastilo čitav užitak gledanja.

TREJLER

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.