Neko bi rekao da smo ovakav film već vidjeli. Rat sa čudovištima koji su došli iz svemira, ljudi koji se bore da ih zaustave, ali bezuspješno. Ovaj film iako se okreće oko samog kraja rata stvara slike koje pravi rat proizvodi i to je jedino realno u ovom filmu.

Rating: 4.5 out of 5.

Priča filma prati vojnika Kejdža (Tom Cruise) koji se zbog nedostatka vojnika na prvom frontu zadesi u najvećoj bici u istoriji rata sa ovim stvorenjima Mimicima. Nakon što bude poslan na front, iako nema nikakvo iskustvo u korištenju egzo skeletona sa kojima se bore, ubro gine od strane Mimica. Ali! Jedan koji i ubije bude Alfa tih stvorenja i zato što se njegova krv prolije na Kejdža dobija moć da svaki put kada umre preživljava dan iznova.

Na početku novog dana misli da je to bio neki san, ali ubrzo u vojnoj bazi gdje se probudi shvata da se sve isto dešava iznova. Kada pokuša objasniti kapetanu da će svi poginuti na plaži sutra biva smatran ludim i samo ga pošalju ponovo u bitku, gdje ponovo pogine. Ovaj put je vidio poznato lice, ženu ratnicu, živu legendu u vojsci Ritu (Emily Blunt) koja je poznata kao Anđeo Verdena. Njen specifičan izgleda sa mačem, koji je napravljen od elise helikoptera, je čini pravim badass likom filma i tako se ponaša. Naravno kako bi ona bila tako moćna ratnica da nije imala istu moć kao Kejdž i sada svakog puta kada on umre ona ga obučava da se bori sa stvorenjima da bi pobijedili ovaj rat.

What I am about to tell you sounds crazy, but you have to listen to me. Your very lives depend on it. You see, this isn’t the first time. Kejdž

Hiroši Sakurazaka napisao je novelu i mangu (strip) pod imenom All You Need Is Kill, na osnovu koje je adaptiran u film. Ideju za pisanje je dobio iz video-igrica: resetovanje igre iznova i iznova do pronalaženja pobijedničke strategije.

U filmu nikada nije objašnjeno, ali u mangi jeste, razlog zbog kojeg Rita koristi mač protiv stvorenja, a to je zato što joj je tokom njenih resetovanja često ponestajalo municije, što je bio razlog njene smrti.

Film je prikazan premijerno u SAD-u 6. jula 2014. godine na 70. godišnjicu Iskrcavanja na Normandiju iliti Dan D tokom Drugog svjetskog rata. Na osnovu ovoga možemo uvidjeti sličnosti ovog dana i iskrcavanja trupa na plažama Normandije.

Come find me when you wake up! Rita

Producenti filma su ga opisali kao projekat koji je spoj fimova Groundhog Day (1993) i Starship Troopers (1997). Što i ima smisla kao kombinacija žanrova i priče ova dva filma. Film je greškom dobio naziv Live. Die. Repeat što je u stvari bila greška dizajnera postera. U pitanju je bio tag-lajn filma, a ne nazim, ali zbog veličine slova je dominirao u odnosu na sam naziv filma i stvorio zabunu kod gledala.

Film je nažalost bio veliki neuspjeh na premijeri u bioskopima širom SAD-a skupivši tek 28 miliona dolara od 178 miliona dolara budžeta filma. Samo zahvaljujući globalnom prikazivanju uspio je povratiti uloženi novac i ostvariti profit. Danas film na IMDb ima rejting od 7,9 sa preko pola miliona ocjena.

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.