HBO uvijek napravi serije koje prikazuju priče na najbolji način. Sa prvo epizodom ste vezani za čitavu priču i likove u jednoj televizijskoj redakciji koji zbog veoma različitih karaktera i vremena u kome oni žive čine jednu priču koja može opisati svaku veliku televizisku kuću.

Rating: 4 out of 5.

Ono šta za mene kao studenta novinarstva ovu seriju izdvaja od dosadašnjih inspiracija je pogleda u redakciju (newsroom). Zbrka, panika. Haotično kretanje i pričanje u sav glas da nadjačate drugog, jer verijeme je novac, ako zakasnite samo minuta izgubićete mnogo gledaoca. Sa jednom greškom izgubićete čitavu karijeru, ali sa pravom pričom prije svih osvojićete Everest novinarstva.

Serija započinje nevjerovatnim govorom Vila Makavoja (Jeff Daniels), našeg glavnog lika voditelja jedne televizije, kojeg pratimo kroz tri sezone. U tom govoru je rekao svoje mišljenje o tome zašto Amerika nije najbolja država na svijetu. To je dovelo do raspada u redakciji, javnost ga više ne podržava, direktor televizije iza njegovih leđa zapošljava producenta za šta on ima žestoku negativnu reakciju. U pitanju je njegova bivša djevojka Mekenzi Mkhejl (Emily Mortimer), koju on ne podnosi gledati, a kamoli raditi pod njenim planom rada. Ona je dovela novi tim, ljude koji su za nju najbolji i pokušava napraviti vijesti na stari način, sa tačnim i objektivnim informacijama za sve.

More on this story as it develops.

Ono što je u serije predstavljeno na najbolji vidljiv način je ta haotičnost redakcije u situacijama kada vijesti i događaji prelaze dnevna i česta dešavanja. Ubacuju nas u najveće događaje koje su zadesili SAD tih godina, počevši od izljeva nafte u Meksičkom zaljevu 2010. koji je imao stravične posljedice, ubistvo Osama bin Ladena i drugih događaja.

HBO je napravio tri sezone serije koje zajedno imaju 25 epizoda u različitom vremenskom trajanju. To je zavisilo od priče te epizode ili da li je jedna priča podjeljena u dvije epizode da ostave gledaoce u isčekivanju. Početkom druge sezone serija malo usporava sa činjenicom da smo već upoznali sve likove u seriji i nema puno novih likova koji mogu promijeniti tok radnje. To ne znači da serija ne zaslužuje gledanje kada vam dosadi, jer ako samo sačekati jednu ili dvije epizode koje ne ispunjavaju vaš kriterijum za gledanje dobićete priču koju sigurno niste očekivali.

Dodatno za redakciju je bitno napomenuti veliki broj ljudi koji stoji iza naših likova, pomoćnici i sami novinari i reporteri koji se javljaju sa raznih mijesta daleko iz redakcije. Načini na koje se vijesti i informacije dobijaju je jedna stvar sa kojom prosječna osoba nije imala susreta će vas oduševiti. Samo viđenje rada jedne televizijske kuće je predstavljeno na jedan od boljih načina.

Every story needs a final word.

Serija je nominovana za dva Golden Globes nagrade, nažalost nije dobila nijednu, ali kao što se kaže „Čast je biti i samo nominovan“. Na IMDb rank listi najboljih serija stoji na 158 mjestu.


RAZLOG GLEDANJE SERIJE:

JOŠ PRAŠINE:

One thought on “The Newsroom (2012-2014): Inspirativno za svakog novinara

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.