Tema koja me je uvijek interesovala je bila ishrana, ali tek prije nekoliko godina sam čuo za vegeterijance i vegane. Naravno, odmah sam istražio značenja, pronašao brojne članke na teme zdrave ishrane putem samo biljne hrane. Ali! Ovaj dokumentarni film je bio nešto posebno.

Rating: 4 out of 5.

Kako su brojne studije pokazale da se prelazak na biljnu ishranu i prestana sa ishranom putem mesa, u ovom slučaju kod sportista, došlo do ogromne prednosti kod onih koji su se hranili biljnom ishranom. Dokumentarni film The Game Changers u kome se priča o poboljšanju kvaliteta zdravlja i energije kod sportista koji su prešli na samo biljnu ishranu. Sportisti koji su kroz ovu ishranu uspjeli da obore rekorde, dostignu više nego ikada, ispričana je njihova priča kako su došli do te promjene u društvu u kome je meso na vrhu lanca ishrane kao osnovni izvor proteina, pogotovo kod sportista ili atletičara.

Posljednjih 20 godina se toliko saznalo o pravilnom načinu ishrane i problemima koje mesna ishrana donosi za zdravlje jednog sportiste. Ono skriveno u ovakvom istraživanju je to neznanje društva, pa čak i predrasude prema ljudima koji su prešli na biljnu ishranu. Društveni problem u ovome slučaju se može vidjeti na više načina od prevelike gojaznosti ljudi, nepravilne ishrane koja se bazira na prevelikoj količini šećera, neupućenost oko same ishrane koju koriste vegeterijanci, pa čak i samo negiranje takve hrane. U istraživanju ćemo vidjeti sportiste kao one koji koristi biljnu ishranu kao prednost, tako da možemo reći da su oni malo više privilegovani u smislu kupovine zdrave hrane koja je danas većini prosječnog stanovništva kao svakodnevna hrana nepristupačna, ali naravno i oni malo siromašniji uvijek mogu naći zamjenu za one skuplje namjernije kao što su avokado, mango, orašaste plodove.

Oni koji su prešli na biljnu ishranu su moralno jači, iako su njih pojedinci vjerovantno ismijavali kao slabiće koji jedu travu. Tako se možemo sjetiti samog Novaka Đokovića koji je prešao na biljnu ishranu i kada je izgubio prvi meč, odmah je okrivljena njegov način ishrane kao nedostatak snage i energije. Tako se dolazi ko posljedica kao što je gojaznost kod djece, mladih i starijeg stanovništva, pa samim tim dolazi do društvenih problema koje možda država ili društvo okrivi pogrešnu stranu.

Kao osnovne izvore dokaza korišćena su istraživanjima iz SAD, jedan od njih je istraživanje od strane Arheološkog instituta Amerike vezanog za otkriće rimskih gladijatora u kome se da je njihova ishrana bila bazirana na povrću dok su meso rijetko koristili kao izvor proteina. Priča Džejmsa Vilksa, ekspert u borbama, bivši UFC borac je jedan od bitnih naratora korz čiji život pratimo promjenu i iskustvo sa prelaskom na biljnu iskranu. Kratki intervju Arnolda Švarcenegera, koji je kroz život koristio meso kao osnovnu ishranu gdje je tek prije nekoliko godina saznao prednosti biljne ishrane, te je i sam prešao na takav način ishrane.  Nejt Dijaz, američki profesionalni mješoviti borac, koji je pobjedio čuvenog šampiona MekGregora koji je ismijavao Nejta zbog njegove ishrane, ali to nije naravno jedini razlog njegove pobijede, ali sigurno jedan od bitnijh.

Skot Jurek,  jedan od najvećih ultramaratonac ikada i sam je izjavio da je prelazak na biljnu ishranu definitivno omogućio uspjehe u karijeri. Takođe današnja šampionka Morgan Mičel koja je dvostruki šampion na stazi od 400 metara. Patrik Baboumian jedan on najpozantijih strongmena na svijetu. Kao i brojna dokumenta koja su govorila da je meso najbolji izvor energije, gdje je npr. 1800-ih kada je poznati njemački naučnik Justin Von Liebig, postavio hipotezu da je mišićna energija podsticala od mesa, dok je smatrao teorijski da su vegeterijanci u nemogućnosti da izdrže duge radnje, vježbe i fizički posao. Nakon što je njegova teorija široko prihvaćena u svijetu ubrzana reklamna faza korištenja mesa za ljude, da bi tek kasnije naučnici dokazali da je njegova teorija netačna.

Dokumentarni film „The Game Changer“ je potvrđen od strane brojnih medicinskih i vojnih organizacija. Ali ne smatra se kao način zamjene profesionalnih medicinskih savjeta, dijagnoza ili tretmana.

TREJLER:

FILM:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.