Koliko smo zaista zaštićeni od napada kriminalaca i zašto naša privatnost uopšte nije skrivena? Serija Person of Interes pokazuje mogućnosti i posljedice uplitanja u najveću misteriju špijunaže nad građanima SAD-a.

Rating: 4 out of 5.

Od terorističkog napada na Svjetski trgovisnki centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine, vlada SAD-a u tajnosti je napravila projekte koji će im obezbjediti informacije koje će spriječiti naredne napade koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Kao tajni projekat mladi Harold Finč stvara mašinu koja za svoje vrijeme čak i u teoriju zvuči nemoguće.

You are being watched. The government has a secret system, a machine that spies on you every hour of every day. I know because I built it. 

Nikada seriju sa toliko detalja i poveznica kroz sezone nećete naći, osim par izuzetaka onih koje su bazirane na osnovu knjiga. Ovo je odličan primjer mogućnosti produkcije serije sa nekoliko glavnih likova koje, iako svake epizode rješavaju drugu priču, vidimo kako napreduju i grade priču kroz sezone.

Priča prati tajnog agenta Džona Risa (Jim Caviezel) koji je po zvaničnim podacima mrtav, ali veoma živ i trenutno u Njujorku. Njegov život beakućnika i akoholičara se mjenja kada ga Harold Finč (Michael Emerson), čovjek koji je napravio program za nadgledanje svih građana u SAD-u, zatraži njegovu pomoć da spase ljude koji su u imanentnoj ospasnosti da ih neko ubije ili da oni počine zločin. Harold je genije koji je posvetio svoj život tehologiji i traženju načina kako pomoći ljudima na globanom nivou. Program koji je on napravio je sada u rukama vlade, ali on ima pristup samo brojevima koje mu mašina pošalje. Osma brojeva, koji predstavljaju Social security number, je sve šta oni dobiju o nekoj osobi. Te sobe program ozbačava kao nebitne, jer vladi su bitni brojevi samo pojedinaca koji dovode u opasnost nacionalni sigurnost i žele spriječiti novi 11. septembar. Zato Harold odlučuje nestati sa mreže i spasiti živote pojedinaca koje vlada ne želi ni pogledati.

Ever think you’re being watched?

Režiser serija je zanimljiva ličnost, u pitanju je Džonathan Nolan, mlađi brat Kristofera Nolana poznatog filmskog producenta. Dožonatan je zajedno sa još jednim poznatim producentom radio na ovoj seriji, u pitanju je J.J.Abrams.

Serija se zavšrila sa ukupno pet sezona i 103 epizode u trajanju od 40 minuta koje su do kraja ostale kao što je na početku i namjenjena. Spašavanje ljudi, jer ih vlada smatra nebitnima. Za sve ljubitelje teorije zavjere koji misle da im je narušena privatnost i digitalni trag koji ostavljaju na internetu, ova serija odličan uvod za nove ideje koje imate.

Spoilers Alert!

Kada se dva čovjeka udruže protiv kriminalnih organizacija i pojedinaca koji teže uništavanju društva. Džon i Harold su tu da spase dan od brojnih ljudi i ponekad same vlade. Prva sezona je fantastično predstavila svaki slučaj kada su morali pomoći pojedincu ili ga zaustaviti u pokušaju nečega kriminalnog. Kroz svaku epizodu saznajemo o misterijoznim životima koje vode Džon i Harold, ali tokom prve sezone vidimo veće nepovjerenje Džona prema Haroldu, zbog same tajanstvenosti i mogućnosti da zna kada će se nešto loše desiti nekome.

Kratko nakon njihovog upoznavanja Džon poznaje poznat po Njujorkškim ulicama i policiji kao Čovjek u odjelu kao figura koja pokušava biti neki osvetnik iz stripova. To ga je stavilo na radar policije i tajnih službi, ali sa svojom pozadinom rada za CIA, vojne obučenosti uspješno se stapa sa prosječnim ljudima i izbjegava mogućnost njegovog identifikovanja. Nakon prvi misija, ulazi u proces traženja izvora pomoći, u Džonovom slučaju to su dva detektiva iz NYPD-ija. Detektivka Karter (Taraji P. Henson) i detektiv Fasko (Kevin Chapman) koje on regrutuje, ali međusobno nisu svjesni da rade za istu osobu. Karter je odlična detektivka sa pravim moralnim kompasom, dok je Fasko korumpirani detektiv koji radi za kriminalnu organizaciju HR koja sačinjenja od policajaca.

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

One thought on “Person Of Interest (2011-2016): Da li ikada imate osjećaj da vas neko gleda?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.