Četvrta i finalna sezona je dostupna na Netfliksu. Možda je kasno za kraj, ali bolje nego da su je upropastili više nekog do sada. Zato zalužuje da se o njoj napiše tekst na kraju.

Rating: 4 out of 5.

Trinaest razloga zašto je serija koja je počela sa emitovanjem 31 maja. 2017. godine na Netfliksu, kao jedna od najgledanijih serija među mladima ikada. Bazirana po istoimenoj knjizi iz 2007. godine autora Džeja Ašera. Priča prati događaje i živote prijatelja Hane Bejker nakon njenog samoubista. Prva sezona je opisala poteškoće i probleme koje može prouzrokovati vršnjačko nasilje. U slučaju Hane (Katherine Langford) to se završilo pogobno za nju i otvorilo temu koja do sada nije bila toliko prikazana kroz filmografiju na ovaj način.

Hey, Helmet.Hannah

Sezone su dosta različite po dešavanjima i temi koja svaka prati, prva samoubistvo i vršanjačko nasilje koja je glavna tema koja je trebala biti do kraja serije. Upoznajemo odmah šta se desilo sa Hanom, njeno samoubistvo, tokom svake epizode slušamo novu priču, sa novim osoboma iz škole koji su bili razlog njenog samoubistva. Pored Hane glavni lik je Klej Dženson (Dylan Minnette) koji je bio uvijek potajno zaljubljen u Hanu i njen najbolji prijatelj koji zbog gubitka nje počinje luditi i gubiti normalan tok života. Pratimo njegov život i slušanje kaseta koje su došle do njega i čekamo trenutak kada on dođe do svoje kasete.

Druga prati idalje vršnjačko nasilje, ali ga povećava za nekoliko ljestvica u kriminal koji se odrazuje u slučajeve koji su zataškani. Riječi je o slučajevima silovanja djevojaka u školi kroz godine. Dok treća i četvrta ulaze u temu masovnih pucnjava u srednjim školama u SAD-u i pokazuju um nekih mladih koji su to uradili. Iako teme jako bitne za današnje mlade i dešavanje u svijetu, to je sve dovelo da smo jedva čekali kraj serije, koja je postala samo još jedna u nizu serija koje se snimaju da bi ostvarile profit.

I’m glad you’re still listening. Having fun?Hannah

Na zvanično sajtu Thirteen Reasons Why knjige možete poslušati sve kasete, ali ovo nisu kasete iz serije, već su snimljene po onome šta je ona rekla u knjizi. Ako niste pogledali prvu sezonu ona ih nemojte slušati, jer su pune spojlera. Serija ih je bolje uradila, jer tokom prve sezone i svake epizode slušamo novu kasetu, novu priču i novu osobu kojoj je ta kaseta posvećena.

Serija kao cjelina je postala jako loša već u drugoj sezoni koja je razočarala gledaoce i mlade, jer nije dostavila očekivanu priču i zaplet koji je ostavila na finalu prve sezone. Ostale sezone su pokušale pokazati posljedice i probleme koji su prikazane na početku. Za mene je to bilo samoubistvo mladih i razlozi zašto to urade. Nikada prije nisam imao iskustvo sa takvim pričama ili ljudima, ali takvi slučajevi postoje i idalje se dešavaju. Kod nas je to bolje i ne pričati, jer ljudi osuđuju i ponižavaju ljude koji se bore sa takvim problemima.

Serija je preporuka kao što sam rekao samo po određenim sezona, prva i druga su odlične, dok treću i četvrtu možete preskočiti.

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.