Jedan od najozloglašenijih kriminalaca na svijetu Al Kapone je osuđen zbog utaje poreza na zatvorsku kaznu. Dok je bio u zatvoru njegovo mentalno i fizičko stanje je propaloo zbog sifilisa. Nakon desetogodišnje kazne biva pušten, ali progonjen u Floridu gdje ga vlada pomno prati. Ovo je posljednja godina njegovog života.

Rating: 3.5 out of 5.

Na početku upoznajemo starog Kaponea (Tom Hardi), sa porodicmo na okupu, koji se bori sa bolešću i demencijom, vidimo njegovo psihičko stanje koje je propalo, ali kroz oči vidimo njegovu moć. Tom Hardi je bio savršen za ovu ulogu, uvijek ga viđamo u tim ulogama antiheroja, pa i ovdje. Kao i obično odlično se uklopio ulogu, dok drugi glumci nisi imali tako značajne uloge da bi se isticali u filmu. Ovo je takođe drugi pokušaj u ulozi Al Kaponea, prethodno je pokušao glumiti u filmu Ciceron, ali nikada niej napravljen.

Jesus, you sound like dieing horse!Johnny

Film prati priču zadnjih godinu dana kada je u prognanstvu u Flordi, njegovu sumnju da ga posmatraju. Državna služba ga prati, jer smatraju da je lažirao bolest i traže dokaz tome. Kroz film vidimo dalje propadanje njegovog uma i brorbu za životom.

Čitav film je više snimljen da prikaže torturu demencije na jednu sobu, vidimo njegove duboke misli i prošlost koja ga progoni. Kapone postaje jedna ličnost za koju osjećamo tugu, žalost.

Pošto je film žanr biografija, vidimo odmah taj problem oko istine. Jer znamo da u filmskoj idustriji većina stvari je izmišljena. Film je takođe poznat pod imenom Fonzo, vjerovatno skraćeno od njegovog imena Alfonso, taj naziv je takođe bio promovisan tokom prvog trejlera, ali zvanični naziv je Capone. Definitivno ćete pogledati ovaj film ako volite Hardija, priča o Kaponeu je u stvari malo razočaravajuća, jer nismo dobili ono što smo vidjeli u trejleru. Dobili smo jednu tužnu priču o najvećem gangsteru.

Spoilers Alert!

Nakon što mu se stanje pogoršalo, u njegov dom dolazi njegov mentor Džoni Torio (Matt Dillon) kojem tokom pecanja govori da je sakrio 10 miliona dolara, ali se ne sjeća gdje. Služba ga prati, ali drugi misle da on to sve umišlja zbog demencije.

This is what happens when people spend to much time in Florida. They turn in the fucking Hillbilies!

Scena kada Kapone se izgubi u mislima i stvori se u nekom klubu gdje pjeva je teška za vidjeti, jer ni on sam nije svjetan svega. Mi znamo da je to u njegovom umu, ali u stvarnosti on je samo izgubljen u kući. Ovdje je pokazana težina koju jedna osoba sa demecijom ima. Kroz film stalno viđamo jednog dječaka i njegov žuti balon koji predstavljaju njegovog sina koji je u Klivlandu. Nakon te epizode, njegova žena ga pronalazi na podu kuće, nakon čega saznajemo da je imao srčani udar.

Njegov doktor radi za službu, pod prijetnjom i mora saznati sve šta može od Kaponea. Za to vrijeme mu pomaže da se oporavi od srčanog putem terapija, jedna od njih je crtanje i tada doktor pokazuje dvije slike, jednu platipusa, a druga torba sa para. Tu vidimo pravi razlog službe, oni žele da saznaju gdje je novac koji je on sakrio.

Na kraju sve se svodi na njegovu borbu sa bolešću i traženjem novca. U šta se čak umješao i FBI. Tada dobijamo jednu od najboljih scena u čitavom film, Kaponea sa zlatnim tompsonom kako šeta i puca po ljudima sa mrkva u ustima umjesto tompusa. ali se to ispostavi da je to bilo u njegovoj glavi i da je upucao samo baštovana. Idalje je najbolja scena u čitavom filmu.

Kraj Kapone gubi sve i jedino mu je preostala porodica. Film se završava kao što je i počeo, večerom na Dan zahvlanosti. A što se tiče novca, nikada nije pronađen.

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.