Jedan od mojih omiljenih filmova ikada je Kingovo djelo. Stiven King ima mnoga djela koja su adaptirana kao filmovi i serije. Nekako se ovaj film ističe u odnosu na druge, ne samo pričom i nego i porukom koju šalje. Zato zaslužuje mjesto najbolje filma na IMDb Top Rated Movies.

Rating: 5 out of 5.

Kao jedan od legendarnih filmova, koji nam je pokazao usamljenost i život u zatvoru, vidjeli smo rehabilitativnu moć jedne ustanove. Ono što je meni čudno je to da je ovo Kingova priča, jer u mome dosadašnjem poznavanju njegovih djela, uvijek postoji ta doza fantazije i misterije. Dok ovdje vidimo obične ljude u zatvoru i njihov put ka slobodi na bilo koji način.

I guess it comes down to a simple choice, really. Get busy living, or get busy dying.

The Shawshank Redemption je priča o mladom čovjeku Andiju (Tim Robbins) bankaru kojem je smješteno ubistvo njegove žene i njenog ljubavnika. U zatvoru upoznaje Reda (Morgan Freeman) koji mu postaje prijatelj sa kojim provodi mnogo godina u zatvoru. Film prati njihove živote iz oba ugla, iako naraciju u filmu radi Red, o životu Endija o trenutka kada je došao u zatvor.

Brooks Hatlen

Bruk je jedan od likova koji je pokazao razornu moć zatvora, uticaj koji može uraditi na jednu osobu. Bruk nikada nije htio izaći iz zatvora, znao je da taj svijet vani više nije za njega. Njegova mladost je prošla u zatvoru, ali ne samo ona, već i čitav život. Zato tokom izlaska iz zatvora on je prikazan tako da predstavlja ulazak u pravi zatvor kroz rešetke. Za njega je sloboda postala zatvor. Dok Red tokom izlaska predstavlja konačnu slobodu, kamera je okrenuta suprotno od zatvora i gleda prema vani.

Zato nakont izlaska Bruk ne može se uklopiti u društvo i zato počinjava samoubistvo ostavivši porudu u gredi: Brooks was here.

Film je adaptacija kratke priče Rita Hayworth and Shawshank Redemption, dok je režiju i scenario napisao Frenk Darabont koji je takođe napravio filmove The Green Mile i The Mist, takođe Kingova djela. Šovšenk je nominovan za čak sedam oskara, ali nije osvojio nijedan.

 Remember Red, hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.

Nažalost, ovaj film koji je danas klasik, te davne 1994. godine nije bio uspješan tokom premijere zaradivši samo 58 miliona dolara, takođe pored čak sedam nominacija za Oskara nije osvojio nijedan, čan ni Zlatni globus. Razlog tome mnogi navode premijere filmova Forrest Gump i Pulp Fiction, koje takođe morate pogledati prije nego umrete.

Zanimljivost koja vas može zainteresovati je to da postoji serija Castle Rock koja je takođe adaptacija Kingovog djela, koja je smještena u mjestu kao i radnja Šošenk zatvora, grad Castle Rock. Ali čistih poveznica sa filmom nema. Takoše Castle Rock je grad u kome je smještena radnja filma Stand by Me, Kingovo djelo.

Definitivno trebate pogledati ako ste tek sada izašli iz pećine modernog smeća, jer ovakvi filmovi su sastavni dio pop-kulture i zaslužuju da ih svi pogledaju. Na IMDb ima ocjenu 9,2/10 što ga čini najboljim filmom ikada po IMDb sajtu..

Spoilers Alert!

Endi je bankar i njegov život nije mogao biti bolji, ali jedne noći njegovu ženu neko ubije sa ljubavnikom u krevetu i on je okrivljen za to. Poslat je u zatvor Šošenk, gdje kao mnogi provode čitave živote. Njegova kazna je doživotna robija, ali on nikada nije prihvatio to.

U zatvoru je bio povučen, dok nije upoznao Reda, zatvorenika koji mu postaje prijatelj. Sa njim shvata smisao zatvora, probleme, razloge postojanja, film je tako napravljen, da nas postavlja u zatvor zajedno sa njima.

Andy Dufresne – who crawled through a river of shit and came out clean on the other side.

Zatvorski upravnik Norton, izrabljuje zatvorenike kako bi se obogatio, čak i Endija tjera da piše knige kako bi sav taj novac oprao. Endi je sve to trpio, ali nije mirovao. Godina je spremao plan za bjegstvo, koji je na kraju uradio. Nestao je preko noći kroz tunel koji je kopao 26 godina.

Film nam šalje mnoge poruke, samoće, suživota u zatvoru. Načina borbe za preživljavanjem u zatvoru sredinom 20. vijeka. Jedna nada koja osobu natjera da čeka pravi trenutak da se konačno oslobodi okova u koje je bačen. U film ne treba previše ulaziti kada pokušavate objasniti sve postupke, ovo je jedno djelo koje morate pažljivo slušati i na neki način preživjeti sa likovima.

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.