Priča dvoje mladih koji su zbog sudbine ponovo spojeni, uprkos njihovoj prošlosti koja je bila loša. Jedan momak Shoja koji se kaje zbog loših postupaka prema djevojci i Shoko koja je sve to preživjela.

Rating: 4 out of 5.

Ne znam kako započeti opisivati ovakav film. Nijedna riječ poslije gledanja nije mogla opisati osjećanja koja sam imao zbog njega. Surova priča dvoje mladih ljudi koji zbog toga kakvi su osuđeni su od okoline. Shoko je gluvonjema, pokušava se uklopiti u okolinu i Shojo koji je klasični klinka koji je maltretira zbog njene mane. Ne, to za mene nije mana, ali vidio sam mnoge drugare i drugarice maltretirane od „popularne djece“ zbog toga što su drugačiji i ne uklapaju se u okvir koji su oni napravili za sebe.

Back then, if we could have have heard each other’s voices, everything would have been so much better. – Shouya Ishida

Djeca u osnovnim školama nisu razvijene osobe, ne shvataju niti znaju koliko neke stvari mogu iamti posljedica na druge. Riječi mogu mnogo nauditi nekome, a kamoli fizičko uznemiravanje.

Šta X predstavlja na licima ljudi?

Shoja biva odgurnut iz društva zbog toga šta je radio Shoka. Sada više ne može vidjeti ljudska lice, samo vidi x preko njih, jer zna da više ne može biti prijatelj pred svima. Ali uvijek postoji nada, tu je njegova porodica koja ga još uvijek podržava. X može takođe predstavljati i njegov strah prema ljudima, možda misli da je bolje da misli da svi oni njega mrze nego da dođe u situaciji da ga neko podsjeti šta je uradio. Prva osoba koja je izgubila taj X je bio momak kome je pomogao, kasnije njegov pravi prijatelj.

Sudbina ih je ponovo spojila u srednjoj školi, on je sada odbačen od okoline i nema nijednog prijatelja. Zbog osude okoline razmišlja o samoubistvu, shvata šta je uradio toj djevojci, probleme koje je stvario i posljedice koje su došle.

Ovo trebate pogledati kada ste sami i kada vam je jako potrebno buđenje emocija, osjetićete mnoge emocije, sreću, tugu, bol, zbunjenost, strah. Sve vas čeka u ovome filmu. Na IMDb ima ocjenu 8,2/10.

Spoilers Alert!

Shojo dok je bio dječak u osnovnoj školi bio je među popularnom djecom, ali nakon dolaska Shoko u razred počinje da se grubo odnosi prema njoj. Njemu je, kao i njegovim prijateljima, ona smetala. Samo zato što nije čula. Konstantno su je ismijavali, rugali joj se, ali ona je ostala uvijek nasmijanog lica. Nije smjela pokazati bol koju su joj oni nanosili. Sve ovo je trajalo dok Shoko nije dobila aparat za sluh, koji je Shojo čak otrgao sa njene glave tako da joj je krv krenula. Više puta su joj uništavali aparate za sluh, sve dok jednom se roditelji od Shoko nisu požalili, shvativši da to neko radi iz škole.

Tada Shojo biva sam okrivljen za sve, svi njegovi prijatelji koji su do tada bili uz njega i šalu, sada su mu okrenuli lice i baci li ga pod voz. Od tada on je osuđen na odbačenost koja traje i u srednjoj školi. Ali sudbina ih tamo ponovo spaja, šta više polako postaju prijatelji. Shoko pokušava da se iskupi za svoje postupke, dok Shojo skriva svoje emocije prema Shoku. Vremnom postaju dobri prijatelji. Ali!

Sahara: I couldn’t change. I couldn’t protect you again. I was the same coward.

Shoko : You can change from now on.

Sve ovo zvuči kao jedna obična ljubavna drama, dok ne dođemo do trenutka kada Shojo pokušava da se ubije skokom sa zgrade. Na sreću, Shojo je spriječava u tome, ali nakon što je nju povukao na balkon, on se oklizne i padne sa zgrade. Mislio sam, mrtav je sigurno. Baš se ovdje igraju sa našim emocijama. Na kraju, ostaje živ jer je upao u rijeku. Kada se probudio odlazi do Shoko i zajedno sa njom želi da naprave bolje sutra za obadvoje.

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.