Evo jednog fima koji je veoma precjenjen po mome mišljenju. Neću vas lagati, stvarno mi se nije svidio film, iako za to vrijeme je postigao mnogo kao animirani film. Akira je film pop kulture, ne primjećujemo njegov uticaj na današnje filmove, ali ipak ga ima. Ovaj film je poprilično dubok, kada ga gledata iz različih uglova, makar tako drugi kritičari kažu. Za mene je ovo samo crtani film, koji je jako dobro urađen za to vrijeme.

The future is not a straight line. It is filled with many crossroads. There must be a future that we can choose for ourselves.

Zaniljiva činjenica je da se u filmu iz 1988. godine pominje kako će Tokio biti domaćin Olimpisjkim igrama 2020. godine što su predvidjeli tačno. Akira na Japanskom znači sijetao, inteligentan, čist.

Enough! Open up your eyes and look at the big picture; You’re all puppets of corrupt politicians and capitalists. Don’t you understand, it’s utterly pointless to fight each other.

2019. 31 godinu nakon što je uništen tokom Trećeg svjetskog rata, Tokio (danas ‘Neo-Tokio’) je obnovljen. Shotaro Kaneda je vođa bajkerske bande. Njegov prijatelj Tetsuo biva povređen u nesreći i odveden u državnu tajnu vladinu ustanovu. Tu razvija telekinetičke moći, ali odlučuje da ih koristi za zlo, a ne za dobro. Ima iste moći kao Akira, sila koja je 1988. godine uništila Tokio, a čini se da će se istorija ponavljati.

Nemojte gledati film, jednostavno sam bio previše razočaran za brojne pohvale oko Akire. Na IMDb ima ocjenu 8/10, dok je moja ocjena 5.

Rating: 2.5 out of 5.

Spoilers Alerts!

U filmskoj priči, takozvana ‘Akira’ bio je dečak koji je korišten kao subjekt u eksperimentu, kao i mnoga druga djeca siročad (uključujući Masaru, Takashi i Kioko) u vojnom eksperimentu 1988. u pokušaju da istraže potencijal za ljudska natprirodna sposobnost. Akira se pokazao najboljim u grupi i jedan od rijetkih koji je preživjeo eksperiment.

Međutim, Akirove moći bile su previše destruktivne i on nije želeo da ga koristi kao oružje. Opsežni testovi na Akirovom telu učinili su ga progresivno nestabilnim do te mere da više nije u stanju da kontroliše sopstvene pokrete, prouzrokujući nuklearnu eksploziju i uništenje Tokija. Nakon pada Japana u poslednjem Trećem svjetskom ratu, Akira je podvrgnuta brojnim eksperimentima pokušavajući da otkrije tajnu njegove ogromne moći. Akira je na kraju umro pod eksperimentisanjem i njegovi organi su sakupljani i sakriveni u podzemlje radi čuvanja.

He’s not your friend, he’s ours! If somebody’s gonna kill him, it should be us!

Na kraju filma Tetsuo je izazvao još jedan Veliki prasak sa Akirom i „umro“ zajedno sa troje djece, mada se teoretizira da je bio uzdignut u drugi oblik postojanja i stvorio svoj sopstveni univerzum. Troje psihičke djece neobjašnjivo spominju da će jednog dana moći da dovedu Akira i Tetsuo … ali za sada su, bar, postali ultimativna energija.

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.